Φωτο: discover-serifos.com

Φωτο: discover-serifos.com

Φωτο: discover-serifos.com

Vicky Markolefa/Mind the Bump

Η πρώτη smoking-free παραλία στην Ελλάδα!

3750 Επισκέψεις στο άρθρο

Αν είσαι από αυτούς που σιχαίνονται το κάπνισμα θα τη λατρέψεις. Αν είσαι καπνιστής, το περιβάλλον θα σε κάνει να σεβαστείς την καθαρότητα και... ίσως να το κόψεις!

Η παραλία της Βαγιάς στο νησί της Σερίφου  γίνεται, από φέτος το καλοκαίρι, η πρώτη smoke-free παραλία των Κυκλάδων και ολόκληρης της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη σε δέκα νησιά των Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί στα νησιά που εντάσσονται στο πρόγραμμα κατά την τελευταία διετία, αναδεικνύοντας αφενός τα αποτσίγαρα ως τα συνηθέστερα απορρίμματα και αφετέρου την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της Σερίφου από αυτά.

Με βάση αυτό το δεδομένο και σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ξεκινά την πιλοτική δράση με αφετηρία τη Βαγιά. Ακολουθώντας αντίστοιχες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και την Ισπανία, αυτό το «πείραμα συμπεριφοράς» έχει ως στόχο την εξάλειψη του καπνίσματος από την ακτή, παράλληλα με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.  

Στην παραλία της Βαγιάς, η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, θα τοποθετηθούν μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση. Συμμετέχοντας στη «smoke-free» ενέργεια, οι ντόπιοι τεχνίτες θα αναλάβουν τη δημιουργία της καπνιστικής ζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων.