Ξέρεις από diesel; Τι ποιότητες υπάρχουν & τι είναι το βιοντίζελ;

5.996 Επισκέψεις στο άρθρο
Ξέρεις από diesel; Τι ποιότητες υπάρχουν & τι είναι το βιοντίζελ;

- Η βενζίνη διαχωρίζεται με τα οκτάνια, το diesel με τα κετάνια
- Diesel τύπου Α: Αυτό που αγοράζουμε στο βενζινάδικο
- Τι είναι το βιοντίζελ που ακούμε συνέχεια και τι σημαίνει B7, B10 και B20;
- Το χαμηλότερης ποιότητας πετρέλαιο για τρακτέρ & το diesel από μαγειρικό λάδι

Όταν ένας οδηγός πλησιάζει την αντλία για να γεμίσει με βενζίνη, πρέπει να επιλέξει μεταξύ αμόλυβδης βενζίνης 95 ή αμόλυβδης βενζίνης 98 και 100 οκτανίων. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι στα οκτάνια: όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός οκτανίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα συμπίεσης, γι' αυτό τα 98 και τα 100 ενδείκνυνται για οχήματα υψηλών επιδόσεων.

Στην περίπτωση του diesel, η διαφορά γίνεται από τον δείκτη κετανίου. Αυτή η τιμή σηματοδοτεί τον βαθμό ευφλεκτότητας του καυσίμου, δηλαδή το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ του ψεκασμού του diesel και της εκκίνησης της καύσης.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός κετανίου, τόσο λιγότερος χρόνος αναμονής, επομένως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός κετανίου τόσο καλύτερη είναι η καύση. Τα περισσότερα diesel καύσιμα στην αγορά έχουν αριθμό κετανίου μεταξύ 45 και 55. Στην αντλία των περισσότερων πρατηρίων καυσίμων μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο τύπους diesel.

Diesel τύπου Α: Αυτό που αγοράζουμε στο βενζινάδικο

Το diesel τύπου Α είναι το πιο συνηθισμένο (είναι αυτό που λαμβάνουμε υπόψη όταν ψάχνουμε για τα φθηνότερα βενζινάδικα). Συνιστάται για καθημερινή χρήση γιατί έχει τα κατάλληλα πρόσθετα και η παραφίνη του δεν στερεοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Από τα χαρακτηριστικά του, ξεχωρίζει ότι μειώνει την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων γιατί ο κινητήρας λειτουργεί αποδοτικά με το συγκεκριμένο είδος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι diesel Α.

Diesel A+:
Ενσωματώνουν πρόσθετα που, σύμφωνα με κατασκευαστές, μειώνουν την κατανάλωση μεταξύ 2 και 5%. Λένε επίσης ότι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ορισμένων μηχανικών εξαρτημάτων όπως ο σωλήνας της εξάτμισης.

Τι είναι το βιοντίζελ που ακούμε συνέχεια και τι σημαίνει B7, B10 και B20

Εκτός από το ότι είναι καθαρότερο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, το βιοντίζελ βοηθά στον καθαρισμό της «βρωμιάς» που συσσωρεύεται στη δεξαμενή. Αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα και αυτό είναι ότι παγώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε συνιστάται μόνο εάν το όχημα έχει επιπλέον ρεζερβουάρ πετρελαίου που βοηθά μέχρι να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία.

Το γράμμα «Β» σημαίνει βιοντίζελ και ο αριθμός υποδεικνύει τι συγκέντρωση έχει. Το Β10 σημαίνει ότι το 10% του καυσίμου είναι βιοντίζελ και το υπόλοιπο είναι κανονικό diesel. Το B7 συνιστάται για τα περισσότερα αυτοκίνητα, ενώ το B10 και πάνω είναι καλύτερο για υψηλές επιδόσεις.
 
Diesel 1D, 2D και 4D: 
Στην περίπτωση αυτή το γράμμα «D» αναφέρεται στην πυκνότητα του καυσίμου. Το 1 ενδείκνυται για ψυχρά κλίματα, το 2 για χρήση σε ζεστές περιοχές και το 4 είναι ειδικά σχεδιασμένο για βιομηχανικά μηχανήματα.

Το χαμηλότερης ποιότητας πετρέλαιο για τρακτέρ & το diesel από μαγειρικό λάδι

Diesel τύπου Β 
Το Diesel B είναι αυτό που χρησιμοποιείται σε γεωργικά μηχανήματα. Έχει λιγότερα πρόσθετα και πολύ περισσότερη παραφίνη, άρα η τιμή του είναι φθηνότερη, αλλά η χρήση του σε συμβατικά οχήματα απαγορεύεται και τιμωρείται από το νόμο. Στην πραγματικότητα δεν προσφέρεται σε όλα τα βενζινάδικα.

 
Diesel R33:
Το R33 diesel ή blue diesel είναι ένα υπερσύγχρονο καύσιμο που διατίθεται σε πολύ λίγα πρατήρια παγκοσμίως (αυτή τη στιγμή). Προσφέρει τα ίδια χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα με το συμβατικό diesel αλλά είναι έως και 20% λιγότερο ρυπογόνο. Το κλειδί για την αποτελεσματικότητά του βρίσκεται στη χρήση απορριμμάτων και παραφινών που προέρχονται από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι.

Mercedes
Audi