Ιθάκη… και αράξαμε στο Κιόνι

7037 Επισκέψεις στο άρθρο

Μικρά μεγέθη, νοικοκυρεμένα χωριά, ανεξερεύνητες παραλίες, αυθεντικές θαλασσινές εικόνες, φιλόξενοι κάτοικοι… Αναμφισβήτητα οι διακοπές στο νησί του πολυμήχανου Οδυσσέα αποκτούν άλλη διάσταση.

 

Πριν ακόμη αρχίσετε να ετοιμάστε τις βαλίτσες σας, θα πρέπει να σταθείτε σε κάποια σημεία ου καθορίζουν το στίγμα του νησιού και σίγουρα θα σας προσανατολίσουν ώστε να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη γνώμη. Η Ιθάκη καταρχάς συγκαταλέγεται στα δασωμένα νησιά. Όμως η δασοκάλυψή της αποτελείται κυρίως από κυπαρίσσια, πουρνάρια και κάποια πεύκα, ενώ δεν έχει καμία συγγενή σχέση με τα δάση της Σκοπέλου ή της Σάμου.

Κύριο χαρακτηριστικό των παραλιών του νησιού δεν είναι το μέγεθος, αλλά τα υπέροχα χρώματα και τα δροσερά νερά. Το οδικό δίκτυο είναι καλό και σχεδόν στο σύνολό του ασφάλτινο. Έτσι θα προσεγγίσετε με άνεση τα περισσότερα χωριά, ακόμη και τις απομονωμένες ακτές. Γενικά, οι αποστάσεις είναι μικρές και παρ όλες τις στροφές, δε θα σας κουράσουν. Από τις πιο γραφικές γωνιές του Ιονίου, το λιμανάκι Κιόνι προσφέρεται για διακοπές σε ρυθμούς νησιώτικους και χαλαρωτικούς.

 

Τι θα δείτε

Ένας καλός ασφάλτινος δρόμος διατρέχει σχεδόν όλη την έκταση της Ιθάκης και οδηγεί προς βορρά, όπου βρίσκονται τα παραθαλάσσια θέρετρα Φρίκες και Κιόνι. Για αρκετά χιλιόμετρα ο δρόμος μοιάζει να ισορροπεί στο στενότερο σημείο του νησιού και σε ύψος 250 μέτρων, από όπου η θέα στην κοντινή Κεφαλλονιά και το δίαυλο που χωρίζει τα δύο νησιά είναι μοναδική. Φτάνουμε στο χωριό Σταυρός και κατηφορίζουμε μέσα από μια πανδαισία πρασίνου για το χωριό Φρίκες, ένα συμπαθητικό παραθαλάσσιο οικισμό με μικρή βοτσαλιά και ταβερνάκια. Στη συνέχεια, ο δρόμος ακολουθεί πορεία παράλληλη με την ακτή, περνά πάλι από μικρές αλλά κρυστάλλινες ακρογιαλιές και καταλήγει στο Κιόνι. Το παραθαλάσσιο χωριό μοιάζει να προσπαθεί να κρυφτεί από τα βλέμματα των περαστικών και απαγκιάζει σε μια από τις απάνεμες γωνιές της Ιθάκης. Γύρω από το λιμάνι διασώζονται τα πιο καλοδιατηρημένα σπίτια που προσδίδουν αυτό το ιδιαίτερο χρώμα. Υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλά εστιατόρια στην παραλία.

 

Πρέπει να ξέρετε

Στο μεσόγειο χωριό Σταυρός στις 5-6 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην εκκλησία του Σωτήρα και ακολουθούν χορός και φαγοπότι στην πλατεία του χωριού. Ακόμη, αξιόλογο είναι το μουσείο του χωριού, όπου ανάμεσα στα άλλα εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στην περίφημη σπηλιά του Λουίζου. Με αφετηρία το Σταυρό και ακολουθώντας ασφάλτινους δρόμους θα προσεγγίσετε το βορειότερο τμήμα της Ιθάκης, όπου απαγκιάζουν τα χωριά Εξωγή (6 χλμ.), Κάλαμος (6 χλμ.) και Μεσόβουνο (5 χλμ.) Ερχόμενοι από Βαθύ μπορείτε να πλησιάσετε τις απρόσιτες ακτές που βρίσκονται κάτω από το χωριό Λεύκη και να κολυμπήσετε μόνοι σας παρέα με τους γλάρους και τα βράχια.

 

Οι παραλίες

Κοντά στο Σταυρό ξεχωρίζει η παραλίας Πόλις που προσεγγίζεται με ασφάλτινο δρόμο (2 χλμ.). Είναι στρωμένη με βότσαλο και τα νερά βαθαίνουν απότομα. Δυσπρόσιτη, αφού τη χωρίζουν 9 χλμ. χωματόδρομου από το κοντινότερο χωριό Πλατειθριά, αλλά ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς είναι η βοτσαλιά Μάρμακα, με τους θεόρατους ευκαλύπτους και την απόλυτη ησυχία. Σε όλη τη διαδρομή από Φρίκες για Κιόνι θα δείτε πολλές μικρές βοτσαλωτές ακτές, ιδανικές για μπάνιο. Στο Κιόνι δεν υπάρχει παραλία, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να βουτούν από τα βράχια στα βαθιά κρυστάλλινα νερά.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr
 

 

Tags: ΙΘΑΚΗ