Τραγαία, Παναγία Δροσιανή (Φωτογραφία Γιώργος Δέτσης)

Τραγαία, Παναγία Δροσιανή (Φωτογραφία Γιώργος Δέτσης)

Ο Μυστράς των Κυκλάδων βρίσκεται στη Νάξο!

14212 Επισκέψεις στο άρθρο

Είσαι από εκείνους που από Νάξο ξέρουν μόνο την… Πορτάρα; Δες τον Μυστρά των Κυκλάδων, μάθε kite surf στη Μικρή Βίγλα, δοκίμασε κολοκυθοπαστίτσα στην Απείρανθο, κολύμπησε στην Πλάκα με τους αμμόλοφους και μάθε τι σημαίνει διακοπές!

Πατήστε εδώ  και κάντε like στο Auto Τρίτη Touring στο Facebook και δείτε πρώτοι κάθε άρθρο της σελίδας μας

Κοινοποίησέ το »


Στον «Μυστρά των Κυκλάδων»
Το ορεινό χωριό Χαλκί η Χαλκείο απλώνεται στην καρδιά της εύφορης κοιλάδας της Τραγαίας που έχει χαρακτηριστεί ως «Μικρός Μυστράς των Κυκλάδων» από τις άφθονες βυζαντινές εκκλησιές που βρίσκονται διάσπαρτες στις εξοχές.  Μέσα στον απέραντο ελαιώνα βρίσκονται περίπου 30 σημαντικές βυζαντινές εκκλησιές με σπάνιες τοιχογραφίες, επιγραφές και γλυπτά. Μερικές από αυτές είναι η Παναγία Δροσιανή, ο Αγιος Γεώργιος Διασορίτης και η Παναγία Δαμιώτισσα. Τα αξιοθέατα του χωριού, πάντως, εκτός από τη σημαντική εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρονης που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1052, περιλαμβάνουν τον επιβλητικό πύργο Μπαρότσι του 17ου αιώνα και το όμορφο αρχοντικό που στεγάζει την ιστορική ποτοποιεία Βαλληνδρά, δημιουργό του περίφημου κίτρου της Νάξου.
 
Μάθε kite surf στη Μικρή Βίγλα και δες τον ουρανό να γεμίζει με χρώματα
Το νότιο τμήμα της παραλίας της Πλάκας και τα ακρογιαλιά του Ορκού και της Μικρής Βίγλας που αναπτύσσονται στη συνέχεια είναι ιδανικά για windsurf και kitesurf χάρη σε ένα τοπικό φαινόμενο. Ο κάβος της Μικρής Βίγλας εμποδίζει τα μεγάλα κύματα, αφήνοντας όμως τον αέρα να φουσκώσει ανεμπόδιστα τα πανιά. Βαθύτερα, το «terrain» είναι για τους έμπειρους του αθλήματος αφού η θάλασσα αφρίζει επικίνδυνα και η αδρεναλίνη «κτυπάει κόκκινο». Υπάρχουν σχολές εκμάθησης και καταστήματα που νοικιάζουν εξοπλισμό. Από τη Μικρή Βίγλα ο δρόμος συνεχίζει για το Καστράκι και τις αμμουδιές Αλυκό, Ψιλή Αμμος, Πυργάκι, Αγιασσό. Η παραλία Αλυκό με αμμόλοφους και κέδρα θεωρείται από τις πιο ξεχωριστές των Κυκλάδων.
 
Στην Απείρανθο για τα μαρμάρινα καλντερίμια και την κολοκυθοπαστίτσα 
Η Απείρανθος είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων. Ενετικοί πύργοι, όμορφα παλιά διώροφα σπίτια, μαρμάρινα καλντερίμια με καμάρες, γραφικές πλατείες με καφενεία και η ποιητική διάθεση των Απεραθιτών, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που σπάνια συναντάται στον κυκλαδικό χώρο. Βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Εντύπωση προκαλούν τα πέτρινα σπίτια, αλλά και οι βενετσιάνικοι πύργου του Ζευγώλη και του Μπαρδάνη με εμφανή τα επιτοίχια λιοντάρια του Αγίου Μάρκου. Η Απείρανθος ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά της Νάξου και για τις τοπικές της συνταγές, οπότε μην χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις κολοκυθοπαστίτσα  ένα είδος ασκέπαστης πίτας στο τηγάνι με γλυκό κολοκύθι, αλεύρι, κρεμμύδια και καυτερές πιπεριές.
 
Στην Πλάκα με τα τροπικά χρώματα, τους αμμόλοφους και τα τιρκουάζ νερά
Η παραλία Πλάκα ήταν η αγαπημένη παραλία των hippies τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Σήμερα προσφέρεται για άλλου είδους συγκινήσεις, ενώ εξακολουθεί να παραμένει μία από τις ομορφότερες και δημοφιλέστερες παραλίες της Νάξου. Με απέραντη χρυσή αμμουδιά, πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά και θέα τα Γλαρονήσια και την Πάρο, η παραλία Πλάκα αποτελεί ουσιαστικά τη φυσική συνέχεια της Αγίας Αννας. Σήμα κατατεθέν της, οι αμμόλοφοι που σχηματίζονται στο πίσω μέρος της παραλίας, που μετά τον Αύγουστο με τα «κρινάκια», φαντάζουν ακόμα πιο εξωτικοί. Οργανωμένη με κατά διαστήματα με ομπρέλες και ξαπλώστρες, διαθέτει και φυσική σκιά από κέδρους που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα.
 

Tags: ΝΑΞΟΣ