Με φόντο το κάστρο της Μύρινας

Η παραλία Ρηχά Νερά στη Μύρινα

Υπέροχο σκηνικό την ώρα του ηλιοβασιλέματος

Λήμνος: Η μυθική πατρίδα

5023 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι υπέροχες θάλασσες με τα κρυστάλλινα ζεστά νερά και τις καθαρές αμμουδιές, οι αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί και τα πετρώματα, η ηρεμία του τοπίου, είναι σίγουρο ότι θα συναρπάσουν τον κάθε επισκέπτη του νησιού του Ηφαίστου.

 

Λόγω της μακραίωνης ιστορίας του νησιού υπάρχουν αξιολογότατοι αρχαιολογικοί χώροι με σημαντικότερους τον οικισμό της Πολιόχνης στα βορειοανατολικά του νησιού, την αρχαία Ηφαιστεία και το Ιερό των Καβείρων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Στη δυτική πλευρά του νησιού αξιολογότεροι αρχαιολογικοί χώροι είναι τα ευρήματα του προϊστορικού οικισμού της Μύρινας στα Ρηχά Νερά και ο Ναός της Αρτέμιδος στον Αυλώνα.

Η καρδιά της Λήμνου, όμως, χτυπά στην πρωτεύουσά της, την ειδυλλιακή Μύρινα, που είναι απλωμένη ανάμεσα σε δύο ορμίσκους: τον κοσμοπολίτικο Ρωμαίικο Γιαλό, και τον Τούρκικο Γιαλό ή απλώς Λιμάνι, που βρέχεται από τη θάλασσα της Νέας Μαδύτου και πλαισιώνεται από το εμπορικό και το βενετσιάνικο λιμάνι.

Η Μύρινα

Πρόκειται για έναν εξαιρετικής γραφικότητας οικισμό με λεύκες, πλατάνια, ευκάλυπτους, αρμυρίκια και τζιτζιφιές, που στεφανώνεται από ένα επιβλητικό κάστρο που δεσπόζει περήφανο πάνω από τους δύο γιαλούς της πόλης..

Τα στενά λιθόστρωτα καλντερίμια, τα κεραμοσκέπαστα σπίτια, τα παλιά αρχοντικά δημιουργούν ένα σκηνικό απαράμιλλης και πρωτόγονα ανεπιτήδευτης ομορφιάς, που δύσκολα συναντά κανείς σήμερα. Τα δεκάδες ψαροκάικα στο λιμάνι, οι μυρουδιές από τις ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκα ψάρια και εκλεκτά ντόπια κρασιά, συνθέτουν μια εικόνα γαλήνης και παράλληλα ένα ηδονιστικό παράδεισο των αισθήσεων που δεν ξεχνιέται εύκολα.

 

Το κάστρο

Χρονολογείται από τον 12ο μ.Χ. αιώνα και χτίστηκε πάνω στα ερείπια προγενέστερου πελασγικού τείχους. Αποτελεί σήμα κατατεθέν του οικισμού της Μύρινας και η εικόνα του είναι φαντασμαγορική όταν φωτίζεται τα βράδια. Η θέα που προσφέρει είναι μαγευτική καθώς μπορεί να απολαύσει κανείς ακόμα και τον Αθω, που σύμφωνα με το στίχο του Σοφοκλή "σκιάζει νώτα λημνίας βοός". Στο κάστρο κυκλοφορούν ελεύθερα γύρω στα 200 ελάφια που αποτελούν άλλη μία ξεχωριστή νότα στο τοπίο. Η σημερινή μορφή του ανάγεται στο 1207, όταν το επισκεύασαν οι Ενετοί ηγεμόνες του νησιού.

 

Ο Ρωμέικος Γιαλός

Η συνοικία του Ρωμέικου Γιαλού έχει κηρυχθεί διατηρητέα και είναι η πιο αρχοντική της Μύρινας. Τα μεγαλοπρεπή και νεοκλασικού στυλ αρχοντόσπιτά της, δίπλα στο κύμα και στη σκιά του κάστρου, φέρουν έντονο το αποικιοκρατικό στίγμα, μιας και έχουν χτιστεί, πριν από έναν αιώνα περίπου, από πλούσιους Λημνιούς, που είχαν εγκατασταθεί και διαπρέψει στην Αίγυπτο.

 

Η παραλία «Ρηχά Νερά»

Η πιο κοσμική παραλία της Μύρινας, όπου βρίσκεται και το θρυλικό πλέον συγκρότημα «ΑΚΤΗ ΜΥΡΙΝΑ», κοντά στο Ρωμαίικο Γιαλό. Το target group της, περιλαμβάνει ηλικίες από πολύ μικρές μέχρι πολύ μεγάλες και προσφέρει χαλάρωση και άραγμα στα μπαράκια της παραλίας ή σπορ πάνω στο κύμα. Διατηρεί την αίγλη του κλασικού παραλιακού θέρετρου, προσθέτοντας κάθε χρόνο νέες αφίξεις στο δυναμικό της.

Tags: ΛΗΜΝΟΣ