Αρχιτεκτονική πρωτοτυπία στην Αγριά

2760 Επισκέψεις στο άρθρο

Πρωτότυπη εμπνευσμένη αρχιτεκτονική πρόταση με τοπικό χρώμα ήταν μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό πανευρωπαϊκό βραβείο, στη μνήμη ενός κορυφαίου αρχιτέκτονα του προηγούμενου αιώνα, του Μις βαν ντερ Ροχ.

 
Εντυπωσιάζει, στην απλότητά του, το σπίτι που δημιούργησε με πολύ μεράκι ο αρχιτέκτων Ζήσης Κοτιώνης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά, δημιούργησε ένα οίκημα με ενιαίους εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι έχουν ως διαχωριστικά κουρτίνες ή καλαμιές και συνδέονται με ένα φωτεινό αίθριο.

Το συγκεκριμένο οίκημα που βρίσκεται στην παραλία της Αγριάς, ανήκει στον κ. Κοτιώνη ο οποίος το δημιούργησε εκ βάθρων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας επί της ουσίας μια αρχιτεκτονική πρόταση που συνάδει με το περιβάλλον, είναι φιλική προς το περιβάλλον και το κυριότερο, πολύ φθηνότερη από μια συμβατική κατασκευή. Τη στατική μελέτη εκπόνησε ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Χατζηνικολάου, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη ο ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος Δημήτρης Ζημέρης, ενώ υπεύθυνος έργου ήταν ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Κουτρούμπας.

Το οίκημα μπορεί να φιλοξενήσει έως έξι άτομα και δίνει ευχάριστο χρώμα στην καθημερινότητα των ενοίκων. «Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω ένα σπίτι με σύγχρονο συνδυασμό, όπως το ήθελα, το οποίο να συνδυάζει τους μορφολογικούς περιορισμούς που ισχύουν για το Πήλιο και έτσι διαχειρίστηκα κάποιες πηλιορείτικες τυπολογίες σπιτιών με έναν καινούργιο τρόπο», υπογραμμίζει ο κ. Κοτιώνης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποίησε για την αρχιτεκτονική του σύνθεση είναι μπετόν, ξύλο και σίδερο. Η ιδιομορφία του συγκεκριμένου σπιτιού είναι συνώνυμη με τη φιλοσοφία του μονόχωρου και ονομάστηκε «μονόχορδο» από τον δημιουργό του, ο οποίος εξηγεί ότι πρόκειται για ένα γλωσσικό παιχνίδι. «Μονόχορδα, υπογραμμίζει ο ίδιος, είναι πολύ απλά όργανα με μια χορδή, τα οποία είναι ξύλινα, γιατί και αυτό το σπίτι είναι ξύλινο και ταυτόχρονα είναι μια παρήχηση του μονόχωρου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα μονόχωρο σπίτι με επιμέρους χώρους. Η πρωτοτυπία του έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πόρτες και τοίχοι που να χωρίζουν τα δωμάτια, αλλά ένας ενιαίος χώρος, μέσα στον οποίο βρίσκονται οι επιμέρους ιδιωτικοί χώροι. Ο κάθε χώρος είναι ένα ενιαίο πλάτωμα. Το σπίτι είναι χτισμένο σε τρεις στάθμες και υπάρχει ένα εσωτερικό αίθριο, στο οποίο είναι προσανατολισμένοι όλοι οι χώροι.

Βιοκλιματική πρόταση
Το συγκεκριμένο οίκημα, που καλύπτει έκταση 140 περίπου τετραγωνικών μέτρων, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί βιοκλιματικό, δεδομένου ότι η αρχιτεκτονική ιδέα είναι δομημένη σε βιοκλιματικά κριτήρια, σε σχέση με τα παθητικά ενεργειακά συστήματα, τον αερισμό, το φωτισμό και την θερμομονωτική του θωράκιση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το βιοκλιματικό στοιχείο συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που διαχέεται ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού και το αερίζει αλλά και το δροσίζει παράλληλα.

Στο ισόγειο υπάρχει ο κοινός χώρος και ο χώρος του φαγητού, ακολουθεί σε πρώτο επίπεδο ένα ξύλινο πατάρι, όπου κυρίως βρίσκονται χώροι εργασίας και στο δεύτερο πατάρι βρίσκονται οι χώροι ύπνου.

Η κάτοψη του σπιτιού, ως προς τη βασική της σύλληψη, θυμίζει βασιλική ναού, αλλά ουσιαστικά είναι μια νέα πρόταση. «Νομίζω ότι έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας πρότασης, η οποία όμως δεν εμφανίζει κάτι πρωτοποριακό στη μορφή. Δηλαδή με ενδιαφέρει να είναι μια νέα αρχιτεκτονική πρόταση, χωρίς να δημιουργεί, ωστόσο, μια μορφολογική πρόταση» υπογραμμίζει ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του σπιτιού.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι παράλληλα ο οικονομικός παράγων, διότι είναι μια πρόταση οικονομική. «Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού είναι κατασκευασμένο από ξύλο, παρόλο που εμείς οι Έλληνες νομίζουμε το αντίθετο, κατά επιφάνεια είναι πιο φθηνή από μια συμβατή κατασκευή. Μπορώ να πω 10 έως 15% φθηνότερη στη δική μου περίπτωση», επισημαίνει ο κ. Κοτιώνης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το σπίτι δεν διαθέτει ανελκυστήρα, αλλά η ανάβαση γίνεται από δύο εσωτερικές σκάλες, η μια εκ των οποίων είναι ξύλινη και η δεύτερη κατασκευασμένη από μπετόν και σίδερο.

Πρωτοποριακή ιδέα
Η αρχιτεκτονική πρόταση του καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν υποψήφια για το βραβείο Μις βαν ντε Ροχ στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού διαγωνισμού με κύρος, που επιβραβεύει εμπνευσμένες αρχιτεκτονικές προτάσεις. Το συγκεκριμένο οίκημα της Αγριάς ήταν μεταξύ των αρχιτεκτονικών προτάσεων που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού, και υποβλήθηκαν ως οι πλέον αντιπροσωπευτικές από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.