Βρες την αρχαιότερη βελανιδιά της Ευρώπης

5509 Επισκέψεις στο άρθρο

Η αρχαιότερη βελανιδιά της Ευρώπης σε περιμένει να τη θαυμάσεις στην Ελλάδα σε ένα νομό με απίστευτα γραφική ομορφιά και άρωμα από κινηματογράφο.

Δες την αρχαιότερη βελανιδιά της Ευρώπης στη Δεσκάτη
Επισκέψου την περιοχή της Δεσκάτης και δες την πιο αρχαία βελανιδιά της Ευρώπης με ηλικία περίπου τα 1300 έτη. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο και εξαιρετικά σπάνιο είδος βελανιδιάς που φύεται από 400 έως 700 μέτρα υψόμετρο και έχει απίστευτη αντοχή στον χρόνο. Μελέτες έδειξαν πως στο είδος του είναι το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης και η «ζωή» του ξεκίνησε κατά τη βυζαντινή «Δυναστεία των Ισαύρων» και την εικονομαχία.

Απίστευτη θέα από το καταφύγιο της Βουνάσας
Για ορειβάτες ή μη, το υπέροχο καταφύγιο της Βουνάσας σε υψόμετρο 1415 μέτρων αποτελεί πόλο έλξης με κάθε εποχή και καιρικές συνθήκες. Οι ομορφιές της Ξηρολίμνης που απλώνονται μπροστά σου θα σε μαγέψουν ενώ κάποος μπορεί να δει μέχρι την Κοζάνη, τον κάμπο οτυ Νομού Γρεβενών, τη λίμνη Πολυφύτου αλλά και τη λίμνη του φράγματος του Αγίου Ιλαρίωνα.

Γεφύρι Πορτίτσας: Το ομορφότερο γεφύρι του νομού Γρεβενών
Φύγε για την κοιλάδα Κανάβη που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Σπηλαίου και Λυκότρυπας. Η αντίθεση ανάμεσα στην ορεινή γη και την κοιλάδα δημιουργεί ένα πανέμορφο τοπίο. Η Κανάβη καταλήγει στο βαθύ φαράγγι της Πορτίτσας ενώ στο βάθος δες τις συμπληγάδες που σχηματίζονται από δύο κάθετους, αντικριστούς βράχους . Ακριβώς μπροστά από το στενόμακρο άγγιγμα θα συναντήσεις το γεφύρι της Πορτίτσας στις όχθες του Βενέτικου ποταμού, παραποτάμου του Αλιάκμονα. 

Στο Δοτσικό με ...άρωμα από Θ. Αγγελόπουλο
Δώσε ιστορικό και κινηματογραφικό χαρακτήρα στην εκδρομή σου επισκεπτόμενος το πανέμορφο Δοτσικό. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό που θα βρείς μετά το Μεσολούρι και αξίζει να πας για τη γραφικότητα και την ατμοσφαιρική αίσθηση που αποπνέει. Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο που εκεί γυρίστηκαν αποσπάσματα της ταινίας «Μεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Αξίζει μάλιστα να θαυμάσες και το πέτρινο γεφύρι που είναι ευδιάκριτο μέσα στον οικισμό που οπωσδήποτε πρέπει να φωτογραφίσεις και να φωτογραφηθείς με αυτό.