Βρέθηκε ο χαμένος ναός της Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο

2801 Επισκέψεις στο άρθρο

Tα λείψανα του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο ανακάλυψε έπειτα από εκατό χρόνια η ομάδα αρχαιολόγων της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, η ομάδα ελληνοελβετών αρχαιολόγων, υπό τη διεύθυνση του καθ. Karl Reber του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα  και της κ. Αμαλίας Καραπασχαλίδου, επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Ευβοίας, το 2007 ξεκίνησε τη διερεύνηση οικοπέδων στους πρόποδες του λόφου των Παλαιοεκκλησιών ή Παλαιοχώρας, στα ανατολικά της σύγχρονης Αμαρύνθου.
Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς ήρθε στο φως μνημειώδης στοά του 4ου αι. π.Χ. που πλαισίωνε την ανατολική και τη βόρεια πλευρά του ιερού. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του καλοκαιριού 2017, ανοίχθηκαν τομές στον χώρο που περιβάλλεται από τις στοές, στις οποίες εντοπίστηκε ο πυρήνας του ιερού, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται πράγματι για το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.