Top 10 Λόγοι για να Πάμε Σύρο!

89486 Επισκέψεις στο άρθρο

Σε αυτή την εκδρομή το soundtrack παίζει ρεμπέτικα. Ο Μάρκος σε περιμένει να σου τραγουδήσει τη Φραγκοσυριανή, η παστελαριά σε βγάζει από τη δίαιτα και η Ερμούπολη γεμίζει τα μάτια σου με χρώμα!

Στο σημερινό μας αφιέρωμα ας δούμε 10 ΤΟΡ λόγους που και φέτος αξίζει να δεις αν πας στην Σύρο!

Καθώς το πλοίο μανουβράρει στο λιμάνι της Ερμούπολης στη Σύρο, έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις το τοπίο ολόγυρα. Θα χαζέψεις την πολυσύχναστη προκυμαία, τα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά κτίρια, ψηλότερα τη γειτονιά της Ανάστασης και την αντικρινή πολιτεία της Aνω Σύρας με το κυκλαδικό ταμπεραμέντο στην κορφή του λόφου.

Ο Μάρκος σε περιμένει να σου τραγουδήσει
Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη άρχισε να λειτουργεί το 1995, 23 χρόνια μετά από τότε που η φωνή του δάσκαλου του ρεμπέτικου τραγουδιού έσβησε στη Νίκαια. Το 1987 διαμορφώθηκε στη Σύρο η ομώνυμη πλατεία με την προτομή του με σκοπό να τιμήσει το μεγάλο τροβαδούρο και μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για ένα παλαιό διώροφο σπίτι στον κεντρικό δρόμο της Απάνω Χώρας, στην οδό Αγίου Σεβαστιανού 3, το οποίο αναπαλαιώθηκε, προκειμένου να φιλοξενήσει τα προσωπικά αντικείμενα του Μάρκου Βαμβακάρη. Εκεί θα συναντήσεις φωτογραφίες και προσωπικά ενθυμήματά του, το διαβατήριο που δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει, την ταυτότητά του, ρούχα και παπούτσια του (ο Μάρκος λάτρευε τα παπούτσια – είχε περίπου τα 50 ζευγάρια) χειρόγραφα κείμενα, το δαχτυλίδι και το ρολόι του, εργαλεία που κρατούσε όταν δεν είχε αγκαλιά το μπουζούκι του, ακόμη και κάποια πολύ προσωπικά αντικείμενα, που παραχωρήθηκαν από την οικογένειά του.
 
Γλυκά που σε «βγάζουν» από τη δίαιτα!
Πωλητές, φορτωμένοι μεγάλα καλάθια γεμάτα χαλβαδόπιτες και λουκούμια, τριγυρνούν στις γειτονιές και πουλάνε την πραμάτεια τους. Το καλοκαίρι δεν μπορεί να τελειώσει επίσημα αν δεν τους ακούσεις να φωνάζουν «Λουκουμάκι συριανό», περνώντας ανάμεσα στον κόσμο που περιπλανιέται αμέριμνος στα σοκάκια του νησιού που είναι καλυμμένα με μια γλυκιά λουκουμαδόσκονη. Το άρωμα μαστίχας, τριαντάφυλλου, περγαμόντου, θα σε παρασύρει, ενώ η φημισμένη συριανή χαλβαδόπιτα, θα σε κάνει να ξεχάσεις διατροφές και δίαιτες! Ακόμη, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την «παστελαριά» δηλαδή σύκο ψημένο με σουσάμι αμύγδαλα και κανέλα. 
 
Από ρεμπέτης, άρχοντας μέσα σε λίγα λεπτά
Τα Βαπόρια, η αριστοκρατική συνοικία της πόλης, κατακλύζεται από τα περισσότερα και πλέον καλοδιατηρημένα αρχοντικά όλων των μεγαλοαστικών οικογενειών του νησιού. Πολλά από αυτά είναι πιστά ανακαινισμένα πάνω στα αυθεντικά αρχιτεκτονικά σχέδια των παλαιότερων. Η περιοχή προσεγγίζεται με τα πόδια από το ύψος του ναού του Αγίου Νικολάου. Έλα μέχρι εδώ και πάρε μαζί το μαγιό σου, καθώς τα διαμορφωμένα με σκαλιά βράχια, είναι ιδανικά για βουτιές ενώ λειτουργεί και καφέ για μια μικρή ανάπαυλα.
 
Ερμούπολη, Αιγαίο και φαράγγι με ανεμόμυλους, όλα στα πόδια σου!
Ο δρόμος από το λιμάνι της Ερμούπολης, σε ανεβάζει στην κορφή του λόφου όπου βρίσκεται κτισμένη η Aνω Σύρα. Εδώ σε σημείο με εξαίσια θέα βρίσκεται η εκκλησία του Σαν Τζώρτζη, η μητρόπολη των Καθολικών. Από το προαύλιό της θα διακρίνεις όλα τα κυκλαδικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του οικισμού της Aνω Σύρας που σκαρφαλώνει στη ράχη του λόφου, μια πανοραμική άποψη της Ερμούπολης και όλη τη θέα στον κόλπο. Περπάτησε μέχρι το εκκλησάκι του Σαν Μιχάλη για να δεις την εντυπωσιακή θέα στο φαράγγι της Πηγής με τους ανεμόμυλους.

Πατήστε εδώ  και κάντε like στο Auto Τρίτη Touring στο Facebook και δείτε πρώτοι κάθε άρθρο της σελίδας μας


 

  • Really? Team

    Καλό θα ήταν να κάνατε μία αναφορά στο έργο του καλλιτέχνη, εφ'όσον γίνεται χρήση της φωτογραφίας. Είναι ο Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς από την ομάδα graffiti και τοιχογραφιών με την ονομασία Really? Team: https://www.facebook.com/reallygraffiti/