Τοπία βγαλμένα από ταινίες

Υπέροχες παραλίες με τιρκουάζ νερά

Το μικρό νησί έχει τους δικούς του φίλους και εραστές

Λειψοί: Εσείς και τα γλαροπούλια

3619 Επισκέψεις στο άρθρο

Το μικρό νησί έχει τους δικούς του φίλους και εραστές που του αφιερώνουν κάθε χρόνο τις μέρες των διακοπών τους. Ανάμεσά τους πολλοί Ιταλοί και αρκετοί Γάλλοι, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες. Ιδανικός ψαρότοπος, τέλειο ησυχαστήριο για μπάνιο, ξάπλα και άραγμα. Βραδιές αλησμόνητες, ολόγιομο φεγγάρι και «σπονδές» με άφθονο ούζο στο θεό Ποσειδώνα….

 

Μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι το πλοίο της άγονης γραμμής πλησιάζει το μικρό λιμάνι. Το τυπικό πήγαινε-έλα των επιβατών, μια προσωρινή αναστάτωση και μετά όλα ως δια μαγείας επανέρχονται στη γνωστή νησιωτική γαλήνη.

 

Τι θα δείτε

Ο οικισμός δε διατηρεί πολλά παραδοσιακά στοιχεία, αφού τα περισσότερα σπίτια είναι καινούργια. Όμως, απλωμένος καθώς είναι ράθυμα γύρω από το μικρό ύψωμα που περιβάλλει το λιμάνι, συνθέτει αβίαστα μια γραφική εικόνα. Εδώ βρίσκονται όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα ταβερνάκια και τα μικρομάγαζα. Μετά από δύο, τρεις μέρες διακοπών στην πρόσχαρη αιγαιοπελαγίτικη γωνιά, όλα αρχίζουν να φαίνονται οικεία. Ξεχωρίζεις πρόσωπα, καλημερίζεις τους ψαράδες, ανταλλάσσεις κουβέντες με το φούρναρη και τον μπακάλη.

Το πρωινό ξεκινά με καφέ στο λιμάνι χαζεύοντας τα ψαροκάικα να ετοιμάζονται για δράση. Αργότερα για μπάνιο στη Λιεντού, την κοντινότερη παραλία που απέχει μόλις 200 μέτρα από το λιμάνι. Το μεσημέρι φαγητό σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνεία του χωριού και το απόγευμα περαντζάδα στα ανηφορικά καλντερίμια ή την διαμορφωμένη προκυμαία. Αν οι μετακινήσεις φαντάζουν βαρετές, η απλή αυτή συνταγή, αν εφαρμοστεί για τουλάχιστον 2-3 μέρες, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αναζωογονητική για τους κουρασμένους.

 

Οι παραλίες

Αριστερά από το λιμάνι, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το χωριό, απλώνεται η πεντακάθαρη βοτσαλιά Λιεντού με ρηχά, ζεστά, διάφανα νερά. Αμέσως μετά, σαφώς πιο ήσυχες είναι οι παραλίες Κάμπος και Έλενα. Στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, εύκολα προσεγγίσιμες ακόμη και με τα πόδισα είναι οι απάνεμες παραλίες Κατσαδιά και Παπαντριά. Λίγο πιο ανατολικά βρίσκεται η υπέροχη βοτσαλιά Χοχλακούρα (χοχλοί – βότσαλα) όπου θα κολυμπήσετε με θέα την Κάλυμνο και τη Λέρο, ενώ αμέσως μετά η αρκετά απρόσιτη παραλία Ξηρόκαμπος.

Βορειοδυτικά, όμορφη παραλία με ρηχά νερά και τιρκουάζ αποχρώσεις θα βρείτε στον κλειστό ορμίσκο του Πλατύ Γιαλού, που όχι άδικα θεωρείται η καλύτερα παραλία των Λειψών. Στη νησίδα Πιλάβι με τις βραχοσπηλιές και τα ιριδίζοντα νερά θα σας φέρει καΐκι που σαλπάρει καθημερινά από το λιμάνι.

 

Πρέπει να ξέρετε

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά από την προχριστιανική περίοδο του νησιού. Στρατηγικής σημασίας σημείο ανέκαθεν, μάλλον χρησίμευε σαν τόπος ανεφοδιασμού και όχι σαν κατοικία ανθρώπων. Με χρυσόβουλο του Αλεξίου Α Κομνηνού προς τον όσιο Χριστόδουλο, παραχωρήθηκαν μαζί με το νησί της Πάτμου και οι Λειψοί που παρέμειναν στην κυριότητα της Μονής μέχρι το 1522.

Πασίγνωστοι ήταν οι Λειψοί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας για την παραγωγή κρασιού που προερχόταν από ντόπια σταφύλια. Το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο του νησιού είναι η εκκλησία Παναγιά του Χάρου, κτίσμα του 17ου αιώνα. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, ακολουθεί φαγοπότι και χορός με τη συνοδεία ντόπιων μουσικών. Ακόμα αξίζει να επισκεφθείτε την Παναγιά στο Κουσέλιο, για να θαυμάσετε τις μαρμάρινες βυζαντινές επιγραφές, φτιαγμένες από τα δομικά υλικά του προχριστιανικού ναού, στα θεμέλια του οποίου είναι κτισμένη η σημερινή εκκλησία.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

 

Tags: ΛΕΙΨΟΙ