«Έξυπνα» φανάρια στη Δυτική Ελλάδα

5056 Επισκέψεις στο άρθρο

Στην ανανέωση του υπάρχοντος συστήματος φωτεινής σηματοδότησης προχωρά η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η παλαιότητα του υπάρχοντος συστήματος φωτεινής σηματοδότησης επηρεάζε την εύρυθμη κυκλοφορία στη Δυτική Ελλάδα. Ως εκ τούτου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε 185 κομβικά σημεία δρόμων σε 12 πόλεις της Δυτικής Ελλάδας να αποκτήσουν σύγχρονους φωτεινούς σηματοδότες που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις ρύθμισης της κυκλοφορίας.

Υπολογιστές και ρυθμιστές κυκλοφορίας καθώς επίσης και εξοπλισμός διασύνδεσης θα αποτελούν το νέο σύστημα. Οι 250 ρυθμιστές κυκλοφορίας θα συνδέονται με το νέο Κέντρο Φωτεινής Σηματοδότησης.  Αποστολή τους θα είναι να καταγράφουν και να αναλύουν στοιχεία της κυκλοφορίας και να επιλέγουν πρόγραμμα για κάθε κόμβο. Παράλληλα οι σηματοδότες θα επιτηρούνται από το σύστημα ενώ από εκεί θα αναγγέλλονται και οι πιθανές βλάβες. Στα σημεία των «έξυπνων σηματοδοτών» θα εγκατασταθούν επίσης αντίστροφη μέτρηση στη διάβαση πεζών ενώ τοποθετηθεί και ηχητική διάταξη τυφλών.

Επιπλέον θα αντικατασταθούν οι φωτεινοί σηματοδότες τεχνολογίας πυρακτώσεως με φανάρια τύπου LED.

Οι πόλεις που θα υποδεχθούν τα «έξυπνα φανάρια» είναι: Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αντίρριο, Βόνιτσα, Πάτρα, Αίγιο, Ακράτα, Ανδραβίδα, Πύργο, Ζαχάρω, Αμαλιάδα και Γαστούνη. Το κόστος του όλου εγχειρήματος θα ανέλθει σχεδόν στα 2 εκατ. ευρώ.

«Τα ευφυή συστήματα Μεταφορών κατέχουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο, σώζοντας ζωές και εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα με την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, τη μείωση της συμφόρησης, τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης των συστημάτων μεταφορών και την δημιουργία φιλικών και βιώσιμων κοινοτήτων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

  • Lakis DJ

    Δεν παίρνουμε παράδειγμα που στην Ευρώπη, εδώ και 10 χρόνια αντικαθιστούν τα φανάρια με κυκλικούς κόμβους ? ποσό ακομα θα δουλεύει η μίζα...!!!