Η Μήλος θυμίζει κάτι... από Σελήνη

11673 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Μήλος είναι το εξωτικό νησί του Αιγαίου με ηφαιστειογενή πετρώματα, που χρωματίζουν τους βράχους των παραλίων ροζ, πορτοκαλί, κόκκινο και μαύρο.

Το νησί  έχει μία εξαιρετικά εντυπωσιακή μορφολογία, με ποικίλες παραλίες και φυσικά τοπία, λόγω της ηφαιστειακής του προέλευσης και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους , που κλέβει τις καρδιές των επισκεπτών κάθε χρόνο.
 
Σκεπτόμενοι την Μήλο αυτό, που  μας έρχεται πρώτα στο μυαλό είναι η λευκόχρυσες παραλίες με τα άσπρα βότσαλά. Τα νερά είναι κρυστάλλινα σχεδόν διάφανα, λες και βρίσκεσαι σε κάποιο τροπικό νησί.
 Ας ξεκινήσουμε, όμως την περιήγηση μας στο νησί και ας δούμε αναλυτικά τους λόγους που η Μήλος διαχρονικά θεωρείται εντυπωσιακή.
 
Στις Σπηλιές των Πειρατών η θέα είναι εξωπραγματική
 
Μήλος χωρίς Κλέφτικο και Σαρακήνικο δεν γίνεται! Το Κλέφτικο συνιστά μία από τις χαρακτηριστικές τοποθεσίες του νησιού. Το Κλέφτικο υπήρξε ορμητήριο των πειρατών κατά το Μεσαίωνα, όπου αγκυροβολούσαν τα πλοία τους στα ιδιόμορφα βράχια. Σήμερα , η μορφολογία της τοποθεσίας προσφέρεται για βουτιές και μπάνιο.
Το Σαρακήνικο από την  άλλη βρίσκεται βορειανατολικά του νησιού και είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός μέσα στην Μήλο. ΅Ένα τοπίο που θα μπορούσαμε να το παρουσιάσουμε με σεληνιακή εικόνα , σε κάθε περίπτωση, όμως  πρόκειται για κάτι το υπερβατικό. Η διάβρωση των βράχων από την περασμένη ηφαιστειογενή δραστηριότητα έχει δημιουργήσει ένα τοπίο σαν καρτ ποστάλ  με μικρές σπηλιές, άσπρα βράχια και  μία ιδιαίτερη πράσινη θάλασσα.
 
Βόλτα στην πολύχρωμη Μικρή Βενετία, καλύτερη από την αυθεντική
Δεν διαθέτει μόνο η Ιταλία κανάλια και οικισμό  πάνω στη νερό, αλλά και η Μήλος.  Μία τουλάχιστον επίσκεψη το πολύχρωμο,  γραφικό οικισμό στο λιμάνι της αρχαίας Μήλου , που βρίσκεται πάνω στο νερό θα σας μείνει αξέχαστη.
Αυτό που το κάνει  τον εν λόγω οικισμό ακόμη περισσότερο ξεχωριστό είναι τα   35 «σύρματα» που στέκονται πλάι-πλάι, παλιότερα υπόσκαφα σπιτάκια για τις βάρκες, που τώρα κάποια απΆαυτά έχουν μετατραπεί σε παραθεριστικές κατοικίες. Μπορείτε να περιπλανηθείτε σύρριζα στο νερό και να απολαύσετε μία ιδιαίτερη στιγμή.
 
Πλάκα-Κάστρο έχουν το πιο μαγικό ηλιοβασίλεμα
Λίγο πιο πάνω από το λιμάνι του « Αδάμαντα » ξεχωρίζουν τα άσπρα σπιτάκια της Πλάκας. Η  Πλάκα είναι  η πρωτεύουσα του νησιού και διαθέτει  την καθολική εκκλησία της Παναγίας των Ρόδων και τα περισσότερα μαγαζιά στο νησί για την έξοδο σας.  Πολύ σημαντικό είναι το Μουσείο της Μήλου, όπου μεταξύ των άλλων θα δείτε την Αφροδίτη της Μήλου σε φυσικό αντίγραφο. Σχεδόν δίπλα βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός της Τρυπητής, με τα παραδοσιακά μαγαζάκια και την υπέροχη θέα  στο κόλπο του «Αδάμαντα».

Ένα επιβλητικό σημείο στο νησί είναι το Κάστρο.
Το Κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα στον λόφο του Προφήτη Ηλία στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού ( Πλάκα) και παρά το γεγονός, ότι δεν κατοικείται  προσφέρει στους επισκέπτες του μια θέα απαράμιλλης ομορφιάς σε όλο τον κόλπο του νησιού και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ειδικά για εκείνους που ανεβαίνουν στην κορυφή. Επίσης, ανεβαίνοντας προς το Κάστρο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγιά Σκινιώτισσα, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Θαλασσίτρας.

Το καλύτερα σωζόμενο θέατρο των Κυκλάδων
Φυσικά,  δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο  της Μήλου. Το θέατρο αυτό  ανακαλύφτηκε τυχαία από έναν Ιησουίτη μοναχό και υπολογίζεται, ότι οικοδομήθηκε κατά την Ελληνιστική περίοδο τον 3ο αιώνα π.Χ. Το θέατρο της Μήλου θεωρείται ένα από τα καλύτερα σωζόμενα θέατρα και μέχρι και σήμερα παίζονται παραστάσεις.
 

Tags: ΜΗΛΟΣ