Αϊ Γόρδης, η κοσμοπολίτικη παραλία

Λογγάς, η πιο εντυπωσιακή παραλία

Σούρουπο στο Παλιό Φρούριο

Οι top παραλίες!

8724 Επισκέψεις στο άρθρο

Έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα για το ξεχωριστό αυτό νησί του Ιονίου. Σίγουρα όμως η Κέρκυρα κρατά κρυφές ακόμα αρκετές από τις ομορφιές της και χρειάζεται διάθεση για εξερευνήσεις για να τη γνωρίσεις ολοκληρωτικά.

 

Καταξιωμένα διεθνώς, γνωστά καλοκαιρινά θέρετρα συνυπάρχουν με απόμερες παραλίες και ήσυχα ορεινά παραδοσιακά χωριά που βιώνουν το σήμερα με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Μόλις πατήσεις το πόδι σου στη στεριά, το πρώτο σημείο επαφής με τη «Χώρα των Φαιάκων» είναι η παλιά ενετική πόλη όπου χτυπά ακόμα ζωηρά η καρδιά της Κέρκυρας. Αν σχεδίασες να έρθεις μέχρι εδώ για να «ρίξεις άγκυρα», μάλλον έκανες λάθος επιλογή, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθείς στην πανέμορφη κερκυραίικη φύση που αυτή την εποχή φανερώνει τα μυστικά της και σε προσκαλεί να τη γνωρίσεις. Η Κέρκυρα είναι μεγάλο νησί, το δεύτερο σε έκταση στα Επτάνησα και είναι φυσικό, αν θέλεις να τα δεις όλα, να χάνεσαι… Έτσι, φρόνιμο θα ήταν να δώσεις κάποιες προτεραιότητες ξεκινώντας από τα πιο σημαντικά.

Τι θα δείτε
Έστω και λίγο από το χρόνο σου πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώσεις στην πρωτεύουσα. Θα περάσεις μια βόλτα από την Εσπιανάδα, τη φημισμένη πλατεία. Στη συνέχεια οπλίσου με υπομονή και ετοιμάσου για… ατέλειωτο ποδαρόδρομο. Το Νέο Φρούριο και μακρύτερα, πάνω από το παλιό λιμάνι, το Παλιό Φρούριο και τα οχυρωματικά έργα των Ενετών, καθώς εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα με την αρχιτεκτονική τους, αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα.
Το πασίγνωστο Σαν Τζιάκομο, το Μον Ρεπό, το ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, είναι μόνο λίγα από τα λαμπρά κτίρια που σε ταξιδεύουν στο χρόνο και την ιστορία. Μετά θα χαθείς στα στενά καντούνια της παλιάς πόλης. Όσο για τους «θαμώνες» των μουσείων, εδώ θα βρουν τον «παράδεισό» τους. Αρχαιολογικό, Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, Ασιατικής Τέχνης, Χριστιανικής Τέχνης, Αγωνιστών και Διονυσίου Σολωμού, όλα με θαυμάσια εκθέματα. Επιβάλλεται, βέβαια, και μια βόλτα στο πασίγνωστο Κανόνι για να τραβήξεις τη δική σου φωτογραφία από το διάσημο και πολυφωτογραφημένο Ποντικονήσι.

Οι καλύτερες παραλίες

Παλαιοκαστρίτσα: Ξεκινάμε από την πασίγνωστη Παλαιοκαστρίτσα, που απέχει μόλις 25 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Όχι ένας, αλλά πέντε κρυστάλλινοι όρμοι υποδέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Οι παραλίες με τα βράχια, τα πεύκα και τα βαθιά γαλάζια νερά κυριολεκτικά κλέβουν την παράσταση. Ακόμη και μέσα στην «τρέλα» του καλοκαιριού, όταν οι ακρογιαλιές ξεχειλίζουν από κόσμο, η μοναδική Παλαιοκαστρίτσα με την πολυσχιδή τοπιογραφία της μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, καθώς υπάρχουν δυνατότητες θαλάσσιων σπορ, ενοικιάσεως σκαφών και μαθημάτων κατάδυσης.

Αι Γόρδης: Μόλις 18 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας, απλώνει την τεράστια αγκαλιά της παραλία του Αϊ Γόρδη. Καλογραμμένη, ξανθιά αμμουδιά και πλαισιωμένη από κάθετα, απότομα βράχια θεωρείται από τις πιο καλές της Κέρκυρας. Οργανωμένη και εξαιρετικά πολύκοσμη (ακόμη και τον Σεπτέμβριο), έχει βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία.


