Eco-οδηγείστε και εξοικονομήστε

Οδηγείς σωστά-Γλιτώνεις λεφτά στην εκδρομή

4662 Επισκέψεις στο άρθρο

Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει και οι εκδρομείς αρχίζουν ήδη να σχεδιάζουν το ταξίδι τους! Το αυτοκίνητό μας είναι ο καλύτερος συνοδοιπόρος στα ταξίδια, προσφέροντας εύκολη και άνετη μετακίνηση. Με ποιο τρόπο, όμως, μπορεί να προσφέρει και οικονομία;

 

Οι αρχές του Eco-driving είναι απλές και η γνώση τους συνιστά πλεονέκτημα των έμπειρων οδηγών. Προκύπτουν σημαντικά οφέλη τόσο στη μείωση της κατανάλωσης, όσο και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ μειώνονται παράλληλα οι εκπομπές CO2 και η ηχορύπανση.

Βασικά, η ροπή θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πολύ, αφού αυτή ορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του κινητήρα και πάνω σε αυτή μαθαίνουμε να αλλάζουμε τις σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων, εξασφαλίζοντας μακροβιότητα στον κινητήρα και μειωμένη κατανάλωση. Σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο σπαταλάμε καύσιμα στο δρόμο, δίχως να «εισπράττουμε» πραγματικό αποτέλεσμα, αλλά αδειάζουμε το πορτοφόλι μας και, το κυριότερο, ρυπαίνουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε καθημερινά.

Σε οικονομικό επίπεδο, με την εφαρμογή του Eco driving μειώνουμε την κατανάλωση κατά 10%-25%. Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μια μείωση της μέσης κατανάλωσης καυσίμου κατά 5% από οδηγούς που τηρούν τις διαδικασίες στην οικονομική οδήγηση, μπορεί να εξασφαλίζει –με το ίδιο κόστος- καύσιμα 50 ημερών το χρόνο, Αντίστοιχα μπορεί να επιφέρει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 10%-25%. Τέλος, είναι δυνατόν να μειωθούν κατά 5% οι εκπεμπόμενοι ρύπο CO2.

H E.E. υπενθυμίζει απλά «μυστικά», τα οποία επιφέρουν οικονομία στην οδήγης:
1. Οι λανθασμένες πιέσεις των ελαστικών αυξάνουν μέχρι και κατά 6% την κατανάλωση. Συνιστάται έλεγχος των πιέσεων των ελαστικών τουλάχιστον μία φορά το μήνα και οπωσδήποτε πριν από ένα μεγάλο ταξίδι.
2. Το ίδιο αυτοκίνητο στις ίδιες συνθήκες, με ταχύτητες 80 και 100 χλμ. αντίστοιχα, πετυχαίνει οικονομία καυσίμου κατά 13,5% όταν κινείται με τη χαμηλότερη ταχύτητα! Ταξιδεύοντας με 80 αντί 100 χλμ./ώρα, μειώνουμε την κατανάλωση κατά 13,5%.
3. Η σωστή σχέση στο κιβώτιο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατανάλωσης, καθώς το ίδιο αυτοκίνητο σε συγκεκριμένη διαδρομή καταναλώνει 40% λιγότερα καύσιμα με 5η σχέση στο κιβώτιο, αντί της 4ης!
4. Τέλος, για την οικονομία και τη μακροζωία του κινητήρα δεν πιέζουμε ποτέ το πεντάλ γκαζιού περισσότερο από τα τρία τέταρτα της διαδρομής του.