Ο πιο όμορφος λόφος του Αιγαίου

5965 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο πιο όμορφος λόφος του Αιγαίου σε περιμένει να δεις την πανέμορφη Πορτάρα του και την υπέροχη θέα από το σημείο που βρίσκεται.

 
Απίστευτη θέα στην Πορτάρα Νάξου με το βλέμμα στη Δήλο
Πέρνα ένα δειλινό στην Πορτάρα Νάξου και θα χεις να θυμάσαι και να διηγείσαι την ομορφιά του για χρόνια. Η ξεχωριστή και υπέροχη Πορτάρα Νάξου με το υπέροχο ηλιοβασίλεμά της. Στην κορφή του λόφου δεσπόζει η Πορτάρα με τα τέσσερα μονοκόμματα μάρμαρα, ότι απόμεινε από τον ημιτελή ναό του Απόλλωνα, έργο του 530 π.Χ. Η Πορτάρα βλέπει προς τη Δήλο, το θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου, όπου υπήρχε ο περίφημος ναός του Δήλιου Απόλλωνα. Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ο έρημος ναός των «εθνικών» έγινε χριστιανική εκκλησία, ενώ κατά τη φραγκοκρατία μεγάλο μέρος των αρχαίων μαρμάρων χρησιμοποιήθηκε ως δομικό υλικό για την κατασκευή του κάστρου της Νάξου.
 
Στην Απείρανθο, ένα ορεινό χωριό φτιαγμένο από μάρμαρο
Η Απείρανθος είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων. Βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός (26 χλμ. από Χώρα). Εντύπωση προκαλούν τα πέτρινα επίχριστα σπίτια και τα στενά καλντερίμια με τα πέτρινα «βόλτα» . Ακόμη την προσοχή τραβούν οι βενετσιάνικοι πύργου του Ζευγώλη και του Μπαρδάνη (19ος αι) με εμφανή τα επιτοίχια λιοντάρια του Αγίου Μάρκου. Μην παραλείψετε εδώ να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό, γεωλογικό, φυσικής ιστορίας και το ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο.
 
Μουτσούνα και Ψιλή Αμμος μαγεύουν στη Νοτιοανατολική Νάξο
Από Απείρανθο ο δρόμος οδηγεί με άφθονες στροφές προς το λιμανάκι της Μουτσούνας (12 χλμ.) στη διάρκεια της διαδρομής θα απολαύσετε την αεροπορικών διαστάσεων θέα στις ανατολικές ακτές της Νάξου και στα Κουφονήσια. 
Η Μουτσούνα είναι το παλιό λιμάνι από όπου μεταφερόταν η σμυρίδα που εξορυσσόταν από τα κοντινά βουνά. Ακόμα φαίνονται οι σκουριασμένοι πυλώνες και τα εναέρια βαγονέτα. Με σύντομη παράκαμψη πριν το χωριό (3 χλμ), θα βρεθείτε να κολυμπάτε στη βοτσαλιά Αζαλά. Όμως οι καλύτερες παραλίες βρίσκονται νότια της Μουτσούνας. Στα 3 χλμ. θα συναντήσετε τη μικρή Λιγαρίδια και αμέσως μετά την Ψιλή Αμμο, όνομα και πράγμα, όλο κέδρα και αμμόλοφους. Η ευχάριστη παραλιακή και ασφάλτινη διαδρομή καταλήγει στο απόμερο ψαροχώρι Πάνορμος.
 
Αδρεναλίνη «στα κόκκινα»  με kitesurf στον Ορκό και τη Mικρή Βίγλα
Το νότιο τμήμα της παραλίας της Πλάκας και τα ακρογιαλιά του Ορκού και της Μικρής Βίγλας που αναπτύσσονται στη συνέχεια χάριν σε ένα τοπικό φαινόμενο είναι ιδανικά για windsurf και kitesurf. Ο κάβος της Μικρής Βίγλας εμποδίζει τα μεγάλα κύματα, αφήνοντας όμως τον αέρα να φουσκώσει ανεμπόδιστα τα πανιά.
Βαθύτερα, το «terrain» είναι για τους έμπειρους του αθλήματος αφού η θάλασσα αφρίζει επικίνδυνα και η αδρεναλίνη «κτυπάει κόκκινο». Υπάρχουν σχολές εκμάθησης και καταστήματα που νοικιάζουν εξοπλισμό. Κατά μήκος της παραλία θα βρείτε πολλά μικρά συγκροτήματα νοικιαζόμενων δωματίων και bungalows. Από τη Μικρή Βίγλα ο δρόμος συνεχίζει για το Καστράκι και τις αμμουδιές Αλυκό, Ψιλή Αμμος, Πυργάκι, Αγιασσό. Η παραλία Αλυκό με αμμόλοφους και κέδρα θεωρείται από τις πιο ξεχωριστές των Κυκλάδων.
 

Tags: ΝΑΞΟΣ