Εκδρομή για καλοφαγάδες - Δοκίμασέ τα

17672 Επισκέψεις στο άρθρο

Δεν είσαι καλοφαγάς αν δεν έχεις δοκιμάσει τις ελληνικές τοπικές γεύσεις. Κι είναι όλες μία και μία!

Μετσοβόνε: Το πο διάσημο ελληνικό τυρί
Το Μέτσοβο δεν φημίζεται μόνο για τα ωραία ξενοδοχεία του αλλά και για τα πλούσια τοπικά προϊόντα του.  Δοκίμασε καπνιστό τυρί,  μετσοβέλλα, και μετσοβίσιο, τα οποία δε θα βρεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Για το τέλος αφήσαμε φυσικά το Μετσοβόνε. Ημίσκληρο, καπνιστό τυρί, που παράγεται από αγελαδινό γάλα με την πρόσμιξη πρόβειου ή κατσικίσιου (σε ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 20%), με την τεχνική της pasta filata και έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ Μετσόβου.

Ο πιο αμφιλεγόμενες μεζές των Ιωαννίνων: Τσίπουρο, χέλι και βατραχοπόδαρα
Μόλις πατήσεις το πόδι σου στο νησάκι της Κυρα-Φροσύνης, οι ταβερνιάρηδες αρχίζουν τα κεράσματα με τσίπουρα και χέλια. Κάθεσαι για φαγητό και δοκιμάζεις τηγανιτά βατραχοπόδαρα. Είναι πεντανόστιμα και δε θα τα βρεις αλλού, ούτε καν στην πόλη των Ιωαννίνων! Γυρίζεις από τη μίνι κρουαζιέρα στο νησί και κάνεις βόλτα γύρω από τη λίμνη για να χωνέψεις. Θα περπατάς για ώρες, δε θα βαρεθείς ποτέ! Κλείνεις με το φημισμένο Γιαννιώτικο, το τοπικό γλυκό που συνδυάζει κανταΐφι και φύλλο κρούστας με ξηρούς καρπούς. Η γεύση του δεν υπάρχει!

Κοκορετσάκι και πρόβειο κεμπάπ στη Σαμαρίνα
Δοκιμάστε κοκορετσάκι και πρόβειο κεμπάπ
Συνεχίστε με τις τοπικές λιχουδιές και τιμήστε τη γίδα βραστή, το πρόβειο κεμπάπ, το κοκορετσάκι και τα χωριάτικα λουκάνικα. Φυσικά δοκιμάστε και τις υπέροχες λαχανόπιτες, χορτόπιτες, τσουκνιδόπιτες, τυρόπιτες και κρεατόπιτες. Πιείτε τσίπουρο και ρετσίνα αλλά και το ομώνυμο φυσικό μεταλλικό νερό «Σαμαρίνα» στην υγειά των γενναιόδωρων κατοίκων και αφουγκραστείτε τη μαγεία της περιοχής που σας αναπτερώνει.

Συκωταριά με θέα στο Πήλιο
Τρως συκωταριά στην πλατεία της Πορταριάς με χόρτα και άλλα θεϊκά πηλιορείτικα πιάτα κάτω από τα πλατάνια και τρελαίνεσαι. Θα βρεις σπεντζοφάι και σαλάτες εποχής με μήλα Ζαγοράς του Πηλίου αλλά και αυγά ποσέ με χόρτα. Τα τσιτσίραβλα είναι συνήθως στις πρώτες προτιμήσεις του κοινού. Η πηλιορείτικη κουζίνα σε ανταμείβει και με το παραπάνω.

Πείτε μας κι εσείς τους τοπικούς μεζέδες που δοκιμάσατε και σας μάγεψαν.