Καρναβάλι καλύτερο από του Ρίο

5230 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι ένα από τα καλύτερα καρναβάλια της Ευρώπης και με μια δόση υπερβολής θα μπορούσαμε να πούμε πως κοντράρει στα ίσα το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Πατρινό καρναβάλι για πάντα...» η μελωδία ενός από τα πιο γνωστά τραγούδια που αφορούν τα καρναβάλια στην Ελλάδα ξεκίνησε να ακούγεται από το Σάββατο και την πόλη των Πατρών αλλά και στα αυτιά όσων σκοπεύουν να περάσουν ένα υπέροχο τριήμερο στην πρωτεύουσα της Αχαΐας από τις 16 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Με σχεδόν 190 χρόνια ιστορίας
Το καρναβάλι της Πάτρας είναι από τα αρχαιότερα της Ελλάδας με την πρώτη διοργάνωση να χρονολογείται πίσω στο 1829 και στον χορό που διοργάνωσε στην οικία του ο έμπορος Μωρέττης. Παράλληλα στη διάδοση του καρναβαλιού πιστεύεται πως έπαιξε ρόλο τμήμα του γαλλικού στρατού που επισκεπτόταν την Πάτρα και οι στρατιώτες μετέφεραν το έθιμο στους ντόπιους. Καταλυτικό ρόλο στην επιβίωση και τη γιγάντωση του λέγεται πως έπαξαν επίσης οι Επτανήσιοι που επισκέπτονταν την πόλη και την κατέστησαν κέντρο του καρναβαλιού στη χώρα.



Χορέψτε στα Μπουρμπούλια
Ίσως ο πιο ξακουστός χορός του καρναβαλιού δεν είναι άλλος από τα «Μπουρμπούλια». Το έθιμο που επιβιώνει επίσης εδώ και πολλά χρόνια θα το συναντήσετε μόνο στην Πάτρα. Πρόκειται για χορούς στους οποίους οι γυναίκες πηγαίνουν χωρίς συνοδό αλλά μασκαρεμένες καλά ώστε να μην αναγνωρίζονται και επιλέγουν οι ίδιες με ποιον θα χορέψουν. Η παράδοση αυτή διατηρείται ακόμα και στις μέρες μας θυμίζοντας παλιότερες και ξεχωριστές εποχές.



Μπείτε σε ομάδα για την νυχτερινή και τη μεγάλη παρέλαση
Το καρναβάλι δεν το ζεις αν δεν είσαι σε ομάδα. Αυτό λένε πολλοί που έχουν επισκεφτεί την πόλη εκείνες τις μέρες. Επιλέξτε να είστε ανάμεσα στους σχεδόν 40.000 συμμετέχοντες που κατακλύζουν την πόλη και διασχίζουν την πόλη χορεύοντας και τραγουδώντας, μασκαρεμένοι όλοι μαζί σαν μία από τις δεκάδες ομάδες. Η νυχτερινή, ποδαράτη, παρέλαση του Σαββάτου στην οποία δεν συμμετέχουν άρματα αλλά και η μεγάλη κυριακάτικη παρέλαση θα σας μείνουν αξέχαστες.



Κάψτε τον καρνάβαλο
Ίσως η πιο θεαματική στιγμή του τριημέρου δεν είναι άλλη από την τελετή λήξης. Όλοι ο καρνιβαλιστές κατακλύζουν το λιμάνι της Πάτρας, απολαμβάνουν συναυλίες και χορούς και ανανεώνουν το ραντεβού τους για το καρναβάλι της επόμενης χρονιάς. Το κάψιμο του άρματος του βασιλιά Καρνάβαλου σηματοδοτεί την λήξη αλλά και την έναρξη του ατέλειωτου πάρτι που κάνει τη νύχτα μέρα με τη φωτιά και τα πυροτεχνήματα.