Οι Σπηλιές στην ορεινή πλευρά της Ζακύνθου

Η ορεινή πλευρά της Ζακύνθου

Η Ζάκυνθος που λίγοι γνωρίζουν

13875 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι Βολίμες είναι δύο μεσόγεια όμορφα και γραφικά χωριά, οι Ανω και Κάτω Βολίμες, που βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη.

Είναι το μεγαλύτερο ορεινό σε έκταση και πληθυσμό χωριό και ουσιαστικά αποτελεί την πρωτεύουσα των ορεινών χωριών. Το χωριό εκτείνεται από την κορυφή του όρου Βραχίωνα (Ανω Βολίμες) και καταλήγει στις βόρειες θάλασσες του νησιού (Κάτω Βολίμες). Πιο συγκεκριμένα οι παραλίες Ξύγκια, Μακρύς Γιαλός, Αγιος Νικόλαος( Σχοινάρι) ανήκουν σε αυτό το χωριό. Η φυσική ομορφιά του τοπίου σε μαγεύει με τα πευκόφυτα δάση, τους ελαιώνες, τα τοπικά αγροκτήματα και τους αμπελώνες που καταλήγουν στα κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά του Ιονίου. Το ηλιοβασίλεμα σε αυτήν την περιοχή είναι εντυπωσιακό και μαγευτικό για τους ρομαντικούς και όχι μόνο, προσφέροντας το ιδανικό περιβάλλον για διακοπές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου!

Οι Βολίμες είναι ένας καθαρά χειμερινός προορισμός, ένα ήσυχο χωριό, με πολλές, όμως δυνατότητες για δραστηριότητες, όπως οι ποδηλατικές και περιπατητικές περιηγήσεις, η αναρρίχηση, αλλά και η συμμετοχή στις γεωργικές εργασίες. Η περιοχή του Αγίου Νικολάου Βολιμών δεν διακρίνεται για την τουριστική της ανάπτυξη, ξεχωρίζει όμως για την απίστευτη ομορφιά και γραφικότητα του τοπίου. Το λιμανάκι του κόλπου φιλοξενεί πολλά καϊκάκια που κάνουν τις περιηγήσεις στις Γαλάζιες Σπηλιές των Βολιμών και στο Ναυάγιο. Στην κεντρική παραλιακή οδό υπάρχουν αρκετές καφετέριες και ταβερνάκια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας με θέα το μικρό ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην είσοδο του ομώνυμου κόλπου.

Η παραλία του Αγίου Νικολάου είναι ιδανική για κολύμπι. Τα πεντακάθαρα νερά και η βοτσαλωτή ακτή θα σας προσφέρει ώρες γαλήνης και ξεγνοιασιάς. Από εκεί μπορείτε να φτάσετε στις περίφημες Γαλάζιες Σπηλιές, που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και ανακαλύφθηκαν το 1897. Βρίσκονται στο βορειότερο σημείο του νησιού και πιο συγκεκριμένα στη βορειοανατολική ακτή του ακρωτηρίου Σκινάρι. Αποτελούνται από διαδοχικούς θαλάμους που καταλήγουν στη Μεγάλη και Μικρή Σπηλιά. Το όνομά τους το χρωστάνε στο έντονο γαλάζιο χρώμα που παίρνει οτιδήποτε βυθιστεί μέσα στα νερά τους. Η μεγαλύτερη από τις σπηλιές είναι το Κυανούν Σπήλαιο. Η ξενάγηση στις Σπηλιές γίνεται και από τα καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού και ξεκινούν από το λιμάνι της πόλης ή με τα καραβάκια που ξεκινούν από το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου.

Πάντως, οι Βολίμες μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό προορισμό και για φθινοπωρινές ή χειμερινές εξορμήσεις, αφού τόσο η φύση όσο και το περιβάλλον των χωριών γενικότερα συνδυάζουν την ομορφιά του ορεινού τοπίου και των αντίστοιχων δραστηριοτήτων, με την απόλαυση και τη συγκλονιστική θέα που προσφέρει η θάλασσα του Ιονίου. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε!