Πηγή: mylemnos.gr

Πηγή: limnosgreece.gr

Φωτο: Παρασκευή Βαρβαρίγου (pinterest)

Λήμνος: Η πιο εντυπωσιακή εκκλησία του κόσμου

10228 Επισκέψεις στο άρθρο

Φύγε τώρα για τη Λήμνο για να δεις ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, ένα ναό χωρίς σκεπή, επισκέψου τη ...Σαχάρα της Ελλάδας και θαύμασε τα ελάφια και τη θέα στο κάστρο της Μύρινας.

 
Μαγεία μοναδική στον κόσμο στο άσκεπο ξωκλήσι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας
Στην κορυφή ενός βουνού στη Λήμνο βρίσκεται ένα γραφικό ξωκλήσι, που είναι μοναδικό στον κόσμο για την αρχιτεκτονική του. Βρίσκεται κάτω από μια σπηλιά και δεν έχει στέγη.... Tο μετόχι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας βρίσκεται στην περιοχή του Θάνους, 4 μόλις χιλιόμετρα από τη Μύρινα. Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι ένα από τα πολλά παλαιά αγιορείτικα μετόχια της Λήμνου. Βρίσκεται μέσα σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στις παρυφές του βουνού και έχει εντυπωσιακή θέα. Το εκκλησάκι εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1300 και εκεί επέλεξαν ερημίτες μοναχοί να ασκητέψουν, ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα σημείο απόλυτης ησυχίας και μοναδικής αισθητικής.

Τρομερά σπάνιο φαινόμενο στις Αμμοθίνες με το τοπίο να θυμίζει Σαχάρα
Στα βόρεια του νησιού, κοντά στο χωριό Κατάλακκος και λίγο μακρύτερα από την παραλία Γομάτι, θα συναντήσεις μια νότα Σαχάρας στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου. Εκεί απλώνονται οι αμμοθίνες της Λήμνου σε έκταση 70 στρεμμάτων περίπου. Οι «Παχιές Αμμουδιές», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελούν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο αμμόλοφων, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά σπάνιο και αλλόκοσμο τοπίο με ελάχιστη βλάστηση, που προσελκύει ολοένα και περισσότερους λάτρεις των αξιοπερίεργων της φύσης. Οι ντόπιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως πρόκειται για τη μοναδική έρημο της Ευρώπης. Εκεί θα συναντήσετε τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και του βυζαντινού πύργου της Μεγίστης Λαύρας.

200 ελάφια και απίστευτη θέα ως το Αγιο Όρος στο Κάστρο της Μύρινας
Χρονολογείται από τον 12ο μ.Χ. αιώνα και χτίστηκε πάνω στα ερείπια προγενέστερου πελασγικού τείχους. Αποτελεί σήμα κατατεθέν του οικισμού της Μύρινας και η εικόνα του είναι φαντασμαγορική όταν φωτίζεται τα βράδια. Η θέα που προσφέρει είναι μαγευτική καθώς μπορεί να απολαύσει κανείς ακόμα και τον Αθω, που σύμφωνα με το στίχο του Σοφοκλή «σκιάζει νώτα λημνίας βοός». Στο κάστρο κυκλοφορούν ελεύθερα γύρω στα 200 ελάφια που αποτελούν άλλη μία ξεχωριστή νότα στο τοπίο. Η σημερινή μορφή του ανάγεται στο 1207, όταν το επισκεύασαν οι Ενετοί ηγεμόνες του νησιού.

Καβουρομάνες, πεταλίδες και βενιζελικά στο Ρωμέικο Γιαλό 
Η συνοικία του Ρωμέικου Γιαλού έχει κηρυχθεί διατηρητέα και είναι η πιο αρχοντική της Μύρινας. Τα μεγαλοπρεπή και νεοκλασικού στυλ αρχοντόσπιτά της, δίπλα στο κύμα και στη σκιά του κάστρου, φέρουν έντονο το αποικιοκρατικό στίγμα, μιας και έχουν χτιστεί, πριν από έναν αιώνα περίπου, από πλούσιους Λημνιούς, που είχαν εγκατασταθεί και διαπρέψει στην Αίγυπτο. Εκεί θα συναντήσεις πολλά εστιατόρια, ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία, όπου θα μπορέσεις να δοκιμάσεις τις άπαιχτες τοπικές συνταγές του νησιού. Από το μενού σου δεν πρέπει να λείψουν οι καβουρομάνες γεμιστές με ρύζι, οι πεταλίδες με ρύζι και σκόρδο και τα φλομάρια, σπιτικά ζυμαρικά σαν χυλοπίτες. Φεύγοντας από αυτή την όμορφη περιπλάνηση, μην ξεχάσεις να αγοράζεις βενιζελικά, όπως αποκαλούνται στη Λήμνο τα φοντάν σοκολάτας, και πωλούνται αποκλειστικά από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό του νησιού.

Tags: ΛΗΜΝΟΣ