Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που φιλοξενεί την καρδιά του Δεληγιάννη

Τα Λαγκάδια «κρέμονται» στην πλαγιά του βουνού

Ακόμα και τα μαγαζιά είναι πέτρινα στα Λαγκάδια

Πέτρινα γεφυράκια και πελεκητές καμάρες κατακλύζουν το χωριό

Η λίμνη του Λάδωνα αποτελεί έναν ανεπανάληπτο υδάτινο παράδεισο

Λαγκάδια: Tο «κρεμαστό» χωριό

11850 Επισκέψεις στο άρθρο

Βρες το φιδογυριστό δρόμο που οδηγεί στα Λαγκάδια, με τις εντυπωσιακές κατασκευές από τεχνίτες μερακλήδες. Κάνε rafting και δες τώρα μια άλλη όψη της Αρκαδίας μέσα από off road διαδρομές.

 
Οι μάστορες από τα Λαγκάδια της Αρκαδίας είναι γνωστοί σε όλη την Ελλάδα για τα δημιουργήματά τους. Η τοπική αρχιτεκτονική που θα συναντήσεις στο χωριό σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει.

Ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και πελεκητές καμάρες
Ο φιδογυριστός δρόμος ακολουθεί τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς του τοπίου και οδηγεί στην καρδιά του πετρόκτιστου χωριού, που στόλισαν με τα έργα τους οι περίφημοι Λαγκαδινοί χτίστες, αρχιτέκτονες και μάστορες της πέτρας. Αντιλαμβάνεται κανείς πως, εκείνοι που έφτιαξαν σε όλη την Ελλάδα τα υπέροχα αρχιτεκτονήματά τους έχουν δημιουργήσει ένα χωριό – κόσμημα. Εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά, τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι της περιοχής αφήνουν μαγεμένο τον επισκέπτη.
 
Θέα μέχρι τη Ζάκυνθο και η καρδιά του Δεληγιάννη!
Ο κεντρικός δρόμος διασχίζει τα Λαγκάδια σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, τα κτίρια όμως απλώνονται αριστερά και δεξιά του δρόμου, από το υψόμετρο των 500 μέτρων στον κάτω μαχαλά έως τα 1000 μέτρα στον πάνω μαχαλά. Έτσι, το χωριό απλώνεται αμφιθεατρικά, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Στον κεντρικό δρόμο δεσπόζει ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που χτίστηκε το 1805 και κοσμείται από ένα θαυμάσιο πέτρινο καμπαναριό με ρολόι. Μέσα στην εκκλησία φυλάσσεται και η καρδιά του Θεόδωρου Δεληγιάννη, ο οποίος διατέλεσε 5 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ κοντά στην πλατεία έχει στηθεί και ο ανδριάντας του. Στην ανατολική είσοδο του χωριού (όπως ερχόμαστε από Βυτίνα) θα βρούμε και το μνημείο του Λαγκαδιανού κτίστη – φόρο τιμής στους τεχνίτες του χωριού. Μην παραλείψετε να κάτσετε στην κεντρική πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια, που είναι γεμάτη ζωή και πλαισιώνεται από ξενοδοχεία, καφενεία, εστιατόρια και μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα. Τέλος, φτάστε μέχρι το εκκλησάκι της Παναγίας του Γούναρη (1862) στον πάνω μαχαλά, από όπου, σύμφωνα με τους ντόπιους, λόγω του υψόμετρου και της καθαρής ατμόσφαιρας, η θέα φτάνει μέχρι τη Ζάκυνθο!
 
Κάντε rafting στο ποτάμι ανάμεσα στα βουνά
Ο υδάτινος παράδεισος της λίμνης του Λάδωνα κυριαρχεί με πολλές δραστηριότητες και σπορ, ενώ όλη η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία, ορειβασία, διαδρομές και 4x4. Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας στο rafting σε μια καταπράσινη διαδρομή 1,5 ώρας στον ποταμό Λάδωνα. Είναι εύκολη και ιδανική για αρχάριους. Ακόμη, επιδοθείτε σε kayak, mountain bike, ιππασία, βόλτες με γουρούνες στο δάσος, ski, πεζοπορία και πολλές ακόμα δραστηριότητες. Οργανωμένες σχολές και εταιρείες εναλλακτικούς τουρισμού λειτουργούν σε πολλά μέρη του νομού.
 
Off road διαδρομές ανάμεσα στα έλατα
Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από τα Λαγκάδια, συνεχίζει προς Δημητσάνα και Στεμνίτσα, διασχίζει το Δάσος του Μαινάλου και μετά από ένα πέρασμα από τα χωριά Ελάτη και Πυργάκι καταλήγει και πάλι στα Λαγκάδια. Πρόκειται για μια ιδιαίτερης αισθητικής αξίας διαδρομή με ορεινούς, παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Επισκεφτείτε το μουσείο υδροκίνησης στη Δημητσάνα και το λαογραφικό μουσείο της Στεμνίτσας. Σταματήστε στο ξυλουργικό εργαστήριο στην Ελάτη κι έπειτα καθίστε για φαγητό σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια του χωριού. Η συνολική απόσταση δεν ξεπερνά τα 65 χλμ. και ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να την πραγματοποιήσετε είναι περίπου 60 λεπτά.
 
Έχετε συναντήσει κι αλλού στην Ελλάδα τόσο όμορφα, πέτρινα χωριά; Προτιμάτε  τα Λαγκάδια της Ορεινής Αρκαδία ή τα Ζαγοροχώρια;