Μοναστήρι κτισμένο σε σπηλιά

12395 Επισκέψεις στο άρθρο

Ανακάλυψε που βρίσκεται το εντυπωσιακό μοναστήρι που είναι κτισμένο μέσα σε σπηλιά. Βρες ένα μέρος γεμάτο από όμορφα αρχοντικά και πύργους.

Φτάνοντας στο Λεωνίδιο θα αντικρίσεις μια όμορφη παραδοσιακή κωμόπολη με αρκετά καλοδιατηρημένα παλιά αρχοντόσπιτα που αν και περηφανεύεται για τις ναυτικές καταβολές της, κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα. Από τα διάφανα τοπία που αγκαλιάζει το Μυρτώο πέλαγος εξερευνήστε τα μαγικά ελατοδάση και τα δροσερά χωριά του Πάρνωνα.

Το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ελλάδας  είναι κτισμένο μέσα σε σπηλιά.
 Πήγαινε στο μοναστήρι του Αγιου Νικολάου Σίντζα. Φτιάχτηκε τον 14ο αιώνα μέσα σε μια σπηλιά στο κοίλωμα απότομης βραχώδους λοφοπλαγιάς. Μπες από την τοξευτή ξύλινη πόρτα και δες τη θέα προς τον κάμπο του Λεωνιδίου. Η σπάνια εικόνα του Αγίου Νικολάου χρονολογείται από το 1767 και το θέμα της είναι εξαιρετικά σπάνιο γιατί απεικονίζει την Κοίμηση του Αγίου.


Βόλτα σε ένα μέρος με τα πιο εντυπωσιακά αρχοντικά.
Στην είσοδο του Λεωνιδίου σε υποδέχεται η επιγραφή «Καούρ - Εκάνατε» που σημαίνει «Καλώς ήρθατε». Η βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια θα σου μείνει αξέχαστη. Δες τις παλιές κεραμοσκέπεστες κατοικίες, τις μπουκαμβίλιες και τους λευκούς μαντρότοιχους με τις σκούρες πόρτες που δημιουργούν χρωματική πανδαισία. Από τα παλιότερα κτήρια του Λεωνιδίου είναι οι πύργοι Τσικαλιώτη και Χατζηρούδη, τα αρχοντικά Πολύτιμου και Κατσικογιάννη. Συνολικά υπάρχουν περίπου 120 με νεοκλασικές επιρροές, χτισμένα τον 19ο αι. από Μοραΐτες, αλλά και Ιταλούς μαστόρους. Στο εντυπωσιακό καστρόσπιτο του Τσικαλιώτη (1808) πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής, κεραμικών και φωτογραφίας.


Στην παραλία του Λάκκου θα βρεις μία υπέροχη παραλία για να βουτήξεις, όσο προλαβαίνεις ακόμη.
Πήγαινε στο λιμάνι της Πλάκας, στην αγκαλιά του μόλου και δες τη μικρή αμμουδερή παραλία. Πίσω από την προβλήτα, εκεί όπου δένουν τα ιστιοφόρα, εμφανίζεται ένα απλωτό ακρογιάλι που ξετυλίγεται για 2-3 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή ως το χωριό Λάκκος. Σε μερικά σημεία υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και διαυγή. Η παραλία λόγω του μήκους της δύσκολα γνωρίζει τον κορεσμό.

Πήγαινε  για θαλασσινά  στο ψαροχώρι της Σαμπατικής
Το λιμανάκι της Σαμπατικής θα σου μαγνητίσει το βλέμμα. Αν και έχει πολύ λίγα σπίτια τα πλείστα είναι κτισμένα στο μυχό του κόλπου κατά μήκος της ακτής. Δες στη μια του άκρη το λιμανάκι που δένουν τα καΐκια και από την άλλη ένα-δύο ταβερνάκια δίπλα στο κύμα.  Μπορείς να διανυκτερεύσεις σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την ίδια ή την επόμενη μέρα να βουτήξεις στην πεντακάθαρη θάλασσα!