Μικρό και Μεγάλο Χωριό Καρπενησίου: Ορεινό όνειρο!

Ορεινό όνειρο!

Διαβάστηκε από 6210 αναγνώστες

Η κρυφή γοητεία του άγνωστου! Όχι μακριά από τα γνωστά ορεινά θέρετρα, κρύβεται η αθέατη και τραχιά όψη της ευρυτανικής γης. Η περιπλάνηση εδώ, μοιάζει να μην τελειώνει πουθενά.

 

Με το μέσο υψόμετρο να ξεπερνά τα 700 μέτρα, άφθονα ελατοδάση, καταπληκτικά φαράγγια και γενικά μια βουνίσια φύση που ξεφεύγει από τα ελληνικά δεδομένα, ο νομός Ευρυτανίας έχει καταξιωθεί σαν ο ιδανικός προορισμός για ορεινές αποδράσεις. Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές κινήσεις στην παρουσίαση ξενοδοχείων και ξενώνων, που προσφέρουν τη σπιτική φιλοξενία του αρχοντικού σε συνδυασμό με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Επιπλέον, τα χωριά αν και έχουν αναπτυχθεί τουριστικά, διατηρούν στο ακέραιο την ατμόσφαιρα και την αυθεντικότητα των παλιών καιρών. Το οδικό δίκτυο του νομού μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί καλό –τηρουμένων των αναλογιών βέβαια- και δεδομένου του ορεινού δυσπρόσιτου γεωμορφολογικού του χαρακτήρα. Έτσι, οι ευκαιρίες για περιπλανήσεις ακόμη και για μοτοσικλέτες δρόμου, μοιάζουν πραγματικά ανεξάντλητες.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδρομές στο νομό ξεδιπλώνεται ανάμεσα στους λευκούς ορεινούς όγκους της Χελιδόνας και της Καλιακούδας, πλάι στην κοίτη του κρυστάλλινου ποταμού Καρπενησιώτη. Οι αλλεπάλληλες στροφές, χωρίς κίνηση, είναι σκέτη πρόκληση για κάθε είδους μοτοσικλέτα, τις Κυριακές όμως στη διαδρομή αυτή κινούνται πολλά πούλμαν και χρειάζεται προσοχή. Ωστόσο, δεν πρέπει να σας πτοήσει τίποτα, γιατί στο μοναστήρι του Προυσού σίγουρα θα πρέπει να πάτε. Συνολικά, από το Καρπενήσι μέχρι Προυσό να υπολογίζετε 45 χιλιόμετρα σε ασφάλτινο, αλλά όπως είπαμε δύσκολο λόγω στροφών και κατολισθήσεων, δρόμο.

Με μικρή παράκαμψη από την αρχική σας πορεία, θα επισκεφθείτε το χωριό Κορυσχάδες. Ο οικισμός είναι παραδοσιακός, με πέτρινα ανακαινισμένα σπίτια που λειτουργούν σαν ξενώνες. Κοντά στη μεγάλη λιθόστρωτη πλατεία βρίσκεται το παλιό σχολείο. Σε αυτό το κτίριο, το Μάη του 1944, έγινε το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο. Το χωριό απέχει 5 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Στην πορεία σας για Προυσό θα βρεθούν και δύο από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς, το Μικρό και Μεγάλο Χωριό, αλλά και το Παλαιό Μικρό Χωριό, που διαθέτει μάλιστα την καλύτερη ίσως θέα από όλα τα κοντινά στο Καρπενήσι χωριά. Ο οικισμός σχεδόν εγκαταλείφθηκε μετά τις μεγάλες κατολοσθήσεις που έγιναν στην περιοχή το 1962 και καταπλάκωσαν τα περισσότερα σπίτια. Σήμερα, φαίνεται να έχει ανακάμψει από αυτή τη μεγάλη καταστροφή.

Για τους κατέχοντες την κατάλληλη μοτοσικλέτα, θα προτείνουμε δύο καταπληκτικές χωμάτινες διαδρομές.

Η πρώτη σύντομη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, θα σας φέρει από την πλατεία του Παλαιού Μικρού Χωριού στο ξωκλήσι του Αϊ Σώστη, από όπου θα έχετε την καλύτερη θέα στη χαράδρα του Καρπενησιώτη. Ξεκινώντας από το Μεγάλο Χωριό, αυτή τη φορά θα ανηφορίσετε στην ελατοσκέπαστη πλαγιά του βουνού Καλιακούδα και θα συνεχίσετε την ανάβαση ως την τοποθεσία Λακκώματα, που απέχει 10 χιλιόμετρα από το κέντρο του Μεγάλου Χωριού και βρίσκεται σε ύψος 1.500 μέτρων.

Μετά τη διασταύρωση για Μικρό, Μεγάλο Χωριό, ο δρόμος εγκλωβίζεται στη χαράδρα του Καρπενησιώτη. Το τοπίο αγριεύει. Βράχια, γρήγορα νερά, χιονισμένα κορφοβούνια, συντροφεύουν το ταξίδι. Το τοπίο κυριολεκτικά απογειώνεται στη θέση Κλειδί. Λίγο πιο κάτω, τα νερά του Καρπενησιώτη σμίγουν με τον πολύβουο Κρικελοπόταμο και μαζί πια φεύγουν δεξιά για τη λίμνη των Κρεμαστών. Αμέσως μετά από λίγες ακόμη στροφές, αντικρίζουμε το ξεχωριστό τοπίο της Μονής Προυσού. Εκεί, ανάμεσα στα βράχια και τις χαράδρες  ξεπροβάλλει το εντυπωσιακό μοναστήρι. Το πέτρινο κτίσμα είναι γαντζωμένο σε μία κόγχη του φαραγγιού και το καθολικό μοιάζει να φωλιάζει στην ιερή σπηλιά όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, έργο όπου πιστεύεται του Ευαγγελιστή Λουκά. Το ασημένιο κάλυμμα της θαυματουργής εικόνας είναι δώρο του Καραϊσκάκη, που κατέφυγε εδώ το 1823 για να αναρρώσει από μακροχρόνια ασθένεια.

