Κάτι τρέχει με την Αλεξανδρούπολη

2821 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι Δυτικοί Δρόμοι του Μεταξιού θα πραγματοποιηθούν στην Αλεξανδρούπολη 26 και 27 Απριλίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΠΟΤ και της Ε.Ε. για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στις τοπικές κοινότητες των δυτικών δρόμων του μεταξιού.

 
Οι Δυτικοί Δρόμοι του μεταξιού είναι ένα εγχείρημα που ουσιαστικά δίνει μία σημαντική ευκαιρία όχι μόνο στην Περιφέρεια, αλλά και στη χώρα, να προχωρήσει στη διαφοροποίηση του τουριστικού της προϊόντος και να προσεγγίσει καινούργιες τουριστικές αγορές. 

Συνδιοργανωτές στο πρώτο διεθνές εργαστήρι που θα φιλοξενηθεί 26 και 27 Απριλίου στην πρωτεύουσα του Νομού Έβρου, την Αλεξανδρούπολη, θα είναι το Υπουργείο Τουρισμού και η ΠΑΜΘ.

Δεδομένου ότι ο Δρόμος του Μεταξιού ιστορικά δεν υπήρξε απλώς ένα δίκτυο εμπορικών δρόμων που συνέδεαν την Κίνα με την Ευρώπη και την Ανατολή με τη Δύση για την προώθηση αποκλειστικά του πολύτιμου μεταξιού, αλλά ένας δίαυλος επικοινωνίας λαών και πολιτισμών, ένα δίκτυο χιλιάδων χιλιομέτρων διακίνησης ιδεών, επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σταθμό σε αυτόν τον δρόμο. Η γεωστρατηγική της θέση τής δίνει το προνόμιο να γίνει ο συνδετικός κρίκος στις χερσαίες και τις θαλάσσιες διαδρομές του μεταξιού.

Μία θέση στον επίσημο χάρτη διαδρομών του μεταξιού κατέκτησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ). Η ένταξη της ΠΑΜΘ στην επιχειρούμενη -εδώ και περίπου επτά χρόνια- αναβίωση και ανάπτυξη μέσω του βιώσιμου τουρισμού μίας σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι οι δυτικοί δρόμοι του μεταξιού, έρχεται ως φυσική συνέχεια του επενδυτικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια η Κίνα για την Ελλάδα, αλλά και της εκφρασμένης στόχευσης ενίσχυσης των ελληνοκινεζικών σχέσεων μέσα από την αναβίωση του "Δρόμου του Μεταξιού".

Με το όραμα της διάνοιξης νέων διόδων συνεργασίας στη λογική της εξωστρέφειας, η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, αλλά κυρίως το Υπουργείο Τουρισμού, διεκδίκησε και πέτυχε την επιλογή της για τη διοργάνωση μίας εκδήλωσης παγκοσμίου ενδιαφέροντος, που έρχεται να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία, ώστε προβάλλοντας τα ιδιαίτερα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της να επωφεληθεί με την προσέλκυση τουριστικών ρευμάτων, συμμετέχοντας σε ένα παγκόσμιο δίκτυο προβολής.

Να σημειωθεί πως σε απόσταση μόλις 65 χιλιομέτρων βόρεια της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται το Σουφλί, η "Πόλη του Μεταξιού", η κατεξοχήν εμβληματική περιοχή επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων μεταξιού από τον 19ο αιώνα. Σήμερα η σηροτροφία στην περιοχή έχει ατονήσει, το μοναδικό αναπηνιστήριο δεν λειτουργεί, ωστόσο τα παραδοσιακά κουκουλόσπιτα, τα μνημεία και τα μουσεία της πόλης στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες της πλούσιας παράδοσης της περιοχής στη μεταξουργία, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν κινητήρια δύναμη για τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία που συνεχίζουν με μικρά αλλά σταθερά βήματα τις προσπάθειες αναβίωσης της πολύτιμης παραγωγής και αξιοποίησής της στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας.