Συντήρηση κλιματιστικού

6.629 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/6/2015

Για Υγεία μα και για Οικονομία!

Οι θερμοκρασίες αρχίζουν κι ανεβαίνουν με γρήγορους ρυθμούς και το κουμπάκι που θέτει σε λειτουργία τον κλιματισμό του αυτοκινήτου σας το πατάτε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα. Όμως έχετε στο νου σας, ότι:
- για να ΜΗΝ αποδίδει στον περιβάλλοντα χώρο επικίνδυνα –για την Υγεία σας- σωματίδια και
- για να αποδίδει καλύτερα ώστε να σας δροσίζει (και μετά το μπάνιο), ΧΩΡΙΣ να επιβαρύνετε περισσότερο από όσο χρειάζεται και τον κινητήρα σας, πρέπει είναι συντηρημένο και ετοιμοπόλεμο. Σαφώς και πρέπει να αποτανθείτε σε εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα ξέρει πώς να «φερθεί» στο κλιματιστικό σας. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει και εσείς να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω βασικά σημεία ελέγχου καλής λειτουργίας:
- Τηρείτε ευλαβικά το πρόγραμμα αλλαγής ψυκτικού υγρού που συνήθως γίνεται κάθε 3 χρόνια.
- Είναι απαραίτητη η αλλαγή του φίλτρου σωματιδίων κάθε 20.000 ή 30.000 χλμ. (ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) καθώς και του φίλτρου γύρης.
- Ελέγξτε για πιθανή διαρροή του φρέον από το ψυγείο, τον εξαερωτήρα και τις σωληνώσεις.
- Σε κάθε προγραμματισμένο service του αυτοκινήτου είναι καλό να γίνεται και ένας προσεκτικός έλεγχος και στο σύστημα κλιματισμού.
- Μην αφήνετε το κλιματιστικό σας σε πλήρη αχρηστία για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Να το θέτετε σε λειτουργία για 20 λεπτά δυο φορές το μήνα.
- Πριν φτάσετε στον τελικό προορισμό να θέτετε το σύστημα εκτός λειτουργίας ώστε να εξατμίζεται η υγρασία που μαζεύεται στον εξαερωτήρα.
- Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την ανακύκλωση όταν στο αυτοκίνητο επιβαίνουν πολλά άτομα και μάλιστα καπνιστές.