Το λιμάνι της Ερμούπολης υποδέχεται τους επισκέπτες του νησιού - ΦΩΤΟ: Simos Iossifidis/www.autotriti-touring.gr

Σούρουπο στο Κίνι, μην το χάσετε!

Κυκλαδίτικο τοπίο στην Ανω Μεριά

Αυθεντικό πρόσωπο

4179 Επισκέψεις στο άρθρο

Μακριά από τα γνωστά τουριστικά θέρετρα και τον κοσμοπολίτικο αέρα της Ερμούπολης, ξεδιπλώνεται ένας διαφορετικός κόσμος που μας αποκαλύπτει το αυθεντικό πρόσωπο των Κυκλάδων.

 
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη Σύρος από τη λαμπερή και κοσμοπολίτικη πρωτεύουσά της, την αρχοντική Εμούπολη, αλλά και την Ανω Σύρα, την κυκλαδίτικη ολόλευκη πολιτεία. Φυσικά πασίγνωστα είναι τα καλοκαιρινά θέρετρα του Γαλησσά, του Φοίνικα και της Ποσειδωνίας. Σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των νότιων ακτών και όλες οι παραλίες γνωρίζουν μια ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα, το βόρειο τμήμα του νησιού καταφέρνει «ως εκ θαύματος» να διατηρεί ανόθευτο το αυθεντικό χρώμα που όλο και δυσκολότερα συναντάς στα τουριστικά πια Κυκλαδονήσια. Από το Κίνι και την κρυφή παραλία Δελφίνι ως τα βράχια και τα ξεχασμένα ανεμοδαρμένα χωριά της Ανω Μεριάς, επιχειρούμε ένα άκρως ενδιαφέρον οδοιπορικό στην άγνωστη Σύρο που το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους βρεθούν σε τούτη την ξεχωριστή γωνιά του Αιγαίου.

Ανάμεσα σε ουρανό και θάλασσα
Με το που θα μας αποβιβάσει το πλοίο στο λιμάνι της Σύρου θα βγούμε στον παραλιακό, θα αφήσουμε τα περισσότερα οχήματα να κατηφορίζουν προς τα γνωστά τουριστικά θέρετρα και θα στρίψουμε δεξιά στην πρώτη κεντρική διασταύρωση που θα βρούμε αμέσως μετά το Νεώριο, με προορισμό το Κίνι. Ο δρόμος από την πλατεία Ηρώων ξεφεύγει από το οικιστικό σφιχταγκάλιασμα της πόλης και με ένα ανελέητο γύρω-γύρω κερδίζει ύψος και κρύβεται στην ενδοχώρα.

Δε θα χρειαστεί να διανύσουμε περισσότερα από 8 χιλιόμετρα για να βγούμε στο όμορφο Κίνι. Η πρώτη εντύπωση από ψηλά σίγουρα κερδίζει. Βέβαια όσοι έχουν αρκετά χρόνια να επισκεφτούν την περιοχή οπωσδήποτε θα δυσκολευτούν να την αναγνωρίσουν. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει καταλάβει το σύνολο της ακτής και συνεχώς επεκτείνεται προς τα μεσόγεια. Πάντως το Κίνι και ο κόλπος του παραμένει ακόμη μια από τις πιο όμορφες θαλασσινές γωνιές του νησιού, όπου σίγουρα αξίζει να αφιερώσεις το χρόνο σου. Η ακτή είναι αμμουδερή και επιπλέον έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να βλέπει τον ήλιο που χάνεται στην υγρή αγκαλιά της θάλασσας. Λίγο νοτιότερα (μοιράζεται τον ίδιο κόλπο) βρίσκεται η σαφώς πιο ήσυχη παραλία Λωτός.

Ένας στενός χωμάτινος δρόμος συνδέει το Κίνι με το Λωτό προσφέροντας διέξοδο σε όσους αναζητούν περισσότερη ησυχία. Από το βόρειο άκρο του οικισμού Κίνι φεύγει ένας στενός ασφάλτινος στην αρχή και μετά καλός χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία Δελφίνι (3 χιλιόμετρα). Εδώ, ευτυχώς ακόμη, τα πράγματα παραμένουν αρκετά ήσυχα και αυθεντικά. Μια σύντομη βοτσαλιά, κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και μερικά ταβερνάκια εξυπηρετούν κάθε καλοκαίρι τους όλο και αυξανόμενους επισκέπτες.

Στο Δελφίνι ο δρόμος σταματά και για κάποιον που θέλει να κινηθεί βορειότερα δεν έχει άλλη λύση από το να ξαναγυρίσει στην Ερμούπολη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσει τον ασφάλτινο, αλλά με αρκετές στροφές δρόμο που περνά από τις παρυφές της Ανω Σύρας και να συνεχίσει για τα χωριά της Ανω Μεριάς. Η πορεία μας θα ξεδιπλωθεί στη ράχη του νησιού που διατρέχει το βόρειο τμήμα του και περνά από τα χωριά Φοινικιά, Μύτακας και Σαν Μιχάλης. Αν και μακριά από τη θάλασσα, το γαλάζιο της θα μας συντροφεύει σε όλη αυτή τη σύντομη αλλά με αρκετές στροφές διαδρομή.

Αξίζει να προσεγγίσετε τον κτηνοτροφικό οικισμό Σήραγγα, μόνο και μόνο για να απολαύσετε την καταπληκτική θέα προς τον όρμο Λια και Γράμματα. Αυτές οι απίθανες ακτές προσεγγίζονται μόνο με σκάφος από το Κίνι ή το Δελφίνι και εφόσον δε φυσά άνεμος. Βέβαια, για τους πιο τολμηρούς θα προτείνουμε το δύσκολο και με έντονες κλίσεις μονοπάτι που ξεκινά από τον οικισμό Κάμπος. Να υπολογίζεται Κάμπος – παραλία Λιά 30 με 40 λεπτά περπάτημα και για την ακτή Γράμματα μια ώρα και βάλε (ανάλογα με το πόσο καίει ο ήλιος).

Πάντως, ούτως ή άλλως, η εντυπωσιακή αυτή περιοχή της Σύρου με την ανόθευτη φύση, τα ξεχασμένα παραδοσιακά χωριά και τα εύφορα περιβόλια που ξεπροβάλλουν ως δια μαγείας ανάμεσα στις πέτρες, είναι μοναδική και θα πρέπει να την αναζητήσετε.

Κείμενα: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Tags: ΣΥΡΟΣ