Η Ιθάκη, ο Οδυσσέας και το εξωτικό Γιδάκι

8923 Επισκέψεις στο άρθρο

Το νησί του Οδυσσέα και του Καβάφη, έχει αποτελέσει σημείο σταθμό για όλον τον κόσμο. Η Ιθάκη του Ιονίου, που φιλοξενούσε λοιμοκαθαρτήριο και καταδίκους  σήμερα κατακτά μία από τις κορυφαίες θέσεις στην ταξιδιωτική λίστα.

 
Η Ιθάκη  είναι το νησί των ποιητών και των συμβολισμών. Το νησί που συμβολίζει την προσπάθεια, το νόστο του Οδυσσέα και την ελπίδα . Ο Καβάφης δόξασε με τη σειρά του αυτό το νησί, στο οποίο ο ‘Ομηρος αφιέρωσε ένα από τα σπουδαιότερα  έργα όλων των εποχών. Κάπως, έτσι έρχεται στο μυαλό μας το νησί της Ιθάκης, όταν το πρώτο ακούμε, όμως είναι απλά  ένα μέρος της περιγραφής του. Η αλήθεια είναι, πως πρόκειται για ένα όμορφο νησί, ιδανικό για χαλάρωση .
 
Το γοητευτικό Κιόνι
Το Κιόνι είναι άκρως γοητευτικό. Ειδικά, στη περίπτωση που μπεις με  σκάφο στον κλειστό όρμο του και δεις  σε ένα γενικό πλάνο τον οικισμό. Παραδοσιακός, ,  αμφιθεατρικά κτισμένος, σχεδόν παραμυθένιος.  Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα πέτρινα σπίτια με τις γραφικές αυλίτσες, τα  μικρά καφέ , αλλά και τα κομψά γραφικά μπαράκια.
Χτισμένη  τον 16ο αιώνα είναι εντυπωσιακό, ότι πολλές κατοικίες άντεξαν από τότε και διασώζονται μέχρι σήμερα. Είναι εξάλλου, βασικό χαρακτηριστικό του οικισμού αυτή η παρελθοντική ατμόσφαιρα, που το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό.

Βαθύ και Λαζαρέτο:  φιόρδ και λοιμοκαθαρτήριο
Αρχικά,  ξεχωρίζει η πρωτεύουσα της Ιθάκης γιατί είναι χτισμένη σε έναν βαθύ όρμο της που μοιάζει με φιορδ, η πρωτεύουσα του νησιού διατηρεί τη υψηλή αισθητική της  και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της.
 Μαγαζιά, καφέ, μπαρ μουσεία  είναι ανοιχτά όλη την ημέρα, εστιατόρια και κξενοδοχεία απαρτίζουν αυτήν την μικρή κοινωνία.  Η Ιθάκη είναι ένα γαλήνιο νησί, το οποίο θα σε αποτοξινώσει από την βαβούρα και την κίνηση, χαρίζοντας σου ποιοτικές στιγμές. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το νησάκι του Σωτήρα, το Λαζαρέτο, με τη μικρή εκκλησία του 17ου αιώνα και το κτήριο του 1817, που υπήρξε λοιμοκαθαρτήριο.
 
Η Μονή των Καθαρών είναι σημείο αναφοράς για τους Ιθακήσιους
Η Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών Ιθάκης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους  Ιθακήσιους. Χτίστηκε  στην ομηρική  κορυφή του όρους Νήριτον, σε υψόμετρο 600 μ. και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ. Οι πρώτες μαρτυρίες για τη Μονή καταγράφονται στο 1696. Στέκεται στο ομορφότερο σημείο του νησιού  και αποτελεί ένα από τα  σημαντικότερα αξιοθέατα του.

Πάμε για μπάνιο στο Γιδάκι με τα πράσινα νερά
Η παραλία Γιδάκι  δεν είναι απλώς μία όμορφη παραλία της Ιθάκης, αλλά μία από τις ωραιότερες του Ιονίου. Μπορείς να πάς είτε από ένα μονοπάτι είτε με κάποιο καΐκι. Έχει καταπράσινα και πεντακάθαρα νερά. Υπάρχει μια  εναλλακτική όμορφη  πεζοπορία από  το μονοπάτι από τη παραλία  της  Σκίνου.Βέβαια, οι περισσότεροι προτιμούν το καραβάκι από το Βαθύ. Το Γιδάκι είναι μια  απομονωμένη παραλία  ιδανική για βουτιές και κολύμπι.Πρέπει να την επισκεπτείς τουλάχιστον μια φορά.
 

 

Tags: ΙΘΑΚΗ