Τα λιπαντικά που αναφέρονται με το χαρακτηριστικό «Low SAPS» (Sulfated Ash, Phosphorus, Sulfur), είναι λιπαντικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θειική τέφρα και φωσφόρο.

Low SAPS και χρησιμότητα

14.609 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/4/2016

Τα λιπαντικά που αναφέρονται με το χαρακτηριστικό «Low SAPS» (Sulfated Ash, Phosphorus, Sulfur), είναι λιπαντικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θειϊκή τέφρα και φωσφόρο, επειδή έχουν μειωμένη αναλογία σε αυτά τα στοιχεία. Όσο χαμηλότερη είναι η αναλογία SAPS, τόσο λιγότερα κατάλοιπα καύσης συσσωρεύονται στο φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου, με αποτέλεσμα αυξημένη διάρκεια ζωής του φίλτρου σωματιδίων.
Από την άλλη πλευρά, λάδι του κινητήρα με χαμηλότερη αναλογία «στάχτης» από την προβλεπόμενη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική φθορά των εξαρτημάτων του κινητήρα εξ αιτίας της μειωμένης απόδοσης της λίπανσής του.
Έτσι οι κινητήρες που απαιτούν τη χρήση λιπαντικού «Low SAPS» χρειάζονται και επιπρόσθετα ειδική προστασία φθοράς για τα εξαρτήματα τους. Έτσι τα λάδια πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε κινητήρες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν τον τύπο λιπαντικού.