Ανθος της ανατολής

5797 Επισκέψεις στο άρθρο

Ζάκυνθος το νησί του Ναυαγίου. Δες τις ξεχωριστές γαλάζιες σπηλιές της και ανακάλυψε, γιατί την φωνάζουν «Φιόρε του Λεβάντε».

 
Η Ζάκυνθος ή διαφορετικά το «Φιόρε του Λεβάντε», που σημαίνει άνθος της Ανατολής είναι το τρίτο σε έκταση νησί του Ιουνίου και ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Οι Βενετοί, κατείχαν το νησί από το 1484 ως το 1797, και ονόμασαν τη Ζάκυνθο «Φιόρο του Λεβάντε» μιας και υπάρχουν 7.000 είδη λουλουδιών. Διαθετεί μοναδικές παραλίες και προσφέρει ξεχωριστές μέρες χαλάρωσης σε όποιον επιθυμήσει να την επισκεφτεί. Βέβαια, εξέχουσα σημασία έχει και το θαλάσσιο πάρκο με τις καρέτα-καρέτα να είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού.Η ιδανική του θέση  το καθιστά άμεσα προσβάσιμο σε όλους. Ας εξερευνήσουμε μαζί αυτό το νησί, το οποίο είναι ξακουστό και εκτός ελληνικών συνόρων.

Το Μυθικό Ναυάγιο σε περιμένει
Πρόκειται  για τον  θρύλο του ναυάγιου του «Παναγιώτης» που μετέφερε παράνομα τσιγάρα από την Τουρκία και το 1982 τσακίστηκε στα βορειοδυτικά βράχια του νησιού.  Αυτό έδωσε την  ευκαιρία στην παραλία του  Αϊ Γιώργη, στην παραλία δηλαδή όπου προσάραξε να γίνει διάσημη .
Τι είναι, όμως εκείνο που το ξεχωρίζει;Είναι  απλά το άγριο τοπίο και το μοναδικό νερωμένο γαλάζιο των ακτών του Ιονίου. Είναι περιττό να πούμε, πως η φήμη της εν λόγω παραλίας έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα.  Αυτή η παραλία είναι διαμάντι και ως είθισται με τα διαμάντια είναι κρυμμένα. Συγκεκριμένα είναι  κρυμμένη πίσω από κάθετα λευκά βράχια και χαοτικούς γκρεμούς. Είναι αμμουδερή με βαθιά γαλανόλευκα νερά και αρκετά ζεστή όταν τα βράχια δεν ρίχνουν σκιά.

Η Θέα από την όμορφη Μποχάλη
Τώρα, πάμε στην πιο όμορφη γειτονιά της Ζακύνθου. Στην παλιά συνοικία Μπόχαλη, που απέχει  2 χλμ. από το κέντρο, εκεί θα δείτε  το πανόραμα προς το λιμάνι, το Αργάσι και τον κόλπο του Λαγανά. Στενά με σπίτια παλιά και καφέ με συνοδεία την απίστευτη θέα. Ακόμη πιο ψηλά, πνιγμένο στο πράσινο, το φρούριο της Ζακύνθου, όπου επί Ενετοκρατίας βρισκόταν η πρωτεύουσα του νησιού.

Οι ειδυλλιακές γαλάζιες σπηλιές
Θα ήταν επιεικώς απαράδεκτο, εάν δεν κάναμε λόγο για το γεωλογικό θαύμα της Ζακυνθινής φύσης, που είναι οι Γαλάζιες Σπηλιές. Η τοποθεσία που βρίσκονται  είναι στο ακρωτήρι Σχοινάρι, στην περιοχή Άσπρος Βράχος, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η μεγαλύτερη να σημειώσουμε είναι το Κυανό Σπήλαιο όπου χωρούν και μικρά σκάφη. Αυτό που κάνει ξεχωριστές τις γαλάζιες σπηλιές,πέραν από την μορφολογία τους, είναι το βαθύ μπλε χρώμα του νερού μέσα στις σπηλιές όπως επίσης και τα εκατοντάδες κοράλια,σε μωβ και πορτοκαλί αποχρώσεις
 Οι γαλάζιες σπηλιές είναι ίσως το πιο γνωστό και διαδεδομένο φυσικό αξιοθέατο του νησιού και είναι δυνατόν να τις επισκεφθείτε είτε με δικό σας σκάφος, είτε με μια από τις πολλές οργανωμένες εκδρομές με βάρκα.

Περιηγήσεις στην Ενδεχώρα
Κάπως έτσι θα λέγαμε πως θα μπορέσετε να δείτε το μεσογειακό τοπίο της ενδοχώρας .Βόρεια και δυτικά από την πόλη της Ζακύνθου θα βρείτε τη Μονή της Αναφωνήτριας που βρίσκεται στην περιοχή Πλεμοναρίου .

Το πιο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο του νησιού  ιδρύθηκε το 15ο αιώνα, όπου μόνασε ο πολιούχος Αγ. Διονύσιος. Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες εκκλησίες στο Ιόνιο, κτισμένη σε πευκόδασος.
Ο μεγαλοπρεπέστατος ναός θεμελιώθηκε το 1926 σε σχέδια του Α. Ορλάνδου. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με εσωτερική καμάρα.