2,5 ώρες απ την Αθήνα: Καφές σε μεσαιωνικό λιμάνι

11976 Επισκέψεις στο άρθρο

Πιες τον καφέ σου σε ένα υπέροχο μεσαιωνικό λιμάνι μόλις 2μιση ώρες από την Αθήνα.

Η Ναύπακτος απέχει μόλις 2μιση ώρες από την πρωτεύουσα και είναι η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αποδράοσυν από την ακθημερινότητα αναζητώντας ένα τοπίο που να μην ξεχωρίζει εποχές και η ομορφιά του αν είναι απλά μοναδική.

Δείτε εδώ με ένα κλικ πού θα μείνετε στην περιοχή

Καφές σε μεσαιωνικό λιμάνι

Φτάνοντας λοιπόν στην Αιτωλοακαρνανική καστροπολιτεία, μη βιαστείτε να αρχίσετε τις εξερευνήσεις. Χαλαρώστε στη λιακάδα πίνοντας το καφεδάκι σας στο μεσαιωνικό λιμάνι της Ναυπάκτου, χαζεύοντας τα καΐκια στο καθημερινό τους πήγαινε- έλα. 
Στη συνέχεια περπατήστε ως τον Μεσαιωνικό φάρο που δεσπόζει στον ανατολικό βραχίονα του λιμανιού και δείτε το άγαλμα του Παξινού αγωνιστή Γιώργου Ανεμογιάννη (δυτικός βραχίονας) που σε ηλικία 23 χρονών προσπάθησε ανεπιτυχώς να πυρπολήσει μια τουρκική κορβέτα, αγκυροβολημένη ανοικτά της Ναυπάκτου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το άγαλμα του Μιχαήλ Θερβάντες που πολέμησε στην περίφημη ναυμαχία που έγινε στα ανοιχτά της πόλης το 1571 ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό και τον Τούρκικο στόλο.



Ακολουθήστε το καλντερίμι της παλιάς πόλης
Το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι που διασχίζει την παλιά πόλη, ξεκινά από το μεσαιωνικό λιμάνι. Πρόκειται για μια διαδρομή πολύ ενδιαφέρουσα και γεμάτη εικόνες, αλλά αρκετάκοπιαστική - κυρίως το καλοκαίρι –λόγω της έντονης ανηφόρας. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης, ωστόσο, θα βρείτε δροσερές πλατείες για να ξαποστάσετε και κρήνες με κρύο νερό για να ξεδιψάσετε. Από αρκετά σημεία η θέα στο μεσαιωνικό λιμάνι και την ακτή του Κορινθιακού είναι κάτι παραπάνω από προνομιακή.



Δείτε το καμάρι της πόλης
Απέχει μόλις λίγα λεπτά (με τα πόδια) από τον παραλιακό δρόμο και είναι το καμάρι της Ναυπάκτου. Κτίστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοϊτη και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης. 
Οι ντόπιοι το ονομάζουν κατά παράφραση "Σαραφείμ" προς τιμήν του δωρητή Μητροπολίτη. Θα το δείτε στη βόλτα σας πίσω από τον νεόκτιστο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου, στην καρδιά της παλιάς πόλης.



Ελατού: Στη μαγεία του Ελατοδάσους
Η Ελατού είναι κτισμένη στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του Κερασοβουνίου, γνωστό στους ντόπιους σαν Όρος Ομάλια (1694 υψ.). Οι πρώτοι κάτοικοι κατέφυγαν εδώ πριν την επανάσταση του 1821 από τις ακτές και το Μοριά για να αποφύγουν την τούρκικη καταπίεση. Μέχρι το 1928 το όνομα του χωριού ήταν Ελετσού ή Ελετζού, σλάβικης προέλευσης που σημαίνει «τόπος ευήλιος». Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε το 1864 από Ηπειρώτες μαστόρους. Η ομορφιά του τοπίου, γεμάτου από έλατα, είναι σίγουρο πως θα σας συναρπάσει!