Ανακαλύψτε τα μυστικά του Λευκού Πύργου

Ανακαλύψτε τα μυστικά του Λευκού Πύργου

31113 Επισκέψεις στο άρθρο

Το πιο διάσημο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης «κρύβει» πράγματα που λίγοι γνωρίζουν.

Είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης και σημείο συνάντησης των κατοίκων της πόλης. Γνωρίζετε όμως τα μυστικά του Λευκού Πύργου; Οι ονομασίες που έχει αλλάξει, το άγνωστο σε πολλούς εσωτερικό του, αλλά και η ιστορία για την σημαία στην κορυφή του θα σας συναρπάσουν και θα σας κάνουν να θέλετε να τον (ξανά)επισκεφτείτε!

Κοινοποίησέ το » 

Η πρώτη του ονομασία

Η πρώτη του ονομασία

  Ο Λευκός Πύργος δεν ονομαζόταν έτσι από την αρχή καθώς οι Οθωμανοί που τον κατασκεύασαν ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να έγραφε η τουρκική επιγραφή που κοσμούσε τον εξωτερικό περίβολο του πύργου. Ο 17ος αιώνας βρήκε τον Λευκό Πύργο με το όνομα «Φρούριο της Καλαμαριάς» ή «Πύργος των Γενιτσάρων». Τελευταία ονομασία πριν τη σημερινή ήταν το «Πύργος του Αίματος» που προέκυψε από τις σφαγές που έκαναν οι Γενίτσαροι.
   

  Ξέρεις πόσους ορόφους έχει;

  Ξέρεις πόσους ορόφους έχει;

   Με ύψος σχεδόν 34 μέτρα ο Λευκός Πύργος έχει στο εσωτερικό του έξι ορόφους που επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάστιο. Σε κάθε έναν από τους 6 ορόφους θα βρείτε μία αίθουσα κυκλική, διαμέτρου 8,5 μέτρων και ορισμένα μικρότερα τετράπλευρα δωμάτια. Στον 6ο όροφο θα βρείτε ένα δωμάτιο, αλλά από τα ομορφότερα του καθώς προσφέρει πανέμορφη θέα προς τη Θεσσαλονίκη αλλά και τον Θερμαϊκό.
    

   Το τουρκικό θωρηκτό και η ελληνική σημαία

   Το τουρκικό θωρηκτό και η ελληνική σημαία

    Στην κορυφή του Λευκού Πύργου θα δείτε να ανεμίζει η ελληνική σημαία που υψώθηκε εκεί μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο το 1912. Το κατάρτι στο οποίο βρίσκεται η σημαία αποτελεί λάφυρο - τρόπαιο από το τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ - Μπουλέν» που βύθισε ελληνικό τορπιλλοβόλο στον Θερμαϊκό.
     

    Όλη η ιστορία της Θεσσαλονίκης

    Όλη η ιστορία της Θεσσαλονίκης

     Στο εσωτερικό του πύργου πια μπορείτε να βρείτε να ξετυλίγετε μπροστά σας όλη η ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η μόνιμη έκθεση που φιλοξενείται εδώ και 10 χρόνια στους χώρους του Λευκού Πύργου σύμφωνα παρουσιάζει την ιστορία της πόλεις από την ίδρυσή της κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τις μέρες μας. Οι έντυπες γραφιστικές συνθέσεις αλλά και τα ψηφιακά μέσα κάνουν μια σύγχρονη «ξενάγηση» στον επισκέπτη.
      

     Κοινοποίησέ το »