Συρράκο Ιωαννίνων

70990 Επισκέψεις στο άρθρο

Στην καρδιά της Πίνδου ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των  Τζουμέρκων, της Κακαρδίτσας και του Περιστερίου ψηλά στα 1.200 μέτρα,  θα δούμε το γοητευτικό Συρράκο να απλώνει τις αρχοντογειτονιές του με τα επιβλητικά λιθόκτιστα κτίρια και τις μεγαλόπρεπες εκκλησιές του.

Πως θα πάω: Να υπολογίζετε μέσω Ιονίας Οδού  Αθήνα - `Αρτα: 350 χλμ.  Αρτα -Συρράκο: 85 χλμ.  Το τελαυταίο τμημα της διαδρομής  είναι ορεινό και έχει πολλές στροφές, προσοχή στον πάγο ακόμη και την `Ανοιξη και στις κατολισθησεις μετα από βροχόπτωση. Από τα  Γιάννενα  το Συρράκο απεχει 55 χιλιόμετρα. 

Αξίζει να δω: Ο δρόμος σταματά στην είσοδο του Συρράκου. Στη συνέχεια ακολουθώντας με τα πόδια το κεντρικό καλντερίμι θα καταλήξετε στο κέντρο του οικισμού. Εδώ  δεσπόζει η εκκλησία του Αγ. Νικολάου με το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον χρυσοκέντητο επιτάφιο, ενώ ξεχωρίζει το σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη που λειτουργεί  ως βιβλιοθήκη-μουσείο. Ολόγυρα από την πλατεία υπάρχουν  παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες και μικρά καφέ που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών. Οπωσδήποτε θα επισκεφθείτε το γειτονικό χωριό Καλαρρύτες είτε από τον δρόμο, είτε μέσω του λιθόστρωτου καλντεριμιού  που διατρέχει το φαράγγι του Χρούσια (90 λεπτά πορεία) .
Ακολουθώντας τη οδική διαδρομή προς Καλαρρύτες,  θα δείτε τη Μονής Κηπίνας ένα από τα πλέον εντυπωσιακά  και παλιά μοναστήρια της Πίνδου να κουρνιάζει σε σχισμή κάθετου βράχου, πάνω από το στόμιο καταρράκτη. Φυσικά είναι υπόθεση μόλις 1 ώρας να προσεγγίσετε τα Τζουμερκοχώρια Πράμαντα, `Αγναντα και Μελισσουργοί και να κατεβείτε ως την κοιλάδα του `Αραχθου, κοντά στο χωριό Πλάκα για να δείτε το αναστυλωμένο  θρυλικό γεφύρι. Εδώ έχουν και τις  βάσεις τους οι εταιρείες εναλλακτικών δραστηριοτήτων όπου μπορείτε να κλείσετε για να κάνετε ράφτινγκ στο `Αραχθο.

Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης  www.viewsofgreece.gr

ΠροηγούμενηΕπόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)