Νύμφη όμορφη & ιστορική

4067 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο νομός Καβάλας κρύβει τόπους και ιστορίες που μας ταξιδεύουν στο χρόνο και την παράδοση και μας χαρίζουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις.

 
Καβάλα: Η γαλάζια πολιτεία…
Πόλη χιλιοτραγουδισμένη, ταξιδεμένη στο χρόνο, φορτωμένη με ιστορία, γεμάτη χάρες και απαράμιλλες ομορφιές. Με εύκολη πρόσβαση από τη στεριά, με διεθνές αεροδρόμιο που τη συνδέει καθημερινά με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη και με θαλασσινή συγκοινωνία με τη Θάσο κι ακόμη με Σαμοθράκη, Λήμνο, Μυτιλήνη… Με ωραία ξενοδοχεία σε πανέμορφες τοποθεσίες… Με χαρακτηριστικές γωνιές και με ένα απαράμιλλο στεφάνι στο κεφάλι της: Το Κάστρο, στην παραδοσιακή συνοικία της Παναγίας, από όπου ξανοίγεται μπροστά στον επισκέπτη η Θάσος, η Σαμοθράκη, ο Αθως, το Αιγαίο… Εκεί το Ιμαρέτ, το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή, ο μεγάλος Φάρος… Απέναντί της η Θάσος, μοναδικά ωραίο νησί στο Βόρειο Αιγαίο, καλεί για τη δική της περιπέτεια. Στο κέντρο της διατηρημένα νεοκλασικά κτίρια και καπναποθήκες που λειτουργούν σήμερα σαν εμπορικά κέντρα και στέκια πολιτισμού. Στο κεντρικό λιμάνι, γραφικές εικόνες με τα ψαροκάικα. Ψαροταβέρνες με φρεσκότατα ψάρια και νοστιμότατους μεζέδες στο κεντρικό λιμάνι και στο μικρό λιμάνι των Παλιών Σφαγείων… Πάνω από όλα πόλη φιλόξενη με ανοιχτόκαρδους και ευγενικούς κατοίκους.
 
Παραδοσιακοί οικισμοί
Στο Νομό της Καβάλας βρίσκει κανείς σε πολλούς οικισμούς κομμάτια ατόφια από την αρχιτεκτονική του παρελθόντος, με τα χαρακτηριστικά της ντόπιας μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Στην πόλη της Καβάλας, ο συνοικισμός της Παναγίας είναι ένα ζωντανό μνημείο παραδοσιακών κτισμάτων. Αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός συναντιέται στην Ελευθερούπολη, όπως και στα χωριά του Παγγαίου Νικήσιανη, Μεσορόπη, Μουσθένη, Παλαιοχώρι, ενώ ο Πλατανότοπος, το Ποδοχώρι, οι Ελευθερές και το Μυρτόφυτο στο Σύμβολο, η Παλιά Καβάλα, η Λεκάνη, Κεχρόκαμπος και οι Κορυφές στα όρη της Λεκάνης.
 
Επιλεγμένη σημεία φυσικής ομορφιάς
Σύνθεση με χρώματα του βουνού και αντανακλάσεις της θάλασσας. Εκδρομές που συνδυάζουν ξεκούραση, περιπέτεια και δράση. Στο Παγγαίο θα βρείτε οργανωμένη πίστα για σκι και παιχνίδια στο χιόνι. Διαδρομές με 4x4 στους δασικούς δρόμους και μονοπάτια για πεζοπορία. Στάση στους εγκαταλειμμένους οικισμούς, στα μοναστήρια και στο Δασικό χωριό όπου θα βρείτε δωμάτια, καφέ και φαγητό. Στα χωριά του Παγγαίου υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπιο τσίπουρο και μοναδική κουζίνα. Στην ορεινή Λεκάνη η φύση αποκαλύπτεται στις διαδρομές γύρω από τη Λεκάνη, όπου θα συναντήσετε τοξωτά γεφύρια και ευκαιρίες για εκτός δρόμου διαδρομές με 4x4. Σε μικρή απόσταση σας περιμένει ο Νέστος με τα στενά και τη μαγεία του. Υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες στο Κεχρόκαμπο, ενώ θα βρείτε θαυμάσιες ταβέρνες με ντόπια κουζίνα. Φεύγοντας, μην ξεχάστε να προμηθευτείτε αγνά προϊόντα, χυλοπίτες, τραχανά και τσίπουρο.
 

Tags: ΚΑΒΑΛΑ