Photo Credits: www.kallichoron.gr

Photo Credits: www.kallichoron.gr

Photo Credits: www.kallichoron.gr

Photo Credits: www.kallichoron.gr

Δωδεκάνησα με άρωμα... Κυκλάδων

2766 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Αστυπάλαια υπάγεται διοικητικά στα Δωδεκάνησα, η πολιτιστική της ταυτότητα και η ομορφιά της όμως «φωνάζουν» Κυκλάδες! Απόλαυσε τις μαγευτικές της παραλίες με τα μεταξένια νερά και θαύμασε από κοντά μια από τις πιο ωραίες Χώρες που θα βρεις σε ελληνικό νησί!

Το νησί της Αστυπάλαιας αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά και των δύο. Είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων και το πέμπτο μεγαλύτερο σε έκταση με 110 χλμ. ακτογραμμή και αναρίθμητες παρθένες παραλίες και γραφικούς όρμους με γαλαζοπράσινα νερά. Οι πλούσιες τοπικές παραδόσεις, τα αμέτρητα ξωκλήσια και η άγρια φυσική ομορφιά προκαλούν τον ταξιδιώτη να τα εξερευνήσει.

Γνωστή και ως «Πεταλούδα του Αιγαίου» λόγω του σχήματός της, η Αστυπάλαια αποτελείται από δύο τμήματα: το Μέσα και το Έξω νησί, τα οποία ενώνει μία στενή λωρίδα γης 100 μόλις μέτρων στην περιοχή «Στενό» με την ομώνυμη παραλία.

Οι οικισμοί του νησιού είναι: η Χώρα, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το Λιβάδι, το θέρετρο των ντόπιων, με τα καταπράσινα κτήματα, τα μποστάνια και τα αμπέλια, ο Πέρα Γιαλός, που είναι το επίνειο της Χώρας με το παλιό λιμάνι και τη μαρίνα σκαφών αναψυχής, η Ανάληψη ή Μαλτεζάνα (από τους Μαλτέζους πειρατές που τη χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο) και το μικρό χωριουδάκι στο άλλο άκρο του νησιού, το Βαθύ, με τη λιμνοθάλασσα και κάποιες οικογένειες να κατοικούν εκεί.

Στην κορυφή του λόφου της Χώρας δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο κτισμένο από τον κόμη Ιωάννη Querini το 1413 με την παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχισμένο από άσπρα σπιτάκια με μπλε πορτοπαράθυρα και καλντερίμια γεμάτα βοκαμβίλιες.

Μέσα στο Κάστρο υπάρχουν δυο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά, της Παναγιάς της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα, έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Στην Αστυπάλαια επίσης βρίσκεται το μοναδικό στον κόσμο βρεφικό νεκροταφείο που χρονολογείται από την Γεωμετρική περίοδο έως και τους ελληνιστικούς χρόνους και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 3.000 αρχαία αγγεία με σκελετούς μωρών.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σημαντικότερο θρησκευτικό προσκύνημα του νησιού, που δεν είναι άλλο από την Παναγία την Πορταΐτισσα, πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας από την Μονή των Ιβήρων που βρίσκεται στο Aγιο Όρος.

Λένε ότι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους να γνωρίσεις έναν τόπο είναι να τον περπατήσεις. Για όσους, λοιπόν, αγαπούν την πεζοπορία, το mountain biking και την περιπλάνηση στη φύση, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού χαρακτηρίζεται ορεινό και υπάρχουν αναρίθμητα μονοπάτια που οδηγούν σε απόκρημνες πλαγιές που τελικά οδηγούν σε απομονωμένες παραλίες. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε και στον τοπικό πεζοπορικό σύλλογο «Το Παρδαλό Κατσίκι».
Η Αστυπάλαια περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες οι οποίες βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την περίμετρο του νησιού. Η φυσική διαμόρφωση της είναι πλούσια, διαθέτοντας από μεγάλες παραλίες, όπως αυτή στο Λιβάδι, τον ¶γιο Κωνσταντίνο, τις Βάτσες, τα Καμινάκια, το Στενό, την Μαλτεζάνα, τον Σχοινώντα, μέχρι και μικρότερους κολπίσκους όπως τα Τζανάκια, το Μαρμάρι, το μικρό Στενό, τις Πλάκες, το Μπλε Λιμανάκι κ.ά.
Για τους λάτρεις του καλού φαγητού, στην Αστυπάλαια υπάρχουν αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες, που προσφέρουν αξιόλογες επιλογές σε προσιτή τιμή, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα, όπως τυριά, φρέσκα ψάρια και κρέας. Επίσης, στην αστυπαλίτικη κουζίνα χρησιμοποιείται πολύ το σαφράν (εδώ λέγεται ζαφορά), που είναι αυτοφυές στο νησί και το τοπικό θυμαρίσιο μέλι. Αξίζει να δοκιμάσετε τον λαμπριανό, που είναι κατσίκι γεμιστό με ρύζι και μπαχαρικά, τα λαζάνια και τις μακαρούνες, που είναι χειροποίητα μακαρόνια σε διάφορες παραλλαγές, τα πουγκιά, που είναι τοπικά πιτάκια, αλλά και τα ντόπια τυριά.
Εάν ψάχνετε για αφορμές για να επισκεφθείτε το νησί, τα πανηγύρια της Αστυπάλαιας αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθετε σε επαφή με την αληθινή ταυτότητα του νησιού.

Γνωρίζετε ότι…
Η Αστυπάλαια είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα, για το οποίο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι στο έδαφός του δεν επιβιώνουν τα φίδια ούτε οι σκορπιοί.