Χοχλιοί μπουμπουριστοί

Φραγκοκάστελο

Αγία Πελαγία

Σαϊτάν Λιμάνι

Φραγκοκάστελο

Σητεία

Σητεία

Insider Tips & Χρήσιμα

63154 Επισκέψεις στο άρθρο

Τι άλλο να ΔΕΙΤΕ, να ΚΑΝΕΤΕ, να ΓΕΥΤΕΙΤΕ. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περιοχή που επιλέξατε να επισκεφθείτε!
Αξίζει να επισκεφθείτε

Τα ανυπότακτα Σφακιά: Στις ακτές του Λιβυκού πελάγους βρίσκεται το όμορφο και γραφικό το λιμάνι των Σφακίων. Πριν φτάσετε, αξίζει να κάνετε μια σύντομη παράκαμψη για να επισκεφθείτε το Φραγκοκάστελλο. Το θρυλικό καστέλι χτίστηκε το 1371 από τους Βενετσιάνους όμως έγινε ιδιαίτερα γνωστό μετά την ηρωική αντίσταση του Καπετάν Νταλιάνη και των συντρόφων του εναντίον των τούρκων, το 1828. Σύμφωνα με τον θρύλο οι σκιές των πολεμιστών στοιχειώνουν την περιοχή και είναι γνωστές στους κρητικούς με την ονομασία "Δροσουλίτες". 
Τη Σητεία και το θρυλικό κάστρο της: Η Σητεία, γενέτειρα του ποιητή Βιτσέντσου Κορνάρου, δημιουργού του Ερωτόκριτου, απέχει από τον Αγ. Νικόλαο 73 χιλιόμετρα και είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ομώνυμης πολιτείας. Το ενετικό φρούριο Καζάρμα που δεσπόζει στη κορφή του λόφου και το χαριτωμένο λιμανάκι με τα πολύχρωμα καΐκια μονοπωλούν το ενδιαφέρον. 
Το σπήλαιο «Σφεντόνη» στα Ζωνιανά: Το χωριό Ζωνιανά απέχει 43 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και 52 από το Ρέθυμνο. Βρίσκονται στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 630 μέτρα και σε κοντινή απόσταση από τα γνωστά Ανώγεια. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το σπήλαιο «Σφεντόνη», ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. 
Tην Ανώπολη και τα φαράγγια της: Aπό την Χώρα Σφακίων ακολουθούμε το δρόμο για Ανώπολη. Μετά από 12 χλμ συγκλονιστικής ανάβασης στο απότομο βουνό, καταλήγουμε στον ορεινό οικισμό που βρίσκεται κρυμμένος πίσω από τα βουνά, σε ύψος 600 μέτρων. Από εδώ ο δρόμος γίνεται χωμάτινος και συνεχίζει ακόμη πιο βαθιά στην καρδιά του Ψηλορείτη. Αν τον ακολουθήσετε θα περάσετε τη σιδερένια γέφυρα που κυριολεκτικά αιωρείται στο κενό και θα φτάσετε στο χωριό Αράδαινα (4 χλμ.). Η ιστορία θέλει να έχει εγκαταλειφθεί μετά από μια μακροχρόνια και αιματηρή βεντέτα. Σε αυτήν την απόμερη γωνιά των Λευκών Ορέων, αξίζει να αφήσετε το όχημά σας και να περιπλανηθείτε στο έρημο χωριό και τις όμορφες εκκλησίες, όπως αυτήν του Αγ. Σώστη και του Αρχάγγελου. 

Τι να κάνετε 
Για ποτό στα Μάλια: Μια ασυνήθιστη μικρή πόλη, διάσημη για την έντονη νυχτερινή της ζωή. Απολαύστε ένα δροσιστικό κοκτέιλ και πάρτε vibes από τους ρυθμούς της περιοχής! 
Εκδρομή στην Ιεράπετρα, την ομορφότερη διαδρομή στο Λιβυκό πέλαγος: Το φρούριο Καλέ που κτίστηκε το 1212 από τον Γενοβέζο πειρατή Πεσκατόρε διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Στο κέντρο της πόλης αξίζει να δείτε το τζαμί και την Οθωμανική κρήνη, ενώ επισκεφθείτε και τις καταπληκτικές παραλίες, όπως το Γαϊδουρονήσι για το οποίο αναχωρούν συχνά εκδρομικά πλοιάρια. 
Γνωρίστε την Αγία Γαλήνη: Η Αγία Γαλήνη, με το περίεργο αλλά και ταιριαστό όνομα, είναι ένα μικρό δαιδαλώδες χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά με άσπρα σπιτάκια, που περιτριγυρίζεται από τρία βουνά και ανοίγει σε ένα όμορφο και γραφικό λιμανάκι που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστο και γεμάτο κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Οδοιπορικό στον ηρωικό Θέρισο: Ακολουθώντας από τα Χανιά το δρόμο που τρέχει πλάι στο Θερισιανό φαράγγι, θα καταλήξουμε στο ορεινό χωριό Θέρισο (14 χιλιόμετρα από τα Χανιά) κρυμμένο στις πλαγιές των Λευκών Ορέων. Η αξεπέραστη φύση, τα καλοβαλμένα σπίτια του ορεινού χωριού που βρίσκονται σε ύψος 550 μέτρων, σίγουρα κατατάσσουν το Θέρισο στα πιο αξιόλογα τοπία της Μεγαλονήσου. Όμως αυτό που κάνει τούτο το μικρό χωριό της Κρήτης να καταγράφεται με ανεξίτηλα γράμματα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία είναι τα συγκλονιστικά γεγονότα του 1905. Στις 10 Μαΐου του ίδιου χρόνου ο Βενιζέλος με αρκετούς ακόμη πολιτικούς και οπλαρχηγούς σχημάτισαν την Προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης με πρωταρχικό σκοπό την πολιτική Ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Το μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το στρατηγείο του Βενιζέλου θα μας υπενθυμίσουν τις συγκλονιστικές εκείνες εποχές. Ακόμη διασώζεται το σπίτι της μητέρας του Βενιζέλου που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. 
Wind surf στο Παλαίκαστρο: Ο κόλπος του Παλαίκαστρου (20 χλμ. ανατολικά της Σητείας) οριοθετείται προς βορρά από το ακρωτήρι Τέντα και προς νότο από το ακρωτήρι Πλάκα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της παραθαλάσσιας περιοχής είναι η νησίδα Γκράντες που με την μακρόστενη παρουσία της φράζει την είσοδο του κόλπου και ο κοκκινωπός βράχος ύψους 120 μ., το λεγόμενο από τους ντόπιους Καστρί, που χωρίζει στα δυο τη φυσική συνέχεια της ακτής. Στο νότιο άκρο της παραλίας όπου πνέουν ισχυροί τοπικοί άνεμοι λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών, δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για όσους ασχολούνται με το wind surf. Επιπλέον όταν πιάνουν τα μελτέμια, η ένταση τους μπορεί να φθάσει τα 7-8 Μποφώρ. Όλοι οι παραπάνω λόγοι έχουν καθιερώσει την παραλία σαν μια από τις καλύτερες τοποθεσίες για windsurfing πανευρωπαϊκά. Ήδη εδώ και δέκα χρόνια λειτουργούν σχολές και καταστήματα με ήδη εξοπλισμού ενώ υπάρχει οργανωμένο club. 

Τι να γευτείτε 
- Ντόπιες ελιές από τον μεγαλύτερο ελαιώνα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ρέθυμνο 
- Κουκιά ξερά με αγκινάρες 
- Ασκορδουλάκοι ξιδάτοι 
- Φάβα από κουκιά με κρεμμύδι 
- Αρνί με αμβρωνιές 
- Φουριάρικο κατσίκι με μέλι και θυμάρι 
- Απάκι 
- Σφακιανή πίτα 
- Χοχλίους μπουμπουριστούς 
- Γλυκά μυζιθροπιτάκια 
- Γεμιστούς κολοκυθοανθούς 

Τι να αγοράσετε 
- Γραβιέρα Κρήτης 
- Κρασί Σητείας 
- Άγρια βότανα από το όρος Δίκτη 
- Βότανα και μπαχαρικά από την κρητική γη (δίκταμο, μαλοτήρα, κρητικό φασκόμηλο) 
- Ρακή 
- Βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο 
- Τυροκομικά προϊόντα από τα τυροκομείο του Οροπεδίου 
- Παραδοσιακά υφαντά από το Τζερμιάδο 
- Αναμνηστικά από την μεγάλη Αγορά των Χανίων 

Πώς να πάτε
Με αεροπλάνο: Η Κρήτη διαθέτει τρία αεροδρόμια, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στη Σητεία, τα οποία συνδέονται απευθείας με τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (για Χανιά και Ηράκλειο). Αεροδρόμιο Χανίων: Τηλ. 28210-83800, www.chania-airport.com Αεροδρόμιο Σητείας: Τηλ. 28430-24424, Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Τηλ. 28210-397800, www.heraklion-airport.info 
Με πλοίο: Στα λιμάνια του Ηρακλείου (Τηλ. 28134-06995), του Ρεθύμνου (Τηλ. 28310-20248) , της Σητείας (Τηλ. 28430-22310), των Χανίων (28210-98888) και των Σφακιών (Τηλ. 28250-91292).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