Ένας Παρθενώνας που ξέρουν λίγοι

8437 Επισκέψεις στο άρθρο

Ξέρατε ότι εκτός από τον πασίγνωστο Παρθενώνα της Αθήνας, υπάρχει κι άλλος;

Ο «δεύτερος» Παρθενώνας της Ελλάδας δεν είναι ένας πανέμορφος ναός όπως ο αθηναϊκός, αλλά ένα χωριό στη Χαλκιδική. Κοινά τους σημεία; Το όνομα και η ομορφιά.



Ένα πανέμορφο χωριό με παραδοσιακή, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική
Ένας επίσημα χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Ο Παρθενώνας της Χαλκιδικής περιμένει τους επισκέπτες στον Δήμο Σιθωνίας να τον ανακαλύψουν. Παρά την προσωρινή ερήμωσή του κατά τη δεκαετία του 70 η τοπικοί φορείς «ανέστησαν» την τοπική κοινωνία αναπαλαιώνοντας τα περισσότερα σπίτια και κτίρια  με πίστη στη μοναδικής ομορφιάς μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Στον δρόμο για τον Παρθενώνα θα συναντήσετε τους ελαιώνες που σας υποδέχονται στην περιοχή αλλά και ένα κατάφυτο πευκόδασος.



Η Σιθωνία στα πόδια σου
Σε υψόμετρο 320 μέτρων στο όρος Ίταμος, ο Παρθενώνας αποτελεί το ιδανικότερο σημείο για να απολαύσεις τη θέα προς τις ακτές της Σιθωνίας, το νησί της «Χελώνας» αλλά και το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα της περιοχής. Μπορεί το καλοκαίρι οι παραλίες της Χαλκιδικής να κλέβουν την παράσταση αλλά για όσους θέλουν να δουν την άλλη όψι του νομίσματος τότε η εκδρομή τους στον Παρθενώνα θα τους συναρπάσει.



Η όμορφη εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και το Λαογραφικό Μουσείο
Στον Παρθενώνα μπορεί κάποιος να βρει μία από τις ομορφότερες και πιο ξεχωριστές εκκλησίες της Χαλκιδικής αλλά και ίσως της Βόρειας Ελλάδας. Ο λόγος για τον Αγιο Στέφανο που βρίσκεται στην καρδιά του χωριού και αποτελεί έναν από τους λόγους να το επισκεφτεί κάποιος. Η τρίκλιτη βασιλική, εκκλησία είναι λιθόκτιστη και με πολύχρωμο τέμπλο. Στη συνέχεια επιβάλλεται μία επίσκεψη στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού που έχει πια διαμορφωθεί σε ένα ξεχωριστό Λαογραφικό Μουσείο που ταξιδεύει τον επισκέπτη στην ιστορία του χωριού αλλά και της περιοχής.



Και με κινηματογραφικό φεστιβάλ
Τα τελευταία τρία καλοκαίρια στον Παρθενώνα διοργανώνεται ακόμα και το Parthenών Film Festival - Σινεμά στο χωριό. Πρόκειται για μία από τις πιο ξεχωριστές εκδηλώσεις που λαμβάνει χώρα στην πλατεία του Παρθενώνα. Τρεις μέρες κάθε καλοκαίρι, ντόπιοι και επισκέπτες απολαμβάνουν μία κινηματογραφική πανδαισία με την πλατεία να μεταμορφώνεται σε έναν ιδιότυπο θερινό κινηματογράφο.


Φωτογραφίες: facebook.com/ParthenonasHalkidiki & parthenonas.org