Μοναδικό φαινόμενο σε ελληνικό σπήλαιο

5369 Επισκέψεις στο άρθρο

Φυσικό φαινόμενο μοναδικό στον κόσμο «φιλοξενεί» ένα ελληνικό σπήλαιο.

Εξερευνήστε λοιπόν το εντυπωσιακό σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά Αχαΐας και την ευρύτερη περιοχή.

Ένα σπήλαιο με 13 διαδοχικές λίμνες
Είναι ένα σπήλαιο, το οποίο έχει την παγκόσμια αποκλειστικότητα να φιλοξενεί στα σπλάχνα του 13 ολόκληρες αλλεπάλληλες και κλιμακωτές λίμνες πού εκτείνονται σε 3 ορόφους .Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα και ο επισκέπτης μπαίνει από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατευθείαν στο δεύτερο όροφο. Όπως είναι λογικό οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση και θαυμασμό.


 
Παραδόθηκε στο κοινό το 1990
Το οριζόντιο τμήμα του σπηλαίου που δεν είχε κάποια λίμνη ήταν γνωστό από πολύ παλιά αλλά το σπήλαιο πρωτοεξερευνήθηκε το 1964 από κατοίκους της κοινότητας των Καστριών. Τα έργα ανάδειξης του πρώτου αξιοποιημένου τμήματος του Σπηλαίου των Καστριών ξεκίνησαν από τον ΕΟΤ το 1981  ενώ για το κοινό άνοιξε το 1990. Η πρόσβαση έγινε ακόμα πιο εύκολη με την διάνοιξη τεχνητής εισόδου.
 


Αλεξίπτωτο στον ουρανό της Αχαΐας
Το αλεξίπτωτο πλαγίας τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερους λάτρεις των extreme sports και δικαιολογημένα, καθώς προσφέρει μοναδικές εικόνες από τα βορειότερα σημεία ενός βουνού αλλά και την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας. Έτσι αν θελήσετε να απολαύσετε το αλεξίπτωτο πλαγιάς μη διστάσετε να επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής από όπου και πραγματοποιούνται οι απογειώσεις που έχουν ως προβλεπόμενη κατεύθυνση είτε την κοιλάδα των Λουσών και το Ηρώο, είτε τα Καλάβρυτα. Για πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές μπορείτε να απευθυνθείτε στην Λέσχη Αλεξιπτωτιστών Πάτρας.


 
Οι Μνήμες του 1821 και η Αγία Λαύρα
Μόλις 4 χιλ. από το κέντρο των Καλαβρύτων έχει «γραφτεί» ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της Ελληνικής ιστορίας. Στο δεσπόζοντα λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας υψώνεται το λαμπρότερο μνημείο του Έθνους. Η σύνθεση αποτελείται από τρεις ανδριάντες που σε συνδυασμό με τον καθαρό αέρα και την απέραντη θέα που προσφέρει το σημείο, προκαλεί δέος στου επισκέπτες. Σε 1 χιλ. Θα συναντήσετε και την ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας, τόπο πανελλήνιου προσκυνήματος όπου ακόμα φυλάσσεται το λάβαρο.