Αν πάλι έχετε επισκεφθεί τον Προυσό και όλα αυτά σας φαίνονται λίγο ή πολύ γνωστά, θα σας προτείνουμε στην τοποθεσία Διπόταμα να αφήσετε τον κεντρικό δρόμο και να ακολουθήσετε τον καλοπατημένο χωματόδρομο που φεύγει δεξιά και οδηγεί στα χωριά Δερμάτι, Χελιδόνα. Η διαδρομή στο σύνολό της ακολουθεί την κοίτη του βουερού ποταμού Τρικεριώτη. Θα περάσετε τη διασταύρωση για Δερμάτι και θα συνεχίσετε για 7 χιλιόμετρα (προσοχή στο στενό του δρόμου και τις κατολισθήσεις). Τα τελευταία 2 χιλιόμετρα, που είναι και τα πιο ανηφορικά και δύσκολα, είναι τσιμεντοστρωμένα και έτσι τα προβλήματα μειώνονται αισθητά. Ο οικισμός της Χελιδόνας βρίσκεται σκαρφαλωμένος σε ύψος 700 μέτρων, σε μια απόκρημνη και δασωμένη πλαγιά του ομώνυμου βουνού. Τα περισσότερα σπίτια διατηρούν τα παραδοσιακά στοιχεία τους και γενικά το σύνολο του οικισμού, με τις δύο ξεχωριστές γειτονιές του, είναι υπέροχο καθώς το αντικρίζεις από μακριά.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

 

που να μεινετε - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

 • Η... Ελβετία μετακόμισε στο Καρπενήσι!

  Το Eλβετία Hotel στο κέντρο του πανέμορφου και ιστορικού Kαρπενησίου, αποτελεί σημείο άκρως ταυτισμένο με την τουριστική ζωή της πόλης. Σας υποδέχεται με προσεγμένη και ζεστή ατμόσφαιρα, για να απολαύσετε άνετη διαμονή λίγα βήματα από το κέντρο της πόλης και να μυηθείτε στην ομορφιά φύσης και γης.
   2237080111 Περισσότερα
 • Μια φανταστική εκδρομή

  Σε έναν από τους πιο φημισμένους χειμερινούς προορισμούς, στο πανέμορφο χωριό Βούτυρο στο μαγευτικό Καρπενήσι, είναι χτισμένη η «Βίλλα Βιργινία». Μπαούλα-αντίκες ως τραπέζια στα σαλόνια του ξενοδοχείου, ζεστοί καναπέδες μπροστά στο τζάκι, μπαρ, μια αίθουσα spa και μια εξωτερική πισίνα υπόσχονται ξεχωριστές στιγμές γαλήνιας ηρεμίας και απόλυτης χαλάρωσης.
   2237025133 Περισσότερα
 • Με σεβασμό στο τοπικό στυλ

  Country Club Hotel and Suites. Στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας. Κομψές μονάδες με μπαλκόνι και θέα στο βουνό. Με σεβασμό στο τοπικό στυλ. Ζεστές αποχρώσεις. Έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών.
   2237041582 Περισσότερα

τι να κανετε - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

 • Ρουμελιώτικες γεύσεις σε υπέροχο σκηνικό

  Στο δρόμο προς το ιστορικό Μοναστήρι του Προυσού, στον οικισμό Γαύρο, περίπου 15 χλμ από το Καρπενήσι, θα συναντήσετε την γραφική ταβέρνα Το Χαγιάτι. Η διακόσμηση και το ζεστό περιβάλλον σε συνδυασμό με την εξυπηρέτηση, σας προδιαθέτουν θετικά για το παραδοσιακό, καλομαγειρεμένο και σπιτικό φαγητό που ακολουθεί. 
   2237041200 Περισσότερα
 • Το πιο γλυκό γαλακτομπούρεκο

  Το Γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη θα το βρείτε στην πλατεία του Mεγάλου Χωριού, στο Καρπενήσι δίπλα στο παλαιό ρολόι, ο Αλέξανδρος Καρβέλης και η σύζυγός του Ιωάννα δημιουργούν και διαθέτουν από το 1981 το γνωστό γαλακτομπούρεκο, εκμέκ και όχι μόνο.
   2237041339 Περισσότερα
 • Τζάκι, θέα και φαγητό!

  Στο Καρπενήσι στο Μεγάλο Χωριό θα βρείτε το μαγαζί Αντιγόνη... Πάμε πλατεία σε ένα πολύ όμορφο πέτρινο περιβάλλον με τζάκι και θέα. Φρέσκα χειροποίητα γλυκά, ποτό, παραδοσιακό, νόστιμο φαγητό με πιάτα ημέρας  και καφέ και ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό περιβάλλον που θα σας μαγέψει.. 
   2237041030 Περισσότερα
 • Ιδανικές στιγμές χαλάρωσης

  Το Retro Street Coffee and more αποτελεί την καλύτερη πρόταση στο Καρπενήσι για να συνδυάσετε χαλάρωση και διασκέδαση από το πρωί μέχρι το βράδυ.Aπολαύστε υπέροχες γεύσεις σε καφέ, χυμούς, καθώς και τις ιδιαίτερες επιλογές στα ροφήματα και τις σοκολάτες. Στη συνέχεια, δοκιμάστε τη μεγάλη ποικιλία σε ποτά και σε ετικέτες μπύρας εγχώριες και εισαγωγής!
   2237022509, 6978523410 Περισσότερα