Πέλεκας – Γλυφάδα: Εδώ τα πεύκα φτάνουν ως τη θάλασσα, ενώ υπάρχουν άφθονα ξενοδοχεία και η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Περίπου στο ίδιο μοτίβο και η παραλία του Κοντού Γιαλού με την ψιλή σαν ζάχαρη άμμο. Μοναδικό θεωρείται το ηλιοβασίλεμα στον Πέλεκα.


Έρμωνες: Η μικρή σε μέγεθος ακρογιαλιά με τα καθαρά, βαθιά και κρύα νερά οριοθετείται από κάθετα βράχια και εντυπωσιάζει. Αν τη βρεις πολύκοσμη, μη διαστάσεις να αναζητήσεις την παραλία της Μυρτιώτισσας, που απλώνεται λίγο νοτιότερα.


Δασιά – Ύψος: Η «κυανή ακτή» του Ιονίου. Χιλιόμετρα αμμουδιάς με δεκάδες πολυτελή ξενοδοχεία και άριστα οργανωμένα κάμπινγκ. Θαλάσσια σπορ (σκι, αλεξίπτωτο, jet ski, ομπρέλες, ξαπλώστρες και όλα τα συναφή).


Μπαρμπάτι: Προσεγγίζεται από Γλύφα. Βότσαλα και καταπράσινοι λόφοι, αρκετά ήσυχη, αν και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει όλο και αυξανόμενη κίνηση.


Αχαράβη – Ρόδα: 8+8=16 χλμ. αμμουδιάς! Η μεγαλύτερη παραλία της Κέρκυρας. Χοντρή άμμος, σε κάποια σημεία –μπροστά από τα ξενοδοχεία- μαζεύει αρκετό κόσμο. Σαφώς πιο ήσυχα είναι προς την πλευρά του Αλμυρού.


Σιδάρι: Από τα πιο ιδιόμορφα τοπία του Ιονίου. Μικροί όρμοι, ψιλή άμμος, λευκά σμιλεμένα βράχια. Πολυκοσμία από Μάιο μέχρι Οκτώβρη.


Δράστης – Λογγάς: Η κρυφή γοητεία της βόρειας Κέρκυρας. Το πιο παράξενο ακρωτήρι μπερδεύει τα λευκά βράχια με το γαλάζιο του Ιονίου. Ανακαλύψτε το! Λίγο πιο νότια και δυτικά ξεχωρίζει η γκρεμισμένη παραλία Λογγάς, που προσεγγίζεται από το χωριό Περουλάδες.


Αγ. Γεώργιος Πάγων: Καλογραμμένη αμμουδιά, ρηχά νερά, από τις πιο όμορφες παραλίες της βορειοδυτικής Κέρκυρας. Προσεγγίζεται από το χωριό Πάγοι.


Λιμνοθάλασσα Κορυσσίων – Χαλικούνα – Ισσός: Μπροστά το γαλάζιο του Ιονίου και πίσω η ατάραχη επιφάνεια της λιμνοθάλασσας. Ανάμεσά τους ξανθή άμμος και κέδρα. Το ιδιόμορφο τοπίο σε προκαλεί να ξοδέψεις λίγο παραπάνω από το χρόνο σου, προκειμένου να γνωρίσεις τις ομορφιές του.


Κάβος: Ρηχά νερά, λεπτή άμμος, θαλάσσια σπορ, η αποικία των Εγγλέζων. Σαφώς πιο ήσυχα είναι νοτιότερα, στην παραλία Αρκουδίλα που προσεγγίζεται με μονοπάτι και βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νησιού. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ομώνυμο ιστορικό μοναστήρι.


Αγιος Γεώργιος – Μαραθιάς – Αγία Βαρβάρα: Αχανής, ήσυχη, απομονωμένη παραλία. Μόνο μικρό μέρος της είναι αξιοποιημένο, κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου.


Αυλωνάκι – Κανούλι – Πρασούδι: Μικρές απόμερες παραλίες με πετραδάκι και άμμο, πίσω από το κάστρο του Γαρδικιού, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Μην τις υποτιμήσεις και θα ανακαλύψεις ότι η Κέρκυρα έχει κι ένα άλλο πρόσωπο, εντελώς διαφορετικό από αυτό που προβάλλει μετά μανίας το τουριστικό promotion. Η περιοχή προσεγγίζεται σχετικά εύκολα από το μεσόγειο χωριό Αγιος Ματθαίος.

Κείμενα – Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάσης/www.viewsofgreece.gr