Καβάλα: Εκεί αξίζει να ζεις!

5245 Επισκέψεις στο άρθρο

Γεύεσαι τη δροσιά τις θάλασσας στις χρυσές αμμουδιές που ζώνουν από παντού την όμορφη πόλη, απολαμβάνεις τον καφέ στην απλωτή προκυμαία κοιτώντας τα ψαροκάικα, ανακαλύπτεις τη γοητεία του αυθεντικού στα σοκάκια της παλιάς πόλης… Σίγουρα η Καβάλα το λιγότερο που αξίζει είναι μερικές από τις διακοπές σου.

 
Πρωινό ξύπνημα, ζεστή μπουγάτσα και σεργιάνι στην προκυμαία όπου από νωρίς οι ψαράδες έχουν στρωθεί στη δουλειά παλεύοντας με τα δίχτυα. Αργότερα, όταν ο ήλιος έχει ήδη ανέβει ψηλά απολαμβάνεις τον καφέ σου στις καφετέριες της παραλίας, αγναντεύοντας την παλιά πόλη να αναδύεται μέσα από το υπέροχο φως…

Σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε λίγες μέρες από τις διακοπές σας στην ξεχωριστή αυτή Μακεδονίτικη πόλη. Βέβαια, για κάποιον που έχει επισκεφθεί παλιότερα την Καβάλα, σίγουρα θα είναι έκπληξη η αφθονία νέων κατασκευών και η επέλαση του μπετόν που θαρρείς και έχει βαλθεί με κάθε τρόπο να καταπνίξει τα πάντα.

Αν σταθείς στην παλιά πόλη πάνω στο ύψωμα, εκεί όπου τα μεσαιωνικά τείχη χωρίζουν τις γειτονιές και ρίξεις μια ματιά στο ξεκάθαρο γαλάζιο του Αιγαίου, το βλέμμα θα χαθείς το άπειρο του ορίζοντας. Η παλιά πόλη είναι χτισμένη πανοραμικά σε λωρίδα στεριάς που μπαίνει σαν σφήνα μέσα στη θάλασσα και κόβει στα δύο την παραλία. Καλύτερη ώρα για να σεργιανίσετε τα στενά σοκάκια είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν η ο ήλιος έχει αρχίσει να πέφτει.

Στη συνοικία της Παναγίας υπάρχουν τα πιο εντυπωσιακά αρχοντικά. Εδώ θα δείτε την παλιά εκκλησία της Παναγίας, το μοναστήρι του Αγ. Σύλλα και το Ιμαρέτ που κτίστηκε το 1817 κατόπιν εντολής του Μωχάμετ Αλή. Ο Μεχμέτ Αλή, ο μετέπειτα βασιλιάς της Αιγύπτου, γεννήθηκε εδώ στην Καβάλα και το σπίτι του, κτίσμα του 1720, διασώζεται ακόμα και λειτουργεί σαν μουσείο. Ακόμη θα δείτε το παλιό υδραγωγείο και τις πασίγνωστες Καμάρες, έργο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Θα πρέπει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθενται ευρήματα από ανασκαφές που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή και αφορούν την εποχή των προϊστορικών, των κλασικών και των ρωμαϊκών χρόνων. Αξιόλογη είναι η Πινακοθήκη αλλά και το εξαιρετικά ενδιαφέρον Δημοτικό μουσείο.

Στο καρνάγιο της πόλης οι εμπειρικοί μαστόροι συνεχίζουν να δουλεύουν το ξύλο των Μακεδονίτικων δασών με τον παλιό τρόπο και να ναυπηγούν τα πανέμορφα τρεχαντήρια που αλωνίζουν το Αιγαίο. Το δειλινό θα σας βρει στο Φάρο, ακριβώς στην άκρη της χερσονήσου όπου θα σας φέρουν απότομα σκαλοπάτια. Από εδώ η θέα στο πέλαγος και το λιμάνι είναι μοναδική και καθώς οι ήχοι της πόλης ξεμακραίνουν και χάνονται στο απέραντο γαλάζιο, το σκηνικό μοιάζει ειδυλλιακό.
 

Tags: ΚΑΒΑΛΑ