Μοναστήρι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα στο βουνό!

16340 Επισκέψεις στο άρθρο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου, χτισμένη στο κοίλωμα κατακόρυφου βράχου, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Στέγη του είναι ο συμπαγής βράχος που έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο.

Η μονή Κηπίνας βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες και είναι κτισμένη σε μία βραχώδη απότομη πλαγιά, που υψώνεται πάνω από τον ποταμό Καλαρρυτιώτικο. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται από ένα μικρό μονοπάτι, λαξευμένο στο βράχο και συνεχίζει με ξύλινη γέφυρα, που οδηγεί στα προσκτίσματα της μονής
 
Ξεκινήστε από τα Πράμαντα με κατεύθυνση τη Μονή Κηπίνας. Θα απολαύσετε σίγουρα τη διαδρομή μέχρι εκεί, καθώς αυτά τα μέρη της Ηπείρου προσφέρουν μοναδικά σκηνικά όλες τις εποχές του χρόνου. Λίγο πριν φτάσετε στο μοναστήρι, θα συναντήσετε ένα καφενείο που αποτελεί υποχρεωτικά την πρώτη στάση της εκδρομής σας, καθώς από εκεί θα πάρετε το κλειδί για το μοναστήρι. Φτάνοντας εκεί, σας εγγυόμαστε ότι θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό.
 
Η επιβλητική ομορφιά των γύρω βουνών και το σημείο που είναι χτισμένο το μοναστήρι απλά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Είναι φωλιασμένο κυριολεκτικά μέσα στο βουνό και η ανάβαση από το χαραγμένο στα βράχια μονοπάτι που καταλήγει στην ξύλινη γέφυρα στην είσοδο της μονής είναι μια εμπειρία πραγματικά μοναδική. Ακόμη και σήμερα διακρίνεται ο ξύλινος μοχλός που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί και οι κάτοικοι των γύρω χωριών όταν κατέφευγαν στο μοναστήρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο μοχλός αυτός σήκωνε το γεφυράκι και προστάτευε το μοναστήρι από ανεπιθύμητους εισβολείς.
 
Μέσα στη μονή μια μυστική πόρτα οδηγεί σε κρύπτη, μια μεγάλη σπηλιά, μήκους 240 μέτρων, η οποία την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της εθνικής αντίστασης αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων και των αντιστασιακών. Όταν αυτή σηκώνεται δημιουργεί κενό 4 μέτρων στο γκρεμό, προφυλάσσοντας το μοναστήρι.
 
Μπορείτε να θαυμάσετε τις αγιογραφίες και να περιηγηθείτε στα κελιά των μοναχών και σίγουρα θα σας κυριεύσει αίσθημα κατάνυξης και συγκίνησης. Πίσω από το ναό υπάρχει μια εντυπωσιακή σπηλιά μήκους 270 μέτρων, ενώ η επικοινωνία με το μονοπάτι που φτάνει από το πλάι, γίνεται με μια εκπληκτική κρεμαστή γέφυρα! Μην το χάσετε!!!
 
Φεύγοντας μην ξεχάσετε να σβήσετε τα κεράκια και φυσικά να επιστρέψετε το κλειδί στο καφενείο- εάν δε σας προλάβουν στο μοναστήρι οι επόμενοι επισκέπτες.

Συνεχίστε τη διαδρομή για το χωριό Καλαρρύτες, το οποίο έχει λιγοστούς κατοίκους και τα έντονα σημάδια εγκατάλειψης σου προκαλούν μία γλυκιά νοσταλγική διάθεση και σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Είναι χτισμένο στο χείλος μιας απότομης χαράδρας και διατηρεί αναλλοίωτη την ηπειρωτική παράδοση με τα πετρόκτιστα σπίτια και τις στέγες από σχιστόλιθο.

Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια, επισκεφτείτε το μοναδικό παντοπωλείο με παραδοσιακά προϊόντα και εντοπίστε τα λιγοστά καφενεία για ένα τσίπουρο και έναν μεζέ- τον χειμώνα θα είναι πιο εύκολο καθώς είναι ελάχιστες οι καμινάδες που βγάζουν καπνό μέσα στο χωριό.