Η βόλτα πάνω στα άλογα έχει πάρει δρόμο για το βουνό

Η θέα από τη μικρή λίμνη πάνω από το μοναστήρι

Ο ποταμός Στρυμόνας και τα νεροβούβαλα

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι

Κατακόκκινες κερασιές γύρω από τη μικρή λιμνούλα

Οι βάρκες στην Κερκίνη περιμένουν τους επισκέπτες τους

Ο Βίκτωρας ο κροκόδειλος, στο ενυδρείο της Βυρώνειας

Βαρκάδα και ιππασία με ένα 20άρικο

17672 Επισκέψεις στο άρθρο

Ενυδρείο με κροκόδειλους και γέφυρα με νεροβούβαλα. Η γυναικεία εκδοχή του Αγίου Όρους και πικνίκ στην απίθανη μικρή λιμνούλα. Βαρκάδα και ιππασία με ένα 20άρικο. Κι όλα αυτά, μία ώρα από το χάος της Θεσσαλονίκης! Είσαι;

 
Φεύγεις από το χάος της Θεσσαλονίκης και σε μία ώρα βρίσκεις την απόλυτη χαλάρωση που σου προσφέρει το τοπίο της λίμνης Κερκίνης. Μπορείς να το κάνεις ακόμα μονοήμερο, αν δε θες να χαλάσεις πολλά λεφτά! Στα έξοδά σου βάλε Και περίπου ένα 20άρικο που θα σου κοστίσει η βαρκάδα (7.50 ευρώ/άτομο) και η ιππασία στη λίμνη (15 ευρώ/άτομο). Για να κάνεις τη διαφορά από τα καθιερωμένα, θα κατευθυνθείς βόρεια για να φτάσεις στο Ακριτοχώρι και στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, κάτι σαν το Αγιο Όρος, αλλά για… γυναίκες! Θα συνεχίσεις για τη Βυρώνεια και το σπουδαίο ενυδρείο-ερπετάριο, θα φτάσεις στη γέφυρα του Στρυμόνα να δεις τα νεροβούβαλα και θα πας προς Μεγαλοχώρι για το Δέλτα του ποταμού και τον φανταστικό –αλλά δύσκολο- χωματόδρομο περιμετρικά της λίμνης, που θα σε φέρει το Λιμνοχώρι, όπου και θα πάρεις το δρόμο της επιστροφής.
 
Στη Βυρώνεια για τον Βύρωνα τον κροκόδειλο
Η Βυρώνεια είναι το δεύτερο χωριό όπου θα πρέπει σίγουρα να κάνεις στάση κατά τη διάρκεια της εκδρομής, καθώς στο Δημοτικό Ενυδρείο της θα βρεις κάτι παραπάνω από ό,τι γνώριζες μέχρι στιγμής. Ο κροκόδειλος με το όνομα «Βύρωνας» με μήκος 1,80 μέτρα «σουλατσάρει» ανενόχλητος μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή ενυδρεία και μπορείς να τον δεις από απόσταση μισού μέτρου! Το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας (το δεύτερο σε όλη την Ελλάδα μετά το αντίστοιχο της Ρόδου) είναι ενυδρείο γλυκού νερού και στεγάζεται σε παλιές αποθήκες του ΟΣΕ, δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Στο Αγιο Όρος των γυναικών και μετά πικνίκ
 Πριν τη Βυρώνεια, θα βρεις το Ακριτοχώρι και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, ένα μοναστήρι που αξίζει να επισκεφθείς, καθώς η αισθητική του προσομοιάζει σε αυτή του Αγίου Όρους. Η διαφορά του είναι ότι σε αυτό το μοναστήρι επιτρέπονται μόνο γυναίκες, καθιστώντας το έτσι σαν «αντίπαλον δέος» της μεγαλύτερης μοναστικής κοινότητας της Ελλάδας. Το μοναστήρι τηρεί το αγιορείτικο λατρευτικό τυπικό, χωρίς να κλείνει την πόρτα στη χαρά της ζωής, πράγμα που αποτυπώνεται στα χαμόγελα των επισκεπτριών του. Την κατανυκτική ατμόσφαιρα του μοναστηριού θα ακολουθήσει η ψυχική ανάταση που θα σου προσφέρει το τοπίο στη μικρή τεχνητή λιμνούλα με τις κερασιές που βρίσκεται μόλις 5 λεπτά μακριά με το αυτοκίνητο. Τα κιόσκια που έχουν στηθεί εκεί είναι ιδανικά για να κάνεις ένα υπέροχο υπαίθριο πικνίκ με απίστευτη θέα στην Κερκίνη!

Βαρκάδα και ιππασία με ένα 20άρικο
Η εκδρομή σου σε μια λίμνη δε μπορεί να μην περιλαμβάνει βαρκάδα! Πράγματι, η βαρκάδα στην Κερκίνη είναι κάτι που επιβάλλεται να κάνεις, για την ηρεμία και τη χαλάρωση που προσφέρει το νερό. Σημείωσε ότι, αν είσαι με μεγάλη παρέα, μπορείτε να νοικιάσετε ολόκληρη τη βάρκα (40 ευρώ) και να κάνετε incognito τη δική σας μίνι κρουαζιέρα στη λίμνη. Διαφορετικά, το κόστος της βόλτας είναι 7.50 ευρώ το άτομο. Οι εναλλακτικές δραστηριότητες, πάντως, δεν θα τελειώσουν εδώ, αφού θα συνεχίσεις με ιππασία δίπλα στη λίμνη με κάποιο από τα πανέμορφα άλογα που διαθέτουν οι ντόπιοι. Η βόλτα σου μπορεί να είναι απλά γύρω από τη λίμνη ή να συνεχίζεις τη διαδρομή μέχρι ψηλά στο βουνό για να δεις την απαράμιλλη θέα, ιππεύοντας συνολικά για 2 ώρες.

Στο χωματόδρομο δίπλα στη λίμνη
Φεύγοντας, κι αφού έχεις πάρει μια γερή δόση… wildlife, θα πάρεις το δρόμο για τη γέφυρα του Στρυμόνα, όπου θα δεις τα νεροβούβαλα να βόσκουν στις όχθες του ποταμού, δημιουργώντας ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο. Η θέα, διασχίζοντας τη γέφυρα, είναι άκρως εντυπωσιακή. Ο δρόμο θα σε φέρει στο Μεγαλοχώρι, όπου θα πρέπει να αποφασίσεις αν θα αντέξεις μισή ώρα σκληρού χωματόδρομου δίπλα στη λίμνη. Η διαδρομή αξίζει και με το παραπάνω αφού, καθώς οι πελεκάνοι και νανόχηνες που «κάνουν πάρτι», ειδικά αυτή την εποχή, φτιάχνουν εικόνες που θα θυμάσαι για καιρό. Προτείνουμε να αφήσεις το χωματόδρομο λίγο έξω από το Λιμνοχώρι, καθώς η ώρα θα έχει πια περάσει και πιθανώς να έχεις κουραστεί.

Η επιστροφή σου στη Θεσσαλονίκη θα είναι γεμάτη από παράξενες εικόνες, που δε θα πιστεύεις ότι τις είδες. Κι όμως, θα έχει περάσει μόλις μία μέρα! Λοιπόν, τι λες; Θα την κάνεις τη βόλτα;