Ποιο πρατήριο να επιλέξουμε

36.407 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/8/2016

Τα πετρελαιοκίνητα τελευταίας γενιάς (Euro 6) είναι πολύ «ευαίσθητα» στο καύσιμο, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο την αξία της καλής ποιότητας του καυσίμου, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι πετρελαιοκινητήρες παρουσιάζουν χαμηλότερη απόδοση, με αποτέλεσμα τα οχήματα, αρχικά να μην ανεβάζουν εύκολα ταχύτητα και στη συνέχει να αναγκάζονται ακόμη και σε σταμάτημα.
Η ποιότητα του καυσίμου όμως, ειδικά στο diesel, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το καθαρό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεταφέρεται και αποθηκεύεται. Γι’αυτό και μία καλή επιλογή είναι να επιλέγουμε επώνυμα πρατήρια μεγάλων εταιρειών, τα οποία είναι συνήθως πιο προσεγμένα, ενώ και οι προδιαγραφές ποιότητας σε αυτά, είναι πάρα πολύ αυστηρές. Για παράδειγμα ένα μείζον ζήτημα για το πετρέλαιο έχει να κάνει με το βυτίο που το μεταφέρει στα πρατήρια. Είναι απαραίτητο το βυτίο αυτό να «κουβαλά» μόνο το συγκεκριμένο καύσιμο και όχι καύσιμα ναυτιλίας ή ό,τι άλλο, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ειδικά τώρα που προστίθεται στο τελικό καύσιμο και το βιοντίζελ, το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον κινητήρα, καθώς αυξάνονται υπερβολικά και οι πιθανότητες για λάσπη στα τοιχώματα της δεξαμενής.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει και ο πρατηριούχος να ελέγχει τακτικά τα φίλτρα των αντλιών του, καθώς αν είναι βουλωμένα, τότε θα υπάρχει σίγουρα πρόβλημα και στη δεξαμενή, η οποία παρά το όποιο κόστος, θα πρέπει να διατηρείται σε κάθε περίπτωση καθαρή.
Όσον αφορά τα πρατήρια στις εθνικές οδούς, αποτελεί παραπάνω από ένδειξη για την ποιότητα του πρατηρίου, η παρουσία φορτηγών, αφού οι επαγγελματίες ανεφοδιάζονται πιο τακτικά και τα οχήματά τους, λόγω φορτίων επιβαρύνονται περισσότερο, οπότε κάθε μικροπρόβλημα στο πετρέλαιο γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό από αυτούς. Οι περισσότεροι μάλιστα είναι και σε επικοινωνία μεταξύ τους και υπάρχει άμεση πληροφόρηση για το ποια πρατήρια είναι κατάλληλα και πια όχι.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανάγκη για ποιοτικό καύσιμο στους πετρελαιοκινητήρες αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ίδιες οι εταιρείες έχουν αναγκαστεί στο σύνολό τους, να δημιουργήσουν ενισχυμένα προϊόντα με υψηλότερο αριθμό κετανίων. Η τιμή του καυσίμου άλλωστε δεν θα πρέπει να είναι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή, αφού μερικά λεπτά παραπάνω ανά λίτρο, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τα οφέλη του καλού καυσίμου. Στο πρατήριό μας για παράδειγμα, έχουμε ιδιόκτητα βιτιοφόρα που κουβαλάνε μόνο καύσιμα κίνησης, καθαρίζουμε τις δεξαμενές με ειδικά συνεργεία, ενώ τοποθετούμε συνεχώς και ελεγχόμενα, αντιβίωση για το μύκητα, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας Βούλης Χημικά Αυτοκινήτων, η οποία και έχει «χτίσει» τα βελτιωτικά της πάνω στο ελληνικό πετρέλαιο των εγχώριων διυλιστηρίων, γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια στην αποτελεσματικότητά της. Ως εκ τούτου λοιπόν, ουσιαστικά «εξαφανίζεται» η πιθανότητα προβλημάτων που οφείλονται στο μύκητα με αποτέλεσμα την άριστη ποίοτητα του καυσίμου, στα οχήματα των πελατών μας.

Τζούνης Παναγιώτης
Υπεύθυνος πρατηρίου 
υγρών καυσίμων «222»
222ο χλμ Αθηνών-Θεσσαλονίκης