Σαν πολύχρωμο τείχος από εκατοντάδες πανέμορφα κτίσματα μοιάζει ο οικιστικός ιστός που αγκαλιάζει το μικρό λιμάνι του νησιού

Νότια από το λιμάνι (2 χλμ.) συναντάμε τον ψαράδικο οικισμό Πέδι

Παρ όλη την τουριστική ανάπτυξη, οι Συμιακοί εξακολουθούν να ασχολούνται με την αλιεία

Το καστρομοναστήρι του Μιχαήλη (Ρουκουνώτη), με τους ολόλευκους εκτυφλωτικούς τοίχους και την περίτεχνη βοτσαλωτή αυλή, με τα ασπρόμαυρα βότσαλα

Σύμη: Κυρά κι Αρχόντισσα

3959 Επισκέψεις στο άρθρο

Ένα ξεχωριστό αιγαιοπελαγίτικο νησί, με μια γοητευτική πρωτεύουσα και πανέμορφες παραλίες, που σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις.

 

Με προστατευτικό τείχος που σχηματίζεται από εκατοντάδες παραδοσιακά κτίρια, μοιάζει ο οικιστικός ιστός που αγκαλιάζει το μικρό λιμάνι και μετατρέπει τη Σύμη σε αρχόντισσα της Δωδεκανήσου, σε μια από τις πιο γοητευτικές παραδοσιακές γωνιές του Αιγαίου.

 

Περιηγήσεις στη Σύμη:

  • Στο Γιαλό, στο λιμάνι του νησιού, πραγματοποιείται όλο το εμπορικό αλισβερίσι. Εδώ θα σεργιανίσετε κι εσείς για να εξοικειωθείτε με το χώρο και να συγχρονιστείτε με τον παλμό της ναυτικής πολιτείας.
  • Θα πάτε στο ρολόι (κτίσμα του 1881), που δεσπόζει στην άκρη του μόλου. Μπροστά του θα δείτε το άγαλμα του μικρού Ψαρά (γνωστό στους ντόπιους ως το «Μιχαλάκι»), έργο του γλύπτη Βαλσάμη.
  • Στη συνέχεια θα χαζέψετε τα καΐκια στον παλιό ταρσανά στο Χαράνι και θα επισκεφθείτε το εργαστήρι του ξυλογλύπτη Μιχάλη Μισού.
  • Μην παραλείψετε να αγοράσετε σφουγγάρια και όστρακα στα μαγαζιά της προκυμαίας.
  • Το απόγευμα ή νωρίς το πρωί με τη δροσιά θα ανηφορίσετε για τη "Στράτα Καλή" με τα 375 σκαλοπάτια της, που θα σας οδηγήσει κατευθείαν στην καρδιά της παραδοσιακής πολιτείας της Σύμης.
  • Δείτε το αρχοντικό Πετεινάκη και στη συνοικία Λιενί την τετραώροφη οικία του Χατζηαγαπητού (κτίσμα του 1742), που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.
  • Ψηλά στη μακρόστενη ράχη του λόφου της Νουλιάς βρίσκονται οι ανεμόμυλοι παραταγμένοι στη σειρά, ακοίμητοι φύλακες της μικρής πολιτείας.
  • Οπωσδήποτε θα πρέπει να τραβήξετε για τη γειτονιά του Κάστρου, όπου θα σας υποδεχτεί η όμορφη Κυρά του Κάστρου (Παναγιά), η εκκλησία με την καλύτερη θέα στο Γιαλό, στο Χωριό και στο Πέδι.

 

Γνωρίστε τις παραλίες!

Στο Γιαλό, μετά το ρολόι στο Χαράνι, υπάρχει η μικροσκοπική ακτή Νος, που όπως είναι φυσικό να μαζεύει αρκετό κόσμο. Νότια από το λιμάνι (2 χλμ.) συναντάμε τον οικισμό Πέδι, με τα παραλιακά ταβερνάκια και τα αρμυρίχια. Στον ίδιο όρμο υπάρχει η αμμουδερή αγκαλιά του Αγίου Νικολάου, με φυσική σκιά από αρμυρίχια.

Καθώς κατεβαίνουμε νότια από το Γιαλό, μετά το Πέδι, συναντάμε την παραλία Αγιος Γεώργιος (Δυσάλωνα), πλαισιωμένη από κοφτά κάθετα βράχια και αγριοκυπαρίσια (δεν προσεγγίζεται από τη στεριά). Νοτιότερα, στο μυχό βαθιού όρμου, ακολουθεί η βοτσαλιά Νανού, με ένα μικρό δάσος από αγριοκυπαρίσια να στολίζει τη μια της άκρη.

Περίπου το ίδιο σκηνικό θα βρείτε και στην παραλία Μαραθούντα, λίγο βορειότερα από τον Πανορμίτη, από όπου θα έρθετε με μονοπάτι (50 λεπτά). Η νησίδα Σέκλι (νότια από τον Πανορμίτη) διαθέτει μια θαυμάσια παραλία με άμμο, βότσαλο και αρμυρίχια, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου.

Στα δυτικά του νησιού υπάρχει η βοτσαλωτή ακρογιαλιά του Αγίου Βασιλείου. Δυτικά από το Νημπορειό θα βρείτε το εκκλησάκι του Αι Μιλιανού, σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο, με βράχια και πέτρες. Κοντά του βρίσκεται η λιλιπούτεια ακρογιαλιά Μαρόνι.

Tags: ΣΥΜΗ