Εκεί που άλλαξε η ιστορία της Ελλάδας

4045 Επισκέψεις στο άρθρο

H ιστορία της Ελλάδας πήρε άλλη τροπή από ένα γεγονός. Φύγε τώρα με το autoΤρίτη Touring για το πιο ιστορικό σημείο της Ελλάδας που δεν είναι αυτό που νομίζετε.

Φύγε τώρα για την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, το μέρος που άλλαξε την ελληνική ιστορία
Μόλις τρεις δρόμους μακρυά από τη ναυπλιώτικη Πλατεία Συντάγματος βρίσκεται το μέρος στο οποίο άλλαξε η ελληνική ιστορία. Ο λόγος για την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα όπου στις 27 Σεπτέμβρη του 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Δες την ομώνυμη οδό που βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και επισκέψου την εκκλησία που είχε κτιστεί από τους Ενετούς, καταστράφηκε κατά τον βομβαρδισμό του Ναυπλίου και κτίστηκε από την αρχή 1702.

Η βόλτα που δεν ήξερες και η σπηλιά με το ασανσέρ
Ένας μεγάλος, ευχάριστος περίπατος που ξεκινά από το κέντρο του Ναυπλίου πραγματοποιεί τον γύρο της Ακροναυπλίας, περνά από το φάρο και καταλήγει στην παραλία Αρβανιτιά. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι, όμως, είναι ένα μυστικό μονοπάτι στο πλάι της Ακροναυπλίας, το οποίο καταλήγει σε μια… σπηλιά! Και το περίεργο δεν τελειώνει εδώ, καθώς μέσα στη σπηλιά θα βρεις ένα ασανσέρ. Κάλεσέ το και αυτό θα σε ανεβάσει μέχρι την κορυφή της Ακροναυπλίας. Θα μείνεις άναυδος από την απίστευτη θέα. Κάτσε για καφέ στο ξενοδοχείο που βρίσκεται εκεί και απόλαυσε τη θέα σε όλο τον Αργολικό κόλπο!

Με το πλοιάριο στο Μπούρτζι
Σήμα κατατεθέν της πόλης, το πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι, κτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, αποτελεί το χαρακτηριστικότερο μνημείο της. Το "καστελο" dello Soglio, όπως αρχικά το βάπτισαν οι Ενετοί, κτίστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Gabello το 1473. 
Μια κινητή αλυσίδα έφραζε την είσοδο του όρμου και το Porto cadena -το λιμάνι της Αλυσίδας- μετατρεπόταν σε ασφαλές αγκυροβόλιο. Αργότερα έγινε τόπος διαμονής των δημίων των θανατοποινιτών του Παλαμηδιού. Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς φιλοξενούσε την ελληνική κυβέρνηση. Το Μπούρτζι επιβάλλεται να το επισκεφθείτε με κάποιο από τα εκδρομικά πλοιάρια που αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι του Ναυπλίου.

Δείτε την πυραμίδα του Ελληνικού
Από το αρχαίο θέατρο του Aργους, θα κατευθυνθείτε νότια ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο Aργους – Τριπόλεως. Στα τρία χιλιόμετρα θα δείτε δεξιά τη διασταύρωση για Κεφαλάρι, Ελληνικό. Πριν αναζητήσετε τις χαρές τις θάλασσας αξίζει μια σύντομη παρέκκλιση από την πορεία σας για να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ελληνικού όπου βρίσκεται μια από τις ελάχιστες σωζόμενες «πυραμίδες» στον ελλαδικό χώρο. 
Η ηλικία, η χρήση, αλλά και η προέλευση αυτού του περίεργου κτίσματος, δεν έχουν μετά βεβαιότητας καθοριστεί. Οι περισσότερες ενδείξεις μας πληροφορούν ότι το γεροδεμένο αυτό κτίσμα ήταν ένα φυλάκιο που προστάτευε τον αρχαίο δρόμο Aργους - Τεγέας. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ιερό η μαντείο.