Κλασικό άρωμα Θεσσαλονίκης

4042 Επισκέψεις στο άρθρο

Στην οδό Φράγκων, πας στο μικρό στενό Τύπου και βρίσκεις το παμπάλαιο αυθεντικό αρωματοπωλείο της όμορφης Θεσσαλονίκης με τα αρώματά του να σου διαπερνούν τα ρουθούνια.

 
Ο κ. Βασίλης Βασιλειάδης είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία αρωματοποιός της Θεσσαλονίκης. Είναι 92, αλλά βρίσκεται καθημερινά στο κατάστημα και σε συμβουλεύει για τα αρώματα που σου κάνουν περισσότερο κλικ. Χιλιάδες μπουκαλάκια και μυρωδιές σου φτιάχνουν την διάθεση. 

Η οικογένειά του άνοιξε τον δρόμο στην παρασκευή αρωμάτων στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας και ο αδερφός του κ. Βασίλη ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη και έφτιαχναν αρώματα.  «Κολονιατζίδες»,συνήθιζαν να τους λένε εκείνα τα χρόνια  στην Πόλη. Με δυο υλικά είχαν ξεκινήσει στην αρχή. Το «πατσουλί» ένα άρωμα -βαρύ και ιδιαίτερα έντονο- το οποίο το αναμείγνυαν με λεμόνι και έφτιαχναν τις πρώτες κολώνιες.

«Ο πατέρας μου και ο αδερφός του φύγανε κρυφά από την Πόλη. Ο πατέρας μου έφυγε με ένα εμπορικό πλοίο της Ιταλίας. Είχε βγει ο Ιταλός ναύτης, που ήταν μάγειρας, για να πάρει κρέας και ο πατέρας μου έβαλε τα ρούχα του και μπήκε στο πλοίο με προορισμό την Ιταλία, από εκεί πήγε στην Αθήνα και μετά έφτασε στη Θεσσαλονίκη». 

Το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη
Ανοιξε το 1922 στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Αριστοτέλους, κάτω, -από το σημείο που βρίσκεται σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο- το οποίο έκτοτε δουλεύει ασταμάτητα ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Όλα τα αρώματα τελειοποιούνται στη Θεσσαλονίκη στη βιοτεχνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία μεταφέρθηκε από τον αρχικό χώρο της στη Στοά Χορτιάτη, επί της Εγνατίας. Στην οδό Τύπου, το σημερινό κατάστημα βρίσκεται από το 1954.


Οπότε, αν πάτε για εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, ανακαλύψτε την οδό Τύπου από τα μεθυστικά αρώματα του κ. Βασίλη.