Οι ανεμόμυλοι στη Χώρα της Αμοργού

Ο περίπατος στα λευκά καλντερίμια της Χώρας φέρνει στο νου αλλοτινές εποχές

Ο οικισμός Κατάπολα αποτελεί το ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού

Ο γραφικός οικισμός Θολάρια

Για κυκλαδίτικο χρώμα

6668 Επισκέψεις στο άρθρο

Μπορεί τα περισσότερα από τα Κυκλαδονήσια να μετατράπηκαν σε κοσμοπολίτικα θέρετρα, όμως εδώ στην απόμακρη Αμοργό, ο χρόνος ακολουθεί τη δική του ρότα! Ήλιος, θάλασσα, παραδοσιακά χωριά και υπέροχες παραλίες περιμένουν όλους όσοι αναζητούν την περιπέτεια και την ξεγνοιασιά.

Τα Κατάπολα, η Αιγιάλη –τα δυο λιμάνια- και η Χώρα αποτελούν τους κυριότερους τουριστικούς πόλους έλξης. Ο όρμος της Αιγιάλης βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Εδώ λειτουργούν τα περισσότερα ξενοδοχεία, ενώ θα βρείτε και άφθονα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε λογικές τιμές. Παράλληλα, μια υπέροχη απλωτή αμμουδιά θα σας καλύψει με το παραπάνω αν δεν επιθυμείτε τις μετακινήσεις. Λίγο βορειότερα ξεχωρίζει η μικρή ακτή Λεβρωσός, πλαισιωμένη από κάθετα βράχια. Για τους πλέον απαιτητικούς θα προτείνουμε τις παραλίες Φωκιότρυπες, Ψιλή άμμος, Χώχλακας και Αγ. Παύλος. Τα μεσόγεια χωριά Λαγκάδα, Θολάρια, Ποταμός βρίσκονται πολύ κοντά στην Αιγιάλη και θα πρέπει να τα επισκεφθείτε. Περιμένετε να γείρει λίγο ο ήλιος και ανηφορίστε για μια σύντομη βόλτα από τις παραδοσιακές γειτονιές τους, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την ανοιχτή θέα. Με εκδρομικό σκάφος θα προσεγγίσετε τη νησίδα Νικουριά, όπου βρισκόταν το αρχαίο νομισματοκοπείο.

Τα Κατάπολα είναι πιο κοντά στη Χώρα (6 χλμ.) και βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο της Αμοργού. Την καλογραμμένη αγκαλιά του όρμου μοιράζονται τα χωριά Ξυλοκερατίδι και Ραχίδι, που μαζί με τα Κατάπολα αποτελούν την οικιστική παρουσία στην περιοχή. Λειτουργούν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και συμπαθητικά ταβερνάκια. Όσο για τις παραλίες και εδώ δεν λείπουν. Θα πάτε στην υπέροχη αμμουδιά Μαλτέζι με τα αρμυρίκια, αλλά και στις ακτές Ακρωτήρι, Πλάκες, Τρεις Ιεράρχες και Παντελεήμονας.

 

Η περιπέτεια βρίσκεται στα νότια

Για τους πλέον περιπετειώδεις τύπους ενδείκνυται η νότια Αμοργός. Στα πόδια του απόκρημνου Ασπρου Βουνού απλώνεται η πανέμορφη Κάτω Μεριά, κατάστικτη από μικρά χωριά, ζωγραφισμένη από υπέροχα θαλασσινά τοπία. Από τον οικισμό Λεύκες θα πάτε στο Καστρί και μετά στην Αρκεσίνη. Νοτιότερα θα αναζητήσετε τους λιλιπούτειους οικισμούς Βρούτσι, Καλοφάνα, Καλοταρίτισσα που προσφέρουν διέξοδο σε μερικές καταπληκτικές παραλίες, όπως η Παραδείσα, ο Κάτω Κάμπος και ο Όρμος Καλοταρίτισσας. Από το χωριό Αρκεσίνη θα προσεγγίσετε τις ακτές της νοτιοανατολικής Αμοργού, Αμμούδι και Μπουρού.

 

Η Χώρα

Αφήσαμε για το τέλος την ολόλευκη Χώρα, μία από τις πιο αυθεντικές και ατμοσφαιρικές γωνιές του Αιγαίου. Εδώ θα έρθετε ακολουθώντας το φιδίσιο ασφάλτινο δρόμο από Κατάπολα. Ένα μικρό λεωφορείο που εκτελεί καθημερινά άφθονα δρομολόγια θα σας εξυπηρετήσεις στις μετακινήσεις, όμως είναι προτιμότερο να πάρετε τη μοτοσικλέτα σας για μεγαλύτερη αυτονομία. Τα λευκά καλντερίμια της Χώρας με τις εκκλησίες, τα υπολείμματα των κάστρων και τους ρημαγμένους ανεμόμυλους κρατούν ακόμη τη γοητεία αλλοτινών καιρών. Το περίεργο αυτό οικιστικό συγκρότημα δημιουργήθηκε με την πάροδο του χρόνου γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο από τους νησιώτες, που αναζήτησαν εδώ ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές.

Αργά το απόγευμα ανηφορίστε ως το ύψωμα όπου δεσπόζουν οι ανεμόμυλοι για να απολαύσετε τα υπέροχα χρώματα του δειλινού από τούτη την ακρογωνιά της Αμοργού. Στην Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς στις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού, τη Μινώα, την Αιγιάλη και την Αρκεσίνη. Μάλιστα, στη Μινώα, οι ανασκαφές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφεραν στο φως καινούργια ευρήματα.

Από τη Χώρα, οι περισσότεροι αναζητούν τη δροσιά της θάλασσας στη βραχώδη ακτή της Αγ. Αννας ή στην παραλία Κάμπι. Ακόμη, από εδώ ξεκινά ο δρόμος που θα σας φέρει στο περίφημο καστρομοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας που βρίσκεται κολλημένο σαν στρέιδι στο βράχο, σε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά τοπία της Μεσογείου.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr