Η άγνωστη ομορφιά του Καστελόριζου

6391 Επισκέψεις στο άρθρο

Το Καστελόριζο, το ανατολικότερο σημείο της Ευρώπης, διαθέτει το ομορφότερο γαλάζιο σπήλαιο στην Μεσόγειο, ενώ επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της οσκαρικής ταινίας «Mediterraneo» κάνοντάς το παγκόσμια γνωστό.

 
Η Μεγίστη, γνωστότερη με την ονομασία Καστελλόριζο είναι  το ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης. Απέχει από τις Τουρκικές ακτές μόλις 2 ναυτικά μίλια. Πήρε την επίσημη ονομασία του λόγω του ότι είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα δεκατεσσάρων μικρών νησιών με διασημότερο τη Ρω.
Το νησί έχει έναν δικό του πολιτισμό πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Το εν λόγω νησί είναι στο πιο ανατολικό μέρος της χώρας μας και ιστορικά έχει συνδεθεί με πολλές πτυχές της ελληνικής ιστορίας. Ωστόσο, λόγω απόστασης είναι αρκετά αδικήμενο και νομίζω πως του αξίζει μία εκτενή αναφορά σε αυτό το τόσο όμορφο ελληνικό μέρος.

Η ομορφιά του είναι διεθνώς γνωστή
Εδώ γυρίστηκε η ταινία «Mediterraneo», όπου κέρδισε και Όσκαρ. Η συγκεκεριμένη οσκαρική ταινία μετέδωσε παντού, όχι μόνο την ομορφιά, αλλά και την φιλοξενία, τη χαλαρότητα και τη θετική αύρατου νησιού! Το Καστελλόριζο έχει μια υπερφυσική και πάντα διαχρονική δύναμη»: ιστορίες και θρύλοι περνούν από γενιά σε γενιά.

Το ξεχωριστό «αμφιθέατρο» του λιμανιού 
Μόλις μπεις  στο λιμάνι θα αντικρίσεις  μια μοναδική εικόνα την κλασική αρχιτεκτονική των Δωδεκανήσων  να σε υποδέχεται. Τα αναστηλωμένα  κλασικά διώροφα σπίτια, βαμμένα με έντονες αποχρώσεις , χτισμένα αμφιθεατρικά δίπλα-δίπλα κοιτούν τη θάλασσα.

Στη Γαλάζια Σπηλιά 
Και όμως το Καστελλόριζο διαθέτει το ομορφότερο σπήλαιο στη Μεσόγειο, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τη λεγόμενη  Γαλάζια Σπηλιά ή την «τρύπα του Παραστά» ή τη «Φώκιαλη». Εδώ φτάνεις με το καραβάκι,όπου κάτι εξωπραγματικό θα συμβεί. Με κάποιο τρόπο, το φως του ήλιου αντανακλάται στον πυθμένα του σπηλαίου και «βάφει» το νερό με το μοναδικό μπλε του Αιγαίου. Είναι λες και η φύση ζωγραφίζει με τα πιο απίθανα χρώματα.

Καστελλόριζο χωρίς ιστορία δεν γίνεται
Στο Καστελλόριζο διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα και χωράνε όλα σε μία βόλτα που ξεκινάει από το Καστέλο Ρόσσο. Πάνω στο λόφο με τα κόκκινα βράχια, το Κάστρο των Ιωαννίνων σε πάει  στον 14ο αιώνα. Μόλις ανέβεις τη στενή σιδερένια σκάλα ως τη σημαία που κυματίζει, βλέπεις την υπέροχη θέα του λιμανιού. Αξίζεις  να επισκεφτείς είτε με τα πόδια είτε παίρνοντας το μοναδικό ταξί του νησιού, το Παλαιόκαστρο με τα Κυκλώπεια τείχη από τον 3ο αιώνα προ Χριστού και την εκκλησία του Αι Γιώργη του βουνού.
 

Tags: ΣΥΜΗ