Ηλιοβασίλεμα στη λίμνη. Πανόραμα που σε αφήνει άφωνο

Φωτογραφίστε τη γαλήνη των βουνών

Νιώστε την ομορφιά της ορεινής φύσης να σας αγκαλιάζει από παντού.

Βαρκάδα στη λίμνη Πλαστήρα

Βόλτα με τα άλογα για όλη την οικογένεια

Η Μονή Πελεκητής στην άκρη του βράχου

Η καλύτερη θέα!

9756 Επισκέψεις στο άρθρο

Καφές στην ακρολιμνιά, βόλτα με άλογα και θαλάσσιο ποδήλατο, συγκλονιστική θέα από το Παρατηρητήριο και off road συναρπαστικές διαδρομές. Φεύγουμε τώρα για Λίμνη Πλαστήρα!

 
Παντού κοπάδια να βόσκουν στα λιβάδια, παρέες να κάνουν ποδηλασία, πολύχρωμα κανό να ταράζουν τα ήρεμα λιμνίσια νερά. Στη Λίμνη Πλαστήρα θα απολαύσετε τα γυρίσματα των καιρών, θα δείτε τα ανοιξιάτικα δάση σε όλες τις ζεστές αποχρώσεις της γης, θα περπατήσετε σε όμορφα φαράγγια και σιωπηλά μονοπάτια, θα φωτογραφίσετε τη γαλήνη των βουνών να καθρεφτίζεται στο ατάραχο νερό, θα κάνετε ποδήλατο και ιππασία στην ακρολιμνιά, θα δοκιμάσετε αυθεντικούς μεζέδες σε παραδοσιακές ταβέρνες, θα νιώσετε για λίγο την ομορφιά της ορεινής φύσης να σας αγκαλιάζει από παντού.
 
Για καφέ στην ακρολιμνιά στην Πλαζ Πεζούλας
Ξεκινώντας από το χωριό Καλύβια με την αξιόλογη τουριστική υποδομή, θα κατηφορίσετε για την πλαζ Πεζούλας. Πρόκειται για ιδανική επιλογή μετά το πλούσιο γεύμα στα Καλύβια, όταν τα τοπικά ζυμαρικά, τα χωριάτικα λουκάνικα, οι υπέροχες πίτες, όπως η στριφτόπιτα, η μπατζίνα και το πλαστό, συνοδευόμενα πάντα από ντόπιο κρασί ή τσίπουρο έχουν «κατευνάσει» αρκετά την όρεξη για περιπέτειες! Στην Πλαζ Πεζούλας θα πιείτε τον καφέ σας στο τουριστικό περίπτερο και θα περπατήσετε στην ακρολιμνιά. Περίπου το ίδιο σκηνικό και στην αντικρινή πλευρά της λίμνης, στην Πλαζ Λαμπερού. Ανάμεσα στα Καλύβια και στο Νεοχώρι θα δείτε τον παρακαμπτήριο δρόμο που θα σας φέρει ακριβώς μπροστά στην είσοδο του «Βοτανικού Κήπου». Και σε αυτό το σημείο οι όχθες είναι κατάλληλες για χαλαρό περπάτημα στην απόλυτη γαλήνη.
 
Βόλτα με τα άλογα, κανό ή υδροποδηλατάδα στη λίμνη
Μια βόλτα με άλογα ή ποδήλατο στην ακρολιμνιά, ή μια ευχάριστη περιήγηση με κανό στις όχθες της λίμνης είναι ένας εναλλακτικός και ιδιαίτερα συναρπαστικός τρόπος να προσεγγίσετε τις όχθες. Στον περιμετρικό δρόμο της λίμνης θα βρείτε μια φάρμα ιππικού τουρισμού, ενώ στην πλαζ της Πεζούλας και στον Βοτανικό κήπο θα νοικιάσετε κανό και υδροποδήλατα για βόλτες μέσα στη λίμνη, ακόμα και τώρα που κάνει ακόμα κρύο. Στις δυτικές όχθες της λίμνης από το Κρυονέρι ως το Νεοχώρι έχει χαραχθεί ποδηλατόδρομος που κινείται μέσα σε δάση δρυός και ελάτης. Αν και σε αρκετά σημεία τα οχήματα έχουν καταστρέψει τον ποδηλατόδρομο είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε τη διαδρομή. Ποδήλατο μπορείτε να νοικιάσετε σε λογικές τιμές στην Πλαζ Πεζούλας.
 
Η συγκλονιστική θέα από το Παρατηρητήριο
Διασχίζοντας το Νεοχώρι θα κατευθυνθείτε νότια με προορισμό το ήσυχο χωριό Μπελοκομύτης. Αυτό το τμήμα της παραλίμνιας διαδρομής είναι χωρίς καμία αμφιβολία το ομορφότερο. Πηγαίνοντας από Μπελοκομύτη προς φράγμα, στο μέσον περίπου της διαδρομής, πινακίδα δείχνει δεξιά προς Ζυγογιανέικα–Παρατηρητήριο. Ο δρόμος είναι μεν χωμάτινος, αλλά σε καλή κατάσταση. Έτσι, χωρίς πρόβλημα θα φτάσετε σε ύψος 1.300 μέτρων από όπου όλη η λίμνη ποζάρει μπροστά στα πόδια σας. Πρόκειται για ένα από τα σημεία με την πιο συναρπαστική θέα σε όλη την ορεινή Ελλάδα. 

Συναρπαστική off road διαδρομή ως τη Μονή Πελεκητής
Εκπληκτική είναι η δασική διαδρομή που συνδέει το Νεοχώρι με την ιστορική Μονή Πελεκητής και ξεδιπλώνεται μέσα σε πολύ πυκνό ελατοδάσος και σε ύψος 1.200-1.400 μέτρα. Από το χωριό Νεράιδα που βρίσκεται σε ύψος 1300 μέτρων, ακολουθούμε τον ασφάλτινο δρόμο που τρυπώνει ανάμεσα στα έλατα. Ως την τοποθεσία Καραμανώλη (1600 υψόμετρο) όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του μικρού χιονοδρομικού κέντρου και το ορειβατικό καταφύγιο, θα φτάσετε χωρίς κανένα πρόβλημα μετά από 8 χιλιόμετρα. Εδώ χρειάζεται κάποια προσοχή για να βρείτε τον χωμάτινο δρόμο ο οποίος φεύγει παράλληλα με τον συρόμενο αναβατήρα. Η διαδρομή είναι μαγευτική καθώς «τρέχει» σε γυμνή και ανεμοδαρμένη ράχη αποκαλύπτοντας στην πορεία  το πανόραμα των Αγράφων και τα φιόρδ που σχηματίζονται στις νότιες όχθες της λίμνης Πλαστήρα. Στη συνέχεια κατηφορίζουμε το δρόμο για μονή Πελεκητής (Καραμανώλη – Πελεκητή 6 χλμ.), όπου πατάμε την άσφαλτο που θα μας φέρει εύκολα στον περιμετρικό δρόμο της λίμνης.

Εσύ έχεις δει αλλού ομορφότερη θέα σε ορεινό τόπο; Πιστεύεις ότι είναι το Παρατηρητήριο το καλύτερο σημείο για φωτογραφίες μέσα στα βουνά;