Υπόγεια ομορφιά

    Σπήλαια Δυρού, φυσικό θαύμα

    132756 Επισκέψεις στο άρθρο

    Τριάντα πέντε χιλιόμετρα δυτικά του Γυθείου κουρνιάζει η πανέμορφη βοτσαλιά του Δυρού και στα έγκατα της γης ένα από τα πιο όμορφα λιμναία σπήλαια της Ευρώπης! Στο σπήλαιο του Δυρού η φύση με την υπομονή εκατομμυρίων χρόνων, δημιουργεί σαν ύστατος καλλιτέχνης αριστουργήματα ανεπανάληπτης ομορφιάς.
    Πρόκειται για έναν υπόγειο ποταμό, ο οποίος αναπτύσσεται σε δύο κύριους παράλληλους διαδρόμους με αρκετούς δευτερεύοντες. Η εξερεύνηση του σπηλαίου ξεκίνησε στο 1949 από το ζεύγος των σπηλαιολόγων Ιωάννη και ¶ννας Πετροχείλου, της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο που πρέπει ο καθένας να δει. Η περιήγηση με τις βάρκες στους αξιοποιημένους θαλάμους του είναι μια συναρπαστική εμπειρία.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    • Ευάγγελος

      Πολύ ωραίο το άρθρο, αλλά μ' ένα μικρό λαθάκι, σχετικά με το Ακρωτήριο Ταίναρο, που χαρακτηρίζεται, ώς το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Κι εγώ που πίστευα, οτι το νοτιότερο σημείο, ήταν η Γαύδος. Εκτός κι αν η Γαύδος, μαζί με την Κρήτη, έχουν αυτονομηθεί, κι ανήκουν αλλού.

        2