Φολέγανδρος

45393 Επισκέψεις στο άρθρο

Το μικροσκοπικό αυτό νησί ξεχωρίζει για την ανόθευτη ακόμη τοπιογραφία του, την νοικοκυρεμένη Χώρα του, τις συναρπαστικά άγριες ακτές του. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο ξεχασμένο νησάκι του Αρχιπελάγους, αφού εδώ και χρόνια έχει καταξιωθεί ως ένας πολύ ιδιαίτερος, αλλά δημοφιλής προορισμός.
 
Το μοναδικό λιμάνι της Φολεγάνδρου είναι το Καραβοστάσι που διαθέτει σημαντικές υποδομές για διαμονή και φαγητό. Κοντά στο λιμάνι βρίσκεται η παραλία Βάρδια και λίγο πιο μακριά (προς Λιβάδι) οι λιλιπούτιες ακρογιαλιές Λατινικοί, Βιτσέντζου, Πουντάκι που θα επισκεφθείτε με τα πόδια.
 
Στην παραλία Κάτεργο θα έρθετε με εκδρομικά σκάφη που πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια, ή θα πάτε οδικώς έως την παραλία Λιβάδι και θα συνεχίσετε με καλό μονοπάτι. Οδικώς προσεγγίζεται και η επίσης θαυμάσια αμμουδερή ακτή της Αγκάλης (8 χλμ. από τον Καραβοστάσι).
 
Η μεγάλη ατραξιόν της Φολεγάνδρου είναι φυσικά η εντυπωσιακή Χώρα με τα ολόλευκα σπιτάκια που να ισορροπούν στο χείλος του γκρεμού. Από τον ιστορικό ναό της Παντάνασσας θα έχετε την καλύτερη θέα στο πέλαγο, ιδίως το σούρουπο. Από τη γραφική γειτονιά της Πούντας θα περπατήσετε χαλαρά ως τους «Ντουνάβηδες» και την «Πιάτσα» τις δυο πλατείες της Χώρας οπου υπάρχουν αρκετά καφέ και εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες. Από τη Χώρα ξεκινά το ανηφορικό ασβεστωμένο καλντερίμι που μετά από 20 λεπτά ανάβασης θα σας βγάλει στην Παναγία της Φολεγάνδρου που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού.
 
Αν σας αρέσει το περπάτημα αξίζει επίσης να εξερευνήστε το αγροτικό τοπίο της Ανω Μεριάς ακολουθώντας σημαδεμένα μονοπάτια που «τρέχουν» ανάμεσα στις ξερολιθιές.
 

Kοινοποίησε το »

Tags: WEEKEND