Διαμονή μέσα σε ανεμόμυλο; Γίνεται στη Τζια!

Ο κοσμοπολίτικος όρμος του Κούνδουρου με τους ανεμόμυλους

Μετά από μια θαυμάσια περιπατητική διαδρομή θα καταλήξεις στο πέτρινο λιοντάρι

Στο απόκρημνο ακρωτήρι Τάμελος δεσπόζει ο παλιός φάρος

Ο όρμος στο Βουρκάρι

Ξενοδοχείο-ανεμόμυλος; Γίνεται, στη Τζια!

8814 Επισκέψεις στο άρθρο

Ανεμόμυλοι για ξενοδοχεία, prive παραλίες, λιθόστρωτα μονοπάτια που συνδέουν τις πιο όμορφες περιοχές και ουζάκι στην παραλία με τους καλύτερους ψαρομεζέδες! Φέτος, το καλοκαίρι έχει γεύση από Τζιά.

Ζήσε την εμπειρία της διαμονής μέσα σε ανεμόμυλο
Λόγω της θέσης του νησιού, κάτω από το στενό του Κάβο Ντόρο, οι βόρειοι άνεμοι το πλήττουν όλο το χρόνο. Αυτό οδήγησε τους κατοίκους να κτίσουν αλεστικούς ανεμόμυλους, με πέτρινο κυλινδρικό σώμα τριών ορόφων και κωνική στέγη επάνω σε ξύλινο σκελετό. Οι κάτοικοι λένε ότι παλαιότερα υπήρχαν 30 συνολικά ανεμόμυλοι στο νησί. Οι ανεμόμυλοι της Ιουλίδας λέγεται πως ήταν συνολικά 20 και αποτελούσαν το μεγαλύτερο συγκρότημα μύλων στις Κυκλάδες. Μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο το μισό τμήμα των κτιρίων κατεδαφίστηκε και χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες. Ωστόσο, σήμερα ακόμη χρησιμοποιούνται κάποιοι, και, μάλιστα, έχουν διαμορφωθεί είτε σε ξενοδοχεία είτε σε εξοχικές κατοικίες. Η εμπειρία της διαμονής σε έναν τέτοιο ανεμόμυλο θα είναι κάτι που σίγουρα δε θα έχεις ξαναζήσει! 
 
Υπέροχη διαδρομή με το αυτοκίνητο για να βρεις prive παραλίες
Η πιο αξιόλογη και ενδιαφέρουσα διαδρομή του νησιού είναι αυτή που οδηγεί από το χωριό Χαβουνά στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού. Στην πορεία σου θα ανακαλύψεις τις παραλίες Στραβοτράχηλα, Μαβιά, Βλάντη και Καλησκιά, εντελώς απόμερες και καλά προστατευμένες από το μελτέμι. Φυσικά δεν θα βρεις κανενός είδους υποδομή εκτός από 2-3 απόμερες εξοχικές κατοικίες. Από το χωριό Χαβουνά ακολούθησε τον σκονισμένο δρόμο που διατρέχει το νοτιότερο άκρο του νησιού, πέρνα  από το λατομείο (θα καλύψεις μια απόσταση που δεν ξεπερνά τα 8 χλμ.) και φτάσε μέχρι τη βράχινη έξαρση του ακρωτηρίου Τάμελος, πάνω στην οποία δεσπόζει ο παλιός φάρος. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό!
 
Κάτσε στο Βουρκάρι για ουζάκι και τους καλύτερους ψαρομεζέδες
Το Βουρκάρι είναι γνωστό τόσο για το φυσικό λιμάνι του όπου δένουν δεκάδες ιστιοφόρα και κότερα, όσο και για τις γραφικές ψαροταβέρνες του που απλώνουν τα τραπεζάκια στην προκυμαία. Η παραλία στον κόλπο δεν είναι κατάλληλη για μπάνιο, όμως υπάρχουν πολλά αξιόλογα πράγματα να κάνετε εδώ. Στη θέση Κόκκα, δίπλα στο εκκλησάκι της Αγ. Ειρήνης έχει ανασκαφεί μέρος προϊστορικής κατοίκησης (Πρώιμη έως Ύστερη εποχή του Χαλκού 3000 - 1450 π.Χ.), καθώς και το ακρωτήρι του Αγ. Νικολάου όπου δεσπόζει ο φάρος, κτίσμα του 1831 με το λευκό ξωκλήσι, ένα σημείο γνωστό για το υπέροχο δειλινό του.
 
Περπάτησε στο λιθόστρωτο μονοπάτι που συνδέει την Ιουλίδα με τον Λιόντα
Τα αναπαλαιωμένα λιθόστρωτα μονοπάτια που διατρέχουν όλο το νησί προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. Αξίζει να γνωρίσεις την Τζια περπατώντας στα σηματοδοτημένα μονοπάτια της, το 65%  από τα οποία είναι λιθόστρωτα. Η περιήγηση είναι μαγευτική, καθώς θα περπατήσεις μέσα σε δάση με βελανιδιές, θα συναντήσεις πετρόκτιστες βρύσες και ξωκλήσια και θα καταλήξεις σε μικρούς όρμους ή παραλίες. Προτείνουμε τη διαδρομή από την Ιουλίδα, όπου ένα λιθόστρωτο μονοπάτι από την κεντρική πλατεία (1 χλμ.) οδηγεί στον Λιόντα, ένα μεγάλο εντυπωσιακό γλυπτό λιοντάρι λαξευμένο σε βράχο (6ος π.Χ. αι) που υπήρξε πρωταγωνιστής τοπικού θρύλου (οι ντόπιοι θα σας πουν αρκετές διαφορετικές εκδοχές του). Η διαδρομή μέχρι εδώ καθώς διασχίζει καταπράσινα περιβόλια είναι πανέμορφη, ιδίως την άνοιξη όταν όλα τριγύρω είναι ανθισμένα.
 
 

Tags: ΤΖΙΑ