Πηγή φώτο: onparnassos.gr

Πηγή φώτο: sportsmag.gr

Πηγή φώτο: parnassosski.gr

Πηγή φώτο: amfiklia.gr

O νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης

23695 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης κρύβεται στην Ελλάδα!

Ο Παρνασσός δεν κρύβει μόνο τις ομορφιές της Αράχωβας, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα καταπράσινα σημεία. Μέσα του κρύβει κι ένα εκπληκτικό σπηλαιοβάραθρο με τον νοτιότερο ευρωπαϊκό παγετώνα.

Μεταξύ Αράχωβας και χιονοδρομικού κέντρου
Στη διαδρομή από την Αράχωβα προς το χιονοδρομικό κέντρο υπάρχει ένα σημείο που δε φαίνεται με το μάτι αλλά είναι ίσως ένα από τα πιο ξεχωριστά της περιοχής. Σε υψόμετρο 1260 μέτρων στη θέση Επτάστομο υπάρχει ένας παγετώνας που συγκλονίζει.

0-2 βαθμοί Κελσίου Χειμώνα - Καλοκαίρι
Το σπηλαιοβάραθρο του Παρνασσού δεν καταλαβαίνει από εποχές και οι θερμοκρασίες του, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι, δεν ξεπερνούν ποτέ τους 0 βαθμούς κελσίου. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να κρατήσει διαρκώς τον παγετώνα στη βάση του βαράθρου.

Επικίνδυνη κατάβαση, απίστευτη ομορφιά
Η είσοδος στο σπήλαιο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και πραγματοποιείται μόνο από άτομα που έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς αλλά και σπηλαιολόγους. Παρόλα αυτά οι φωτογραφίες από από το Επτάστομο προδίδουν μία μοναδική ομορφιά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καταρράκτες αλλά και λίμνη.

Η ανάσα της σπηλιάς και τα 7 στόμια
Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της επίσκεψης στο βάραθρο είναι ένας ήχος που ακούγεται άνα διαστήματα και μοιάζει με την «ανάσα της σπηλιάς». Τον φαντασμαγορικό αυτό θόρυβο προκαλεί ο αέρας που εισέρχεται στο βάραθρο από τα 7 στόμιά του που βάφτισαν και όλο το εκπληκτικό αυτό φυσικό σημείο